Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Min historia

Hur jag lärde mig förstå världen

Hans Rosling som var läkare och professor hade en förmåga att förklara hur han såg på fattigdomen i världen och att göra oss medvetna om att de fattiga inte tänker nöja sig med att vara fattiga utan de kommer likt oss sträva framåt till bättre välstånd. Hur skulle det bli om vi i väst fortsatte att konsumera som vi gör idag, jordens resurser skulle verkligen inte räcka till om de som idag är fattiga börjar konsumera som oss. Jag anser att alla människor är lika mycket värda och vi borde broderligt och systerligt dela på alla jordens resurser, även om det skulle innebära att vi skulle behöva ändra våra konsumtionsvanor.

I skolans värld så arbetar vi mycket mot hållbar utveckling, även om vi skulle kunna bli ännu bättre på det. Problemet är att många av de ungdomar jag möter i min undervisning inte är särskilt intresserade. Jag försöker tänka att ”de är inte där jag är” och ”jag var inte heller där när jag gick på högstadiet”. Men jag försöker att så frön som jag hoppas kommer gro till sig, växa och blomma senare i livet.

Hans berättade i boken ”Hur jag lärde mig förstå världen” hur det var när han växte upp, när tvättmaskinen kom in i hushållet och när moderniteterna gjorde det lättare i vardagen. Hur fattigt och knapert det var förr i tiden i Sverige och att man fick genom hans berättelse följa utvecklingen av välfärd i vårt land.

Hans reste tillsammans med sin familj till att arbeta som läkare i Afrika där han mötte fattigdomen och allt vad det innebar. Vilket problem det är i ett samhälle med analfabeter och okunskap. Snacka om att arbeta i motvind!

I slutet av hans karriär så var han med och grundade ”Gapminder” som skapade pedagogiska verktyg för att synliggöra problematiken i världen.

Här visar han under en typ 5 minuter lång film hur fattigdomen ändrats i världen över tid.
Här är ett välkänt klipp på 11 minuter där Hans visar problematiken hur det ser ut i världen gällande att tvätta kläder. Ett klipp som jag även visat på hemkunskapen.
Om man har mycket tid så är detta avsnitt lite mer ingående…. och 1 timme lång. Men väl värd att se.

En annan bok jag läst med Hans Rosling är boken ”Factfullness” där han med mer siffror redovisar hur utvecklingen i världen ser ut på ett mer korrekt sätt då vi ofta missuppfattar hur det verkligen är. Jag kan varmt rekommendera att läsa den här boken efter “Hur jag lärde mig förstå världen” då det känns som man känner Hans bättre och kan relatera till boken med en ännu större kärlek och förståelse.

Om du inte läst hans böcker så är det ett hett tips! Han gör det på ett bra, lärorikt och tänkvärt sätt. Tyvärr gick Hans bort i cancer 7/2–2017 endast 68 år gammal men han hann göra stora fotavtryck under hans tid på jorden. Han var även med och startade ”Läkare utan gränser” som även det är ett fantastiskt arbete.

Lämna ett svar