Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Andas – del 1

Tänk så mycket det finns att lära och utforska kring vår andning och vårt andetag och tänk så mycket som vi inte vet. Även den kunskap som redan finns kring vår andning så är det nog många som inte känner till allt?! Eller kanske att man knappt har reflekterat över sitt andetag, det är bara något som finns där lika naturligt som att hjärtat slår och njurarna och levern arbetar för att rena kroppen så är andetaget med där som en liten del i processen för att få kroppen att gå runt.

Jag är sååå fascinerad över Ulrica Norbergs bok ”Andas-Livet händer mellan två andetag” som är en otroligt vacker bok som jag lyssnat på två gånger och läst en gång. Det är även Ulrica som är uppläsare på boken och hon har en härlig och behaglig röst att lyssna på. Den var så fin så jag hade bestämt mig för att investera i boken själv för den är så himla fin. Anders hann före och köpte den som julklapp till mig. Den blev jag glad över! Fin han är!

Alltså hon har skrivit en hel bok på över 300 sidor med fokus på vårt andetag, trodde knappt man kunde få ihop så mycket text som dessutom var så intressant och vackert formulerat som Ulrica faktiskt har lyckats med. Har ju nämnt henne tidigare i min blogg i inläggen ”Yoga”, ”Återhämtning” och ”Nomad”, hon är en stor inspiratör för mig!

Verkligen en läsvärd bok som jag rekommenderar från hela mitt hjärta! Jag ska försöka guida igenom boken och se om jag kan plocka ut det som jag själv ser som ”russinen i kakan” (ha, ha, ha… jag som inte ens gillar russin… men ni fattar uttrycket?!). Jag ska plocka ut gobitarna med andra ord och blanda hennes kloka ord med mina tankar som kommer upp när jag läst boken. Då det är så mycket jag älskar med boken och som jag tycker är så kloka ord så kommer det bli tre inlägg i bloggen med utgångspunkt från boken, hoppas du vill haka på och lära dig mer om vår andning och hur den påverkar oss i livet men även hur vi själva kan ta kommandot över vårt andetag och förändra hur vi mår, ett riktigt lifehack med andra ord och ett stort kapitel i min instruktionsbok för en god hälsa.

På baksidan av boken kan man läsa:

”Andningen är en superkraft och du kan träna upp din andningsförmåga till att bli din främsta tillgång. Stärkt immunförsvar, ökad mental balans, bättre sömn, ökad lyckokänsla och förbättrad cirkulation är positiva effekter som kan komma ur en regelbunden andningsträning”.

Hur bra är inte detta?! Och tänk så många där ute i landet och världen som aldrig ens aktivt har tränat sitt andetag… kanske inte ens vet att man kan göra det mer än när man är fysiskt aktiv och man automatiskt får upp flåset. Det finns så många sätt man kan utforska sitt andetag och sin andning på och Ulrica är expert på detta område som hon nördat ner sig i, hon är förutom yogamaster, journalist och författare dessutom andningscoach.

I boken så får man ta del av övningar för att få ett ökat lugn, kraft och balans och det tror jag att fler människor skulle må bra av. Jag hoppas att det blir lite ringar på vattnet med detta inlägg och att det kan nå ut till fler där ute i landet.

Många vet ju att andningen är viktig för att hålla oss vid liv, men få har nog koll på att man kan träna sitt andetag till att bli ett effektivt redskap för hälsa och välmående?! Det verkar ändå som fler och fler människor börjar få upp vikten av sin andning och detta är något som de i öst har känt till i tusentals år… här i väst är vi liiite sena på bollen, men bättre sent än aldrig som man brukar säga.

Vi lever i en tid där det finns mycket oro, stress, rädsla, psykisk ohälsa och dåligt mående och numera finns det mycket forskning som visar hur effektiva andningsträningar är för att skapa hälsa både fysiskt och psykiskt, ett inre lugn och mer harmoni i kroppen. Det kan hjälpa oss att skapa energibalans… vet att många har energiobalans idag.

Man kan träna sig i att känna skiftningar i vårt andetag och fånga upp sitt mående i ett tidigt och förebyggande skeende bara genom att lära känna sitt andetag. Jag har skrivit om det på flera ställen i bloggen, bland annat här som var starten i när jag började få upp ögonen för andningsträning.

Andning är liv

Tänk, vi föds och tar vårt första andetag och vi lämnar livet med ett sista. Andetaget följer oss som en vän genom hela livet där vi under andningens tid får uppleva massvis med saker under vår tid här på jorden.

Vi får vara med om utmaningar av alla de slag men även många härliga upplevelser och vad vi fyller vår tid med kommer färga oss som människa och hur vi kommer att vara.

Vi tar vår andning för givet… tills en dag när vi märker att man inte kan göra det… saker händer… ibland tar livet slut och man tar sitt sista andetag, men ibland lyckas man få tillbaka livet igen och kan leva en stund till på jorden.

Tänk så mycket som vårt andetag signalerar och så få som lägger märke till det. Ibland suckar vi, pustar ut, andas ytligt, andas djupt, andas snabbt, andas långsamt, ibland kippar vi efter luft. Andetaget blir vår guide i hur vi mår och hur vi känner. Genom att korrigera vårt andetag så kan vi gå från en ytlig stressig andning till en djup och lugn andning och aktivt arbeta för ett skifte ska ske i kroppen. Lägg märke till hur din andning är när du är glad, ledsen, arg, stressad, energisk med mera… det är nästan som om varje känsla har en egen frekvens på andetaget.

När man tränar sitt andetag så kan man i livets alla stunder ta kommandot över andningen. Om jag kallbadar så kan jag via mitt andetag berätta för kroppen att allt är lugnt och att det inte är någon fara och kroppen lyssnar då på mitt nya andetag och slappnar av.

Om jag är ute och springer och pulsen och andningen sticker i väg så kan jag ändra min andning och få ner pulsen. Om jag har ångest och ett tryck över bröstet så kan jag aktivt andas djupt ner i hela magen, fånga upp min ångest och observera den… Var kommer den ifrån, hur kan jag ta hand om den på bästa sätt? Under tiden jag andas och ångesten kan släppa. Även under min andra förlossning när jag via andningen kunde slappna av, andas och kroppen visste vad den skulle göra. Ulrica berättar i boken hennes sätt hur andningen har hjälpt henne i livet och jag kan relatera till mycket av det hon skriver. Hon berättar även att när hon står och föreläser och ibland tappar tråden så är det andetaget hon går tillbaka till för att sedan komma på rätt spår och det är en metod som jag med tagit mig till när jag står inför många på jobbet. Tänk ändå vilket lifehack i livet att träna sitt andetag.

Ulrica berättar om en yogalärare som förklarade andningen som en framsida (inandning) och en baksida (utandning) och att man kunde jämföra dem med bilens gas och broms. För att bli en bra bilförare så måste man kunna växla bra och ha en bra rytm och ett flöde mellan gas och broms. Man behöver först lära känna gasen och bromsen. Andra steget är att man behöver hitta smidiga växlingar mellan de båda när man kör terrängkörning. Hur man navigerar mellan gas och broms och hur vi kopplar upp eller ner avgör om vi är bra bilförare. Samma sak gäller vår andning! Det är i utrymmet mellan vårt andetag som vi kan komma i kontakt med oss själva och vårt medvetande. Jag blir så glad när jag läser sådant här för det är ju det som jag själv har upplevt under mina meditationer och mitt healingarbete. Den där inre guidningen som jag fått till mig mellan mina tankar. Ibland känner man sig lite knäpp, ensam och flummig när man hittar saker inom sig själv som man inte visste fanns… och så läser man böcker där andra beskriver samma sak och man får en stor igenkänning att det är fler där ute som upplevt liknande saker. Man känner sig inte lika knäpp eller ensam när man tar del av den typen av texter. Jag älskar det!

Genom att aktivt öka pausernas längd i livet och i vardagen så skapar vi mer till för reflektion, eftertanke och att connecta in med oss själva. När vi mer medvetet väljer att fokusera på andetaget så är det lättare att lysa upp det som är jobbigt och aktivt styra bort tankarna, kanalisera andningen och förändra känslan i kroppen.

Andningen är som ett vittne som alltid finns där genom hela livet. När man känner glädje, smärta, skratt, gråt, trygghet, osäkerhet, sjukdom, välmående, ensamhet, närhet med andra, rörelse och stillhet, framgång och motgång. Var man befinner sig i livet så ger skiljer sig andetaget åt. Precis som när man tränar sig i att meditera och se sina tankar komma och gå så är det på liknande sätt när man börjar reflektera över sina tankar. Man kan känna andningen högt upp i bröstet, i magen, tungt, lätt, osammanhängande, flåsigt, hackigt, hostigt, flödande, rytmiskt och balanserat. Ja, andetaget kan kännas på otroligt många sätt.

Tack vare meditationsträning så kan man även under livet se över sina tankar och välja och vraka vilka tankar man vill ha där uppe i knoppen. På samma sätt kan man via andningsträning styra sitt andetag genom livet och aktivt välja hur man ska andas. Tänk om man känner sig som en grottmänniska ute på en savann och att man springer för man känner sig jagad… fast i själva verket så är man på jobbet och jobbar med full stress. Men för grottmänniskan i oss så har den inte koll på skillnaden. Andningen är ytlig och pulsen hög. När man känner det så kan man även i en stressig stund på jobbet stanna upp och ge sig själv djupa andetag och aktivt få ner stressen och pulsen. Men om man inte ens reflekterar över sitt andetag så kör många nog på i stressen utan att plocka ner andetaget ner mot magen i djupandning. Tänk så mycket vi har att lära av vårt andetag! Ibland har jag tänkt ”Det här är något man borde lära sig i skolan”, det som är roligt är ju att jag jobbar i skolan så ibland händer det att jag tränar mina elever på detta. Framför allt min mentorsklass! Det är klockrent att göra sådant här under mentorstid/klassrådstid, ha, ha, ha. Ja… många elever skakar på huvudet när jag håller på… men jag tänker att jag kanske sår ett frö och kanske att de tar med sig det senare i livet.

Om andningen fungerar bra så mår vi bra, men om andningen är nedsatt så har vi sämre cirkulation i kroppen, mindre energi och mindre ork. Vi mår många gånger då även psykiskt dåligt och vi har svårt att fokusera våra tankar. Ibland blir vi så dåliga så vi måste uppsöka en doktor och ibland blir vi skickade till psykolog. Ibland hittar de inget fel utan man famlar runt och försöker få livet och vardagen att gå ihop. Jag funderar på hur många som skulle bli hjälpa och må bättre om man valde att investera i sin kropp, själ och hälsa? Att lära känna sin kropp och vad den mår bra av. Att lyssna på kroppens signaler och följer den guidning som kroppen ger. Hur många följer din instruktionsbok som vi faktiskt har med våra kroppar? Det är ju en hel del som vi faktiskt vet idag att våra kroppar mår bra av och behöver och jag nämner många av de delarna i min blogg som även är min instruktionsbok som jag använder mig av för att ta hand om min kropp. Jag tänker att min instruktionsbok borde ju passa fler kroppar där ute i landet?!

Vi kan påverka hur vi mår och rätt så snabbt och det är via vårt andetag. Ulrica har en fin liknelse och det är den välkända kommentaren från Star Wars där Jedimästaren Yoda säger till Luke. ” Allt sitter i kraften. När du kliver in i kraften blir den din. Må kraften vara med dig”. Alla har en kraft inom oss själva. Yoda lotsar sina adepter att först andas och fokusera på ljudet mellan in- och utandning, då skingras tankarna och dörren till kraften öppnas. Inom yoga kallas detta för prana som betyder livskraft. Genom att behärska andetaget så kan du styra din livskraft vilket då kommer påverka ditt mående. Hur bra är inte detta?!

När vi känner oss mer levande inom oss så blir vi det utanpå oss också!

Tänk de gånger i livet man tappar andetaget och inte får luft… jag tror att många känt paniken inombords när man varit med om något sådant. Jag minns en gång när jag blev nedtryckt av en klasskompis under vattenytan på badet under en idrottslektion… problemet var att jag inte han andas in innan han tryckte ner mig under vattenyta och jag fick fullkomlig panik. Berättade om den händelsen i ”Arbeta med det inre barnet”. Jag hade problem med ansträngningsastma som barn/tonåring och tack och lov så växte den bort, men minns hur jag stod bredvid fotbollsplanen och kippade efter luft med armarna upp mot himlen i hopp om att lugna ner kroppen så jag kunde andas. Känslan av att ta Bricanyl som var min astmamedicin som gjorde kroppen alldeles darrig efteråt, det var inte heller nice så känner för er som har dessa bekymmer. En gång på idrotten så fick jag en stor tjockmatta över mig, minns att jag tappade andan men även rösten. Mina klasskompisar frågade hur det gick och jag skulle lite artigt säga att det gick bra men det kom inte fram några ord… då blev jag rädd och ledsen och sedan kom rösten tillbaka. Tänk ändå huuur viktig andningen är, det är ju ankaret genom hela livet och något som vi tar sååå för givet. Tänk att få vetskapen om att man aktivt kan träna sitt andetag och stärka det samt lära sig styra sin andning via andningsträning… många kanske mest tänker att man tränar det när man utövar något fysiskt med kroppen… men så behöver det ju inte vara! Man kan sitta helt stilla och träna.

Vi tar ungefär 12 till 15 andetag i minuten vilket blir ca 20 000 och 30 000 andetag per dag och runt 10 miljoner andetag på ett år. På en livstid så i stora drag så tar vi ca en miljard andetag. Tänk att träna sig i att fånga upp andetaget, få information av det, observera det och välja att andas på ett annat sätt… vilken fantastisk kunskap! Om du varje dag börjar göra några medvetna andetag så kommer det kunna göra stor skillnad på kropp och sinne.

I slutet av de här tre inläggen så ska jag dela några videos på lite olika andningstekniker… om du är sugen på att testa? Kör på bara! Det blir skoj!

Kram till er från mig/ Johanna

https://youtu.be/04pRBSoxeqs