Husdjur / Min historia

Fågelmat

Nu under vintertid så är det bra att hjälpa våra fåglar till ett bättre liv då de kan ha det kämpigt med att hitta mat ute i naturen när det är snö och kallt. De behöver dessutom mat för att klara kylan så för mig känns det givet att varje år vara fågelmatare på vintertid.

Jag brukar någon gång varje vinter göra egen fågelmat och tycker att det är ett mysigt pyssel som går rätt så snabbt att göra och det brukar vara en succé för fåglarna. Ibland gör vi detta med barnen då vi vissa år har det som familjemys i vår familjemyskalender, ibland hakar de på ändå, men den här gången nu sist pysslade jag själv.

En annan grej med att mata fåglarna är ju att man kan sitta i soffan och vara fågelskådare samtidigt. Det är roligt när man tittar ut genom fönstret och det bubblar av fåglar på utsidan. Eller när man tittar ut så och på nära håll få se på domherrar, hackspettar eller nötskrikor. Det finns ju jättemånga superfina fåglar i vårt land och det är roligt att få se dem på nära håll!

Olika fåglar äter ju lite olika saker så det är ju bra att ha lite spridning på vad det är för käk man serverar till sina fåglar.

Målet är ju att fåglarna ska få i sig energi så det är klokt att välja energirika livsmedel som nötter och fröer av olika slag.

Det är även klokt att välja att hänga fågelmaten vid något buskage eller i träd så de kan få skydd mot rovfåglar. Man brukar kunna få färre fåglar om det är allt för öppet och oskyddat vid maten.

Här har Naturskyddsföreningen en liten lista på vad olika fåglar äter samt så uppmuntrar de med att man ska bli fågelmatare.

Här hos fröspecialisten finns med en lista på olika fåglar och vad de äter. De har även en bild på respektive fågel… om man nu inte är helt hundra på vad det är för fågelsorter man kan ha utanför sitt hus.

Mitt recept på fågelmat är inte alls avancerat och man kan göra på olika sätt, det är verkligen inte särskilt noggrant!

Jag brukar smälta ett paket (500g) kokosfett då fåglarna behöver få i sig mycket energi. Jag hällde nu även i typ ½ dl rapsolja i det smälta kokosfettet. Ibland häller jag i och smälter osaltat smör, man kan även välja ister eller talg i stället för kokosfett eller blanda olika fetter. Sedan häller jag upp fettet i en stor bunke och fyller på med nötter, fröer och gryn. Nu sist så hällde jag i slattarna från en müsli som jag inte gillade som kändes lite mycket som ”fågelmat” när jag åt den, ha, ha, ha. Jag hällde även i den vildfågelblandningen som jag hade hemma.

Jag hällde i så mycket så att vätskan blev typ mättad och rörde runt. Så det var inte något simmigt kokosfett kvar utan bara en kladdig massa.

Sedan skopade jag upp det i mina silicon formar som jag använder när jag gör tvål och så fick de stelna i den.

På julklappsleken så vann jag en fågelmatskorv som de säljer på Jula. Min pappa är typ kär i dessa korvar då de verkligen är en succé för hans fåglar, ha, ha, ha, älskade pappa! Så när fåglarna hade käkat upp deras ”korv” så passade jag på att ta in nätet (som dessutom är biologiskt nedbrytbart) och fyllde upp det med min fågelmat som även det blev en succé. Klockrent med återbruk med! När jag köper talgbollar så brukar jag välja dem utan nät då det känns slöseri att använda massa små plastnät för detta ändamål, det finns även risk att de tomma näten blåser iväg och skräpar ner i naturen och det är ju ingen hit det heller.

Fågelmatskorven från Jula!

Hoppas att du med hakar på att bli fågelmatare om du nu inte redan är det?!

Kram/ Johanna och Fåglarna

Ha, ha, ha, ha… jag kunde inte låta bli! Här har vi en annan låt som vi lyssnat på en del här hemma… Barnen tycker den är jätteskoj… lite tragiskt slut på låten bara… stackars fågel Roger!

Lämna ett svar