Andlighet / Boktips / Hållbar konsumtion / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek / Träning

De 30 nycklarna till förundran – del 1

I Maria Borelius fina bok ”Förundran: De 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer” så punktade hon upp 30 kloka saker man kan få in i sitt liv för att minska stressen, landa i nuet och känna förundran över livet i stort som smått. Ett tips är att läsa hennes bok och få hennes förklaringar, men jag har punktat upp dem och resonerar kring dem så får även du en inblick i vad det är Maria tipsar kring.  

Förundran : de 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer
  1. Sätt en rytm- På samma sätt som att naturen har cykler så har även vi det och människan mår bäst av att leva i en viss rytm när det kommer till våra rutiner och vikten av att ha regelbundna sådana. När vi sover, äter, motionerar, arbetar, återhämtar oss skapar en rytm i våra liv. Många av oss har något utvecklingsområde som vi skulle kunna bli bättre i kopplat till vår dygnsrytm och ett bra sätt att ändra sina vanor är att göra en plan än att fara runt planlöst.
  2. Naturrutan – Att hitta en plats i naturen som man kan ta sig på ett smidigt sätt och som man kan få in i sin vardag. Det är läkande att vistas i naturen men det är många tror jag som inte kommer ut och vistas i naturen. Men om man skaffar sig en plan för det så blir det lättare att komma ut. Min naturruta är min lilla skogsrunda som tar 15 minuter att gå. Jag brukar ofta stanna någon stans på rundan och andas, observera det vackra, lyssna och njuta. Om jag inte stannar upp så finns det en risk att jag enbart går i mina egna tankar och vipps så är jag ute ur skogen och har knappt märkt var jag har varit. Jag går den här rundan ungefär en gång om dagen. Tidigare blev det på morgonen, men nu skriver jag på bloggen på morgonen så just nu brukar det bli på kvällen när solen är på väg ner.
  3. Daglig rörelse – Jag tror ingen har missat alla hälsofördelar daglig motion för med sig?! Att man får starkare hjärta, skelett, lungor och muskler med motion. Att vi blir lyckligare, gladare, piggare, minskar stressen i kroppen med mera. Om du har svårt att få in daglig motion så tipsar jag om att du kollar över ditt liv för att se vilken tid på dygnet du skulle kunna få till motion för din älskade kropp. Är det på morgonen? På lunchen? När du kommer hem från jobbet? Efter middagen? Om man tränar för sent så finns det risk att man blir pigg och får svårt att sova… men man får känna in vilken tid som är senast för en själv.
  4. Skriv din egen tacksamhetsbok – Kommer ha ett eget inlägg om detta i bloggen då den här metoden är sååå kraftfull för sitt mående! Säkert därför den tas upp i måååånga böcker jag snubblar in på. Maria berättar att det gjordes en studie där en grupp fick skriva ner saker de kände tacksamhet inför och en annan grupp fick skriva saker de var irriterade på och den tredje gruppen fick skriva ner saker som påverkat dem, utan negativ eller positiv laddning. Efter 10 veckor kände sig deltagarna som skrivit tacksamhet mer optimistiska och upplevde större positivitet i sitt liv. De hade dessutom börjat motionera mer och mådde allmänt bättre i sin hälsa och i sitt välmående. Om du inte testat den här metoden så tipsar jag dig redan nu att göra det!
  5. Sockerbalans och tempeldag – Även Maria tar upp om socker som beroendeframkallande och en fysisk hälsobomb där hög sockerkonsumtion kan kopplas till övervikt, högt blodtryck, högt kolesterol, IBS, hög grad av systemisk inflammation med mera. Hon skriver om en studie som gjorts 2017 på 8000 män att de med högra sockerintag kände sig mer låga och deprimerade än de som åt mindre socker. Har skrivit ett eget inlägg tidigare om socker, men det kan vara bra att se över sin relation med socker och hur man påverkas av att äta det.
  6. Stilla- Att ge kroppen återhämtning, stress är förundrans motsats. Elbilen måste laddas för att kunna köra på samma sätt som vår människokropp måste ges förutsättningar för vila och återhämtning. Att stanna upp i livet och se solnedgången, höra fåglarna kvittra, se hur träden slår ut eller observera månen i dess prakt är med kraftfulla metoder i att stilla den inre stressen och skapa förundran. Sömnen är med superviktig så om man är en person med sömnbesvär så kan det vara bra att se över sina sömnvanor/rutiner. Kommer ha ett eget inlägg om sömn framöver.  
  7. JOMO- Joy Of Missing Out  – Den här metoden är glädjen i att inte göra digitala saker. Inte att vi ska plocka bort det digitala ur ens liv utan mer att vi ska sluta med det slappa, rastlösa beteende där man kan fastna framför serier på tv:n som bara rullar på, eller att man sitter och scrollar i mobilen och tiden bara rinner i väg. Kan vara bra att se över sina egna rutiner kring sociala medier och skärmanvändning. Tidigare la vi mycket tid på att se på Netflix och filmer och jag kunde fastna sittandes med mobilen där min tid bara försvann. Men nu när jag går upp tidigt så är jag jättetrött på kvällen så de serier och filmer vi kunde kolla på kvällarna är ett minne blott. Vi brukar se på tv på kvällarna på helgen och ibland äter vi framför tv:n (fast att det är rekommenderat att inte göra det). Allt handlar återigen om balans, vi skulle aldrig sitta och äta framför tv:n alla dagens måltider utan om man gör det vid en måltid om dagen eller en varannan dag så ser vi det som lyx. Blir liksom två flugor i en smäll då vi inte annars sitter framför tv:n.
  8. Skapa ett andligt gym- Maria skrivet att andlighet kan ge starka förundranseffekter och jag kan inte annat än att hålla med! Sedan jag ”öppnade upp” genom Reikin så är det som dagarna och livet fylls med magi och glitter. Andlighet är inte för alla, för vissa är det religiöst och det finns många som inte tror på någonting eller att det inte finns något djup i livet utan man lever och man dör och så är det inget mer med det. Maria tipsar utifrån tekniker som hon själv använder eller människor hon mött som har rika inre liv. Hon menar på att stillhet som meditation eller mindfulness är en nyckel in till det andliga gymmet. Då kopplar man på sitt lugn och ro system och connectar inåt. Även att dagligen läsa ”andlig skrift” har Maria med som en metod. Hmmm… jag läser inte direkt Bibeln men jag gillar spirituella böcker om energier, chakran, andevärlden, mediumskap o.s.v. jag gillar att läsa andras berättelser om ”det okända”. Att gå på andakt/ gå till kyrkan tipsar hon med om. Jag gillar kyrkan som lokal och tycker de tillfällen jag är i kyrkan är högtidliga och vackra. Jag får förmånen som lärare att ta del av skolavslutningar och luciafirande i denna mäktiga lokal. Men förutom bröllop, dop och konfirmation så hänger jag inte i kyrkan.
  9. Konstrundan- Många människor ser förundran och ett djup i konst. Och många som utövar konst hamnar ju i någon form av meditativt och skapande tillstånd när de utformar sin konst och jag kan tänka mig att de kommer i kontakt med själen när de utformar sin konst och att det är det människor som går på konstrundor kan se/känna förundran över ihop med att se magiska saker som människor skapat och lagt ner sin själ i. Jag är tyvärr ingen person som ofta går på konstrundor, har bara skett under några få tillfällen i mitt liv.
  10. Odla din egen dressing – Att odla örter hemma i sin köksträdgård kan ju skapa förundran när man sedan vid måltiden får sitta där och njuta av något som vuxit upp ur jorden hemma och som man själv kanske har sått. Om man ser örter som läkeväxter så fyller de fler funktioner än bara örten i sin dressing eller i sin mat.

Lämna ett svar