Andlighet / Boktips / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Självkärlek / Träning

Andas – del 2

Nu kommer fortsättningen på mitt förra inlägg ”Andas” med utgångspunkt från Ulrica Norbergs superfina bok ”Andas- Livet händer mellan två andetag”. Tänk så mycket det finns att reflektera och lära kring sitt andetag!

Vägen till rätt andning

Många av oss andas fel. När vi är bebisar så tar vi långa och djupa andetag. Man kan se på en bebis som ligger och sover hur magen guppar upp och ner i takt med andetaget. Men i takt med att vi blir äldre och att vi får mer krav på oss så förflyttas andningen till bröstet och vi börjar andas på ett mer ytligt sätt. Vi får många gånger en sämre hållning, typ som när vi sitter vid datorn. Det blir lätt att vi kröker ryggen, drar upp axlarna och ibland till och med ”glömmer bort” att andas. Vi sitter väldigt mycket idag, på jobbet, i bilen, i soffan, på bussen med mera. Vi håller tillbaka mycket känslor och liksom sväljer känslorna och lägger locket på vilket skapar en spänd bröstkorg. Vi tänker och grubblar så mycket vilket kan leda till en stel nacke. Många är fångade i sina kroppar och upplever att kroppen känns trång, vi får inget utrymme att röra oss fritt är en känsla som vi många har.

Många går med sina huvuden nedåt och tittar på en mobiltelefon. Många är frånvarande i nuet och upptagna med sina telefoner på ett eller annat sätt. Det som är härligt ändå det är ju att ingen tvingar ju oss till detta… detta är ett eget val och egna val kan man ju förändra om man vill ha förändring.

Ulrica berättar att hon brukar kunna få frågan från folk som undrar om hon kan hjälpa dem att slappna av, att varva ner, öka koncentrationsförmåga, bli mer kreativa, minska stelheten, öka rörligheten, råda bot mot stress och bli mer starka i kroppen. Det hon brukar lära alla dessa människor det är att andas. Andningen är grunden i alla delar och om man inte har en god andningsförmåga så är det svårt att jobba med de andra delarna.

Det är något som jag med kommit på under de här åren och även en faktor i att jag vill skriva bloggen för att lära andra och det är vikten med vår andning. Det är så mycket jag kan relatera till i det Ulrica skriver och det är väl det som gjort att jag inte bara tagit mig igenom den här boken en gång… utan tre, ha, ha, ha. Fler gånger kommer det bli! Den här boken är en fantastisk guide och påminnelse hur man kan hitta tillbaka till sitt andetag som det är så lätt att tappa när livet snurrar på i hög takt. Man kämpar hårt, stressar, fixar med saker, presterar, planerar och då är det lätt att glömma bort att andas. Så att ta pauser där man fokuserar på andetaget är verkligen ett lifehack! Det borde verkligen vara något som alla barn i skolan får lära sig så att det är en kunskap man kan ta med sig genom hela livet. Tänk vilken stor användning man kan ha av att ha koll på sitt andetag.

Att medvetet och fokuserat stärka och frigöra sitt andetag är första steget man kan ta för att skapa större utrymme i kroppen. Om du vill skapa en större balans i livet och med din hälsa så är det bra att samarbeta med din inneboende kraft som gör det möjligt att väva samman styrka, skärpa, ork och mental fokus. Om du utför andningen på rätt sätt så kommer du kunna hitta tillbaka till den energi som du hade som barn där du såg på framtiden med ljus blick och att du levde för stunden. När kroppen är fri så blir även sinnet fritt och då kopplar du ihop dig med din inre potential, alltså din själ.

Om du andas långsammare och fyller dina lungor med luft så kan du få bättre sömn, återhämtning, matsmältning och ökad rörlighet. Vi blir även mer klarsynta och fokuserade. Med ett mättat andetag så kan du även koppla på det parasympatiska nervsystemet som hjälper kroppen med återhämtning och cellreperation, snacka om att ta kommandot över sin hälsa och hjälpa kroppen att läka och återhämta sig. Hur fint är inte detta?! Snacka om att ge sig själv massvis med självkärlek! Löv it!

Ett mättat andetag kan även hjälpa dig att styra pulsen och du kan variera andetaget utefter vilken aktivitet du väljer att utföra. Om vi vill återfå kontrollen på våra liv så måste vi ta kommandot över vårt andetag, det är grunden i allt. Det påverkar oss fysiskt, psykiskt och andligt. Det är många gånger jag stött på att för att lättare få kontakt med sitt högsta själv/ sin själ så är det via djupa, mättade andetag där man lugnar ner kroppen och sinnet och på så sätt kan få kontakt med sin själ och uppleva andliga upplevelser, typ sådana som jag mellan varven berättar om i bloggen. Andningen öppnar en väg till kontakt med sin själ… tänk att många lever ett helt liv på jorden och får aldrig reda på detta eller att man väljer att inte utforska det inre universum som vi alla har. Många människor söker på så många olika ställen utanför sig själva och så är den största skatten liksom gömd inom oss, på ett ställe där jag tror att få letar… rätt fascinerade ändå. Jag hoppas av hela mitt hjärta att min blogg kan skapa ringar på vattnet och att fler kommer utforska och lära känna deras själar.

Andningsövningar hjälper våra fysiska muskler att slappna av, göra sig av med slaggprodukter, spänningar och stress genom högre syreupptag och ökad cirkulation. Att aktivt ta andningspauser i vardagen så hjälper vi vår hjärna och vårt nervsystem till en bättre balans mellan aktivitet och vila.

Det centrala nervsystemet som går via hjärnan och ryggmärgen är ju det system som sköter våra viljestyrda rörelser. Vi har även det autonoma nervsystemet (ANS) som sköter det som sker automatiskt i kroppen så som matsmältning, andning, blodcirkulation, ämnesomsättning med mera. ANS har en gas och ett bromssystem som reglerar vår kraft och ork. Systemet som gasar kallas det sympatiska nervsystemet (SNS) som kickar igång när vi utsätts för någon form av stress. Det parasympatiska nervsystemet (PSNS) hjälper till att bromsa och aktiveras när du är i vila. För att systemet i kroppen ska fungera optimalt så måste du ha en god syresättning. När man är under stress så borde PSNS hoppa in och ta över, men det kan vara så att SNS har svårt att släppa taget och då kör det på lite till vilket kan leda till att vi får sömnsvårigheter. När man aktivt tar in andningsövningar så aktiverar man PSNS i kroppen och på så sätt hjälper kroppen att berätta för den att nu är allt lugnt och PSNS aktiveras, snacka om lifehack att ha koll på detta! Andningsträning är verkligen ett eget kapitel i min instruktionsbok för att ha en god hälsa!

Bara genom att ta djupa andetag så aktiverar vi PSNS och våra kroppar slappnar av, man behöver inte ens sitta och göra andningsövningar utan detta är något man kan använda sig av när man är i matvaruaffären, på jobbet eller att man står och försöker laga mat med tjatande barn bredvid sig, ha, ha, ha. Ja… ni kommer säkert på andra tillfällen i livet som stressar och man känner att man typ glömmer bort att andas. Ge kroppen några djuuupa andetag så sker det snabbt ett skifte i kroppen.

I klassrummet så kan jag ibland pausa och guida eleverna att ta några långsamma och djupa andetag. En “föreläsning” jag brukar hålla för eleverna i åk 7 så har jag massa punkter på vad man faktiskt kan göra själv för att må bättre och då har jag petat in en punkt som är kopplat just till att stanna upp och ta några djupa andetag för att minska på sin stress… svårare än så behöver det ju faktiskt inte vara.

Vi är för många som gasar på för mycket i livet och missat delen av återhämtning. Så var det även för mig när jag för många år sedan nu läste ”Hälsobalansen”, skrev om det här, här och här.

Det är så mycket jag lär mig som återkommer i saker jag läser vilket hjälper mig att lägga mitt pussel av kunskap och förstå hur kropp, psyke och själ hänger samman. Det är fint att få dela mitt pussel med er. Det var därför jag kände att jag behövde ta det från början i bloggen då alla delar hänger ihop som en röd tråd genom mitt livspussel och varje pusselbit är viktig i att ha skapat den person jag är idag. Det känns så roligt nu att kunna återkoppla till gamla inlägg i bloggen som visar hur pusselbitarna hänger ihop med varandra.

När vi gasar på och inte laddar våra batterier så tar kraften slut vilket kan leda till att vi kan krascha ordentligt… tänker på alla människor i vårt land som tampas med dåligt mående och utbrändhet… Här har vi faktiskt en viktig nyckel till tillfrisknande!

När vi är orkeslösa och energin är slut i kroppen så brukar hjärnan signalera det med ökad puls, irritation, sömnlöshet, rastlöshet, stelhet, spänningar, svårigheter att somna och trötthet. Många ignorerar kroppens signaler och försöker kompensera det med koffein, alkohol, nikotin, energidryck, minskade raster, fler saker att göra och tror att ju mer vi gasar desto mer energi kommer vi få, tänk så fel det kan bli!

Yogan är verkligen ett verktyg i att träna sin andningsteknik samt att balansera upp oss själva. Tänk så mycket spänningar som släpper i kroppen när vi yogar, både fysiska och själsliga. Inom yoga så tränar man mycket av de delar som jag tar upp i min ”instruktionsbok” för hälsa. Man tränar kroppen fysiskt med hjälp av olika kroppspositioner, man ökar sitt fokus och koncentration, man är närvarande i nuet, man utforskar olika andningsövningar och avspänningsövningar. Ibland vävs en stund med meditation in och ibland olika affirmationsmodeller. Om man tränar yoga dagligen så blir det även att man lär känna sitt andningsmönster. Det var ju tack vare yogan och mina andningsträningar som jag dels blev bättre på att lära känna mitt andetag, dels att ta kommandot över andetaget vid kallbad.

Vi är energetiska varelser som styrs av livskraft. Vi består av energi och vår kropp är ett levande energisystem. Om livskraften störs så drabbas vi av obalans och sjukdom. Genom medveten andning så kan vi ge energi och harmonisera kroppen och framkalla ett högre medvetande. Vår livsstil har stor påverkan på kropp, sinne och själ. Om vi har en obalanserad livsstil med för mycket negativ stress och dålig kosthållning så tar vår energi slut. Man kan hamna i en ond spiral här då man har så lite energi så man orkar inte ta tag i sin situation och då kommer man ju inte bort från den låga energinivån. Man måste aktivt välja att bryta mönster och då kan man komma in i en mer positiv spiral med mer energi, bli gladare och må bättre.

Om vi har ett andetag där vi pustar och suckar mycket så kan det bero på att vi har för mycket koldioxid i kroppen då man förmodligen bitvis har hållit andan. Då kan man ha bekymmer med huvudvärk, svettningar, sötsug, fysisk svaghet och illamående. Det är via andningen som slaggprodukter förs ut ur kroppen samt att inre blockeringar löses upp (både fysiska och mentala). Muskler, nerver och blod påverkas och skräp städas bort när man kickar igång sin andning och vår livskraft.

Andning som meditation

Att meditera med hjälp av andetaget är en otroligt kraftfull övning. Det är via andningen som vi kommunicerar via nervsystemet och på så sätt även vår hjärna. Med hjälp av andningen så kan vi connecta med oss själva, lyssna och känna in kroppen, träna vår tankekraft. Det är även en bra metod att vara närvarande i nuet. När man medvetet följer sitt andetag så är det omöjligt att vara någon annan stans än just i andningen.

Leva eller överleva

En bekant sa för ett gäng år sedan nu ”Jag tror att helvetet är här på jorden, att leva ett liv här är det tuffaste man går igenom, tänk om det är så att detta är helvetet?!”. Jag minns att det var en ny tanke för mig, jag hade inte tänk på jordelivet på det sättet. Jag tror att många går omkring i någon form av överlevnadsmode där många mår dåligt, känner mycket ångest, oro, frustration, stress och press. Vi vill göra fler saker, göra dem bättra, höja ribban och kraven, högprestera och ibland känns det som om samhället förväntar det av oss. Vi bli ofta känslomässigt obalanserade, har fysisk ohälsa, är mentalt stressade och har svårt att ta de steg i livet som vi vet skulle bli mer meningsfulla. Vi lever i en utmanande tid där vi glömmer bort vila och återhämtning. Vi blir människor som gör i stället för att ”bara vara”. Vi gasar och glömmer bort att bromsa, bromsen kommer så småningom att fungera dåligt så när vi väl bromsar i hög fart så kommer det leda till en krasch.

Vi blir fler och fler som hittar att vi har mer under ytan av oss själva och ser att vår hälsa och livskvalitet är grunden i allt. Fler sänker tempot och vill satsa på att leva mer än att bara överleva. Fler hittar in i meditationens magiska värld, andningsträning samt yoga. Vi behöver connecta inåt med oss själva för att återta kommandot, kraften och vår egen andning. Vi hittar vår livskraft som flödar inom oss. Jag bloggar för att sprida detta vidare till fler, på samma sätt som många idag skriver böcker, kör podcast, skapar retreats med mera. När det känns som man hittat flera och stora pusselbitar i livet för att skapa god hälsa så vill man, eller i alla fall jag dela det vidare. Jag vill att så många människor som möjligt ska lära sig att connecta inåt med sin själ och den inre guidning som alla har. Men vi behöver sakta ner tempot för att kunna höra och känna.

Brist på reflektion

Om vi väljer att skapa andningspauser under dagen där vi får en stund att reflektera och landa i oss själva så blir vi mindre aggressiva, irriterade och tar färre dåliga beslut. Vi blir lugnare och mer balanserade och hanterar saker på ett klokare sätt.

Vältränat andetag

Om man ska bibehålla sin hälsa och vara balanserad så är ett vältränat andetag en viktig pusselbit. Att man dagligen observerar och lägger märke till sitt andetag, var spänningarna sitter, hur magen känns, var andetaget sitter för någonstans, vilka tankar och känslor man har. Man kan genom att observera sig själv börja se ett mönster som man i sin tur kan fånga upp. Medveten andningsträning handlar om att utmana sitt andetag och skapa ett bättre flöde i andetaget. Detta är ju egentligen något som man borde träna i många forum. På Anders jobb så har han en kollega som sysslar mycket med andningsträning och hon brukar ibland samla de kollegor som vill att haka på och utföra andningsträning. De brukar vara ett gäng som gör det och Anders är en av dem, hur bra är inte det?!

Jag andningstränar i min ensamhet på jobbet, men kanske att jag borde bjuda in mina kollegor med?! Kanske något som egentligen borde göras på alla arbetsplatser och skolor?! Hur ofta tar du medvetna och djupa andetag? Hmmm… jag tror att detta är något som är ett utvecklingsområde för många människor där ute.

Ett stressigt andetag är kort och hastigt vilket leder till att vi får en sämre syreupptagningsförmåga, sämre blodcirkulation vilket kan leda till ohälsa på flera olika sätt. Om vi pressar oss mycket av alla krav som ställs på oss via arbete och allt som ska hända i hemmet och i familjen så är det lätt att vi blir känslomässigt avtrubbade och har svårt att känna en inre glädje och lycka. Vi har då svårt att glädja åt livets enkla nöjen och njutningar. Stress kan leda till magsår, matsmältningsbesvär, huvudvärk, andnöd, astma, hjärtflimmer, kärlkramp, muskelvärk, ångest, humörsvängningar och depression för att nämna ett gäng åkommor man kan drabbas av om man utsätts för negativ stress under lång tid. I värsta fall kan man drabbas av kronisk stress om du varit i ett stressat läge under allt för lång tid så påverkas hjärnan oerhört negativt och flera andra sjukdomar kan dyka upp när man befinner sig i ett sådant läge. Kroppen har svårt att motverka sjukdomar, bakterier, virus och inflammationer då kroppen är nedbruten invändigt.

Om vi tränar vårt andetag så ökar vår lungkapacitet, blodet får då mer syre, vi får mer livskraft till våra organ och vi renar dem på köpet. Man vet att meditation och andningsövningar stärker och bygger upp hjärnan igen, stärker nervsystemet och kroppen. Du kommer märka att du får mer energi i kroppen samtidigt som du blir mer närvarande. Att fokusera på nuet hjälper oss att uppskatta vad livet egentligen går ut på, något som jag nämnt tidigare i bloggen i inläggen med Eckhart Tolle.

Det har gjorts studier där man sett att regelbunden andnings och meditationsträning har hjälpt att cancerpatienter fick ökat immunförsvar, bättre känslomässig balans hos människor som haft problem med detta (jag kan relatera till när jag hade min PMDS och vipps blev av med den… tänker att det är liknande här), lindring av symptom med IBS (detta är något Ulrica kan intyga då hon hade sådana bekymmer under 22 år men blev fri tack vare kost, yinyoga, meditation och andningsövningar), bättre balanserat blodtryck, hämning av inflammationer, lugn och ro i kroppen.

Tänk ändå om vi medvetet kliver in och tar kontroll över vårt andetag så kommer även vi påverka vårt omedvetna andetag, det blir win-win. Tack vare andningsträning så blir det att man petar in det medvetna andetaget under vardagen och livet när man tidigare bara andades slentrian och ytligt. Man blir ju bra på allt man tränar på, likaså sitt andetag… tänk så många det är där ute som kanske inte ens reflekterat över att detta är något att träna… utan att andetaget bara är där… de skulle bara veta vilken ny värld som lurar bakom den knuten och vad mycket mer det finns att utforska. Man blir bättre på att höra sitt andetag samt känna det.

Här nedan i mitt inlägg kommer ytterligare några andningsövningsmetoder i hur man kan träna, stärka upp och jobba med sitt andetag. Om du inte har testat?! Kör på och testa vettja!

Fortsättning följer i nästa inlägg!

Bamsekramar/ Johanna