Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept Vegetariskt- Lunch/Middag / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Shakshuka

Jag har tänkt tipsa om en del vegetariska rätter här på bloggen. Om det nu är så att vi behöver minska vår köttkonsumtion av framförallt rött kött från nöt, gris, lamm och vilt (samt charkprodukter) så behöver vi äta mer vegetarisk för vår hälsa samt miljön. Rådet är idag att vi max ska äta 500 gram rött kött i veckan och det motsvarar att vi max kan äta den typen av kött ca 4 måltider av veckans 14 måltider om man äter lunch och middag varje dag. Alternativt så får man vi varje måltid äta ytterst lite av den typen proteinkälla, man lägger ju upp det som man vill, ha, ha, ha.

Om man är nyfiken över att se vad olika livsmedel har för miljöpåverkan gällande hur mycket växthusgasutsläpp som måltiden släpper så kan man kolla på WWF:s sida “Matkalkylatorn” där man på ett snabbt sätt kan beräkna måltidens påverkan på miljön . Jag använder mig bland annat av den sidan i min undervisning. Just nu ska eleverna i årskurs 9 planera en måltid som de sedan ska få tillaga som ska vara bra för hälsan, miljön och ekonomin men kommer berätta om den och andra uppgifter jag tagit fram till mina elever framöver i bloggen. Här är länken till WWF:s Matkalkylator.

Rådet är att vi ska äta mer vegetariskt samt ägg. Då jag vet att det kan vara klurigt att hitta goda vegetariska rätter om man inte är van vid att äta vegetarisk. Jag är ju lite anti halv/helfabrikat så många vegetariska produkter går bort för min del. Men jag älskar att använda baljväxter av alla de slag så det kommer främst vara den typen av vegetariska rätter jag kommer bjuda på i bloggen.

Jag följer sedan en tid tillbaka “Womensync”, har skrivit om dem i tidigare inlägg. Tycker att de har sååå mycket kloka råd om allt möjligt som rör kvinnokroppen och de delar med sig av fantastiska recept.

I går var Anders och jag ute på en löpardate innan frukost och jag fick upp en bild för mitt inre om ett recept hos Womensync som jag blev sugen på att testa när jag kom hem. Det blev en succé så jag kände att jag bara måste dela med mig av det i bloggen! Det här kommer vi göra fler gånger! Vi åt det som en matigare frukost, men den passar lika bra som en lunch eller brunch men då hade jag lagt till massa grönsaker till för att göra måltiden mer komplett, kanske att jag hade kokat lite quinoa med?! Receptet var på en “Shakshuka” som är en afrikans måltid och det var första gången jag gjorde en sådan rätt och det kommer som sagt bli fler gånger.

Här är sidan från Womensync där du kan hitta receptet!

Jag klistrar in deras recept här med:

Jag gjorde TYP vad som stod i receptet… fast jag tog bara 1/2 dl linser och 1 burk krossade tomater, men jag körde på med 2 tsk honung och jag ville att det skulle gå fort så jag tog färdigkokta linser i tetrapack samt så tog jag 4 ägg (som jag vände på när de började stelna, men man ska nog egentligen inte göra det men tyckte att det blev riktigt bra) samt hoppade vitlökspulver och jag tog cayennepeppar istället för chiliflakes, ha, ha, ha…gissar att det är fler som inte kan hålla sig till recept?! Måltiden hade blivit lagom för 3 portioner då vi fick lite över efter att vi kalasat klart och var härligt och behagligt mätta. Om jag hade gjort den här rätten till lunch då hade jag tagit hela paketet med linser samt lagt till något ägg men hade nog nöjt mig med en burk med krossade tomater?! Vi hade båda ett stabilt blodsocker och energi för flera timmar efter frukosten. Anders tackade flera gånger för att jag lagat så god frukost, ha, ha, ha. Ja, vi njöt verkligen båda två!

Enligt Womensync så ska detta recept vara bra för våra hormoner samt så är det näringsrikt. Linserna och moroten ger extra fibrer och långsamma kolhydrater. Ägg och fetaost bidrar till extra protein och fett och det är den delen som hjälper oss att hålla blodsockret och våra hormoner på en stabil nivå. Då slipper vi cravings där vi blir sötsugna eller låg energi.

Jag testade måltiden i Matkalkylatorn och den hamnade under 0,5 kg koldioxidutsläpp. Det som har stört påverkan är äggen och fetaosten. Men den hamnade ändå under det som ändå räknas som hållbart och det är tack vare linserna och det andra som är från växtriket.