Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Meditation / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Självkärlek / Träning

Andas – del 3

Här kommer sista delen i min lilla trilogi om vår fantastiska andning med utgångspunkt från Ulrica Norbergs kanonfina bok ”Andas- Livet händer mellan två andetag”.

Skölja näsan

Ulrica tog med upp om metoden med nässköljning men jag tänker att jag i stället leder er vidare till mitt inlägg ”NoseBuddy”. Ulrica menar på att hennes hälsa har blivit mer stabil sedan hon började med den här metoden för snart 25 år sedan. Hennes immunförsvar är mycket mer intakt och hon sover bättre, är sällan förkyld och mer alert. Det är alltid roligt att få höra andra människors väg till bättre hälsa, det är en anledning att jag älskar den här typen av böcker.

Andningen är nyckeln till vårt inre

Det är många gånger man kan höra att andningen är vägen till den inre rösten och till vår själ. Det finns en stor koppling mellan vårt psyke och vår andning. När vi blir rädda så drar vi in andan och spänner musklerna och när faran är över så drar vi en lättnades suck och slappnar av. När vi skrattar och är glada så andas vi lätt och när vi är arga så andas vi mer kraftfullt och ytligt. Genom att medvetet ändra vårt andetag så kan vi ju ändra vårt inre och vår kropp, det har nämnts flera gånger i detta inlägg och i min blogg men det är helt klart värt att nämna det igen.

Om man andas snabbt och ytligt så går pulsen upp och om jag tar djupa och långsamma andetag så går pulsen ner och man kan känna sig lugn och lite dåsig.

Olika andningsmönster

Det finns tre olika andningssätt, vi har bröstkorgs-, diafragma- och nyckelbensandning. I dagens samhälle så är bröstkorgsandning den vanligaste. Man använder sig då av bara den mellersta regionen av lungorna. Andetaget kommer inte ner till diafragman. Nyckelbensandning då kommer luften knappt ner alls i lungorna och andningen blir mer som ett frustande. Diafragmaandning är det mest effektiva sättet att andas på. Lungornas lägre delar arbetar på och gasutbytet mellan syre och koldioxid är maximalt. Man hjälper även till att få i gång blodcirkulationen i organen nedanför diafragman då den trycker till dem lite när den expanderar. Diafragmaandning används för att dämpa ångest, oro och högt blodtryck. Så mer diafragmaandning åt folket!

Yinyoga har ju blivit en favorit hos mig och den är klockren att ligga och andas och stretcha kroppen och jobba med de spänningar som man samlar på sig i livet. Man andas igenom spänningar som sätter sig mycket i vår bindväv som i sin tur håller ihop muskler eller organ. Om bindväven är spänd så får inte muskeln tillräckligt med syre, då kan synapsen hoppa över till en annan muskel i stället… funderar på om det är detta som händer när man snedbelastar kroppen? När kroppen väljer att jobba med andra muskler än de man borde jobbat med, ofta blir det ju så här i samband med skada.

En annan sak som Ulrica berättar i boken är att hon hjälpt människor med astma och med KOL att stärka och förbättra deras lungkapacitet. Egentligen är det ju logiskt, det man tränar på blir man bättre på. Jag tror många som har sådana bekymmer lever med tanken att ”det är något jag måste leva med” och så kanske man inte ens tänker tanken att man själv kan göra att man mår bättre? Det är nog så med många av våra hälsoproblem i landet. Tänker på läkaren som sa att mina handeksem var kroniska och att det skulle bli något jag skulle få leva med… en sådan ”dom” är nog rätt vanligt att få… borde vara många som lyssnar på domen och ger upp, kanske att man faller längre ner i sin negativa spiral och ser sig som ett offer?!

Usch, på tal om något helt annat. Jag hade ett samtal med en elev i åk 7, jag sa att hen hade liiite kvar med teorin innan hen var i mål. Hen sa att hen inte kommer fixa det för att hen är dum och korkad. Där stannade vi upp och jag sa att det inte stämde, jag visste att eleven skulle klara det och dum och korkad var inte eleven. Jag frågade varför hen sa så om sig själv och då sa hen att de vuxna på BUP har sagt det… mitt hjärta gick typ sönder. Jag vet att vissa elever är lågbegåvade och har svårt i skolan… men att sätta en sådan stämpel på sig själv och sin självbild som är värre än hur verkligheten ser ut! Hen brukar även säga att hen inte kan läsa och ger upp innan vi har försökt. Men när vi kollar över receptet och vad hen ska göra så kan ALLTID hen läsa det som står, jag har mött elever som läser mycket sämre än vad hen gör. Jag hoppas att vi kommer hjälpa eleven att stärka upp sig själv och sin självbild under åren på vår skola. På tal om att tro på vad de i vården säger och framför allt hur det landar hos var och en av oss. Sedan så tror jag inte att de hos BUP har använt exakt de orden, men att vara svagt teoretiskt begåvad eller lågbegåvad är ord som används till gott och till ont.

Tillbaka till boken!

Att skapa förändring

Vår hjärna är helt fantastisk! Den är plastisk och föränderlig. Den ändras i takt med hur vi använder den, genom vad vi äter, vilka tankar vi tänker, vilka känslor vi känner, vilken musik vi lyssnar på och vilka böcker vi läser med mera. Det är därför jag läser den här typen av böcker för att mata mig själv med nya tankar, repetera gamla tankar utifrån den människa jag vill vara. Jag kommer så småningom ha ett eget inlägg om musik i bloggen då musik är en viktig del i mitt liv och i mitt mående. Därav så har jag en liten musikvideo eller ett musikklipp kopplat till varje blogginlägg. Vet inte om så många klickar på dem och lyssnar? Men de som gör det, då kanske den delen väcker något inom dem med?

Genom att visualisera saker som man vill få in i livet så kan man skapa nya tankebanor i hjärnan och lättare manifestera sina drömmar. Ulrica hänvisar till Olof Röhlanders bok ”Det blir alltid som man tänkt sig”. Jag älskar själv Olofs böcker och har skrivit om två av dem här, och här (böckerna heter “Bli en vinnarskalle” och Omstart, konsten att bryta ihop och komma igen”). Andningsträning hjälper vår personliga utveckling då det är grunden i så mycket i livet. Jag har skrivit om visualiseringsövningar i inläggen ”Journaling” och ”Moodboard och målbild”.

Meditation och hjärnan

Det har gjorts en studie på buddhistiska munkar som mediterat och då har man sett att meditation förändrar, formar och kan reparera vissa delar av hjärnan. Den delen i hjärnan som aktiverar empati och kärleksfull vänlighet aktiveras med under meditation, hur bra är inte det?!

Läkande andning

Andningen kan användas för att läka kroppen med mindre medicinering om man har bekymmer som depression och utmattning, även ångest blir bättre (som jag nämnt tidigare). Om man är nyopererad så är det på flera sjukhus i Sverige som man får börja med att ta några djupa andetag när man kommer tillbaka efter operation. Hjärtopererade patienter har man kunnat via skiktröntgen sett nyttan av andningsträning, och det är ju egentligen inte så konstigt. Andningsgymnastik får igång de lungblåsor som sjunkit ihop under operation, därmed ökar lungkapaciteten och blodet blir mer syresatt.

Andning och känslorna

Vilka känslor som råder i kroppen påverkar vår andning och genom att ta kommandot över andningen så kan vi även styra om våra känslor.

Andning som antiinflammatorisk effekt

Jag har ju i tidigare inlägg berättat om när jag fick upp ögonen för antiinflammatorisk livsstil och våra tarmbakterier men andning kan med ha sådan effekt. Om man andningstränar 15 minuter varje dag så stimulerar man vagusnerven som i sin tur har antiinflammatoriska effekter. Vagusnerven är ju den stora nerven som går mellan hjärnan och tarmarna. Det är ju med rätt logiskt… när man andningstränar så berättar man ju för kroppen att allt är lugnt och då kan ju kroppen fokusera på att läka sig själv… på liknande sätt som kroppen gör när man sover… tänk att aktivt kunna peta in det även under dagen! Superbra ju!

För ett tag sedan så var jag på vårdcentralen med Vincent, han skulle ta blodprov. Det gick hur bra som helst och han var superduktig. På kvällen så pratade vi sedan om att det gick så bra och vet ni vad gullungen säger ”Mamma, jag fokuserade bara på min andning och tog djupa andetag så som du lärt mig att göra. Vi gör det även i skolan ibland som en ”timebreak”. Alltså, jag blev sååå glad av att höra det… dels att jag lyckats så ett frö hos honom, dels att detta är något de ibland jobbar med i skolan. Tänk vilken kunskap för livet!

När jag var och tog cellprov sist (den här gången hade jag kommit ihåg att plocka ut menskoppen, ha, ha, ha) så var det en ung kille som utbildade sig till läkare? /gynekolog? Och som hade en handledare med sig som skulle utföra testet på mig. Jag sjönk ner i gynstolen och fokuserade på min andning och blev sjukt avslappnad och sjönk djupt ner i stolen. Det var till och med att de sa att de typ aldrig sett någon vara så avslappnad i gynstolen innan, ha, ha, ha. Jag var tvungen att berätta om mitt lifehack kring mina andningsövningar, ha, ha, ha. Det är verkligen en klockren kunskap som man har nytta av varje dag i livet!

Grunden för en bra andningsträning

  1. Mat – När vi är stressade så söker vi ofta extra energi från socker och onyttigt fett. Om vi sänker stressen och fokuserar på att äta bra och näringsrik mat så ger vi en klok grund för kroppen.
  2. Rörelse- Att då och då få i gång cirkulationen i kroppen är otroligt viktigt för oss och vår andning. Här är Folkhälsomyndighetens råd för vuxna: 
  3. Styrka- Att stärka musklerna är med värdefullt i andningsträningen.
  4. Egentid- Det minskar stress och gör det lättare att andas. Ta en timme i veckan så kommer den göra susen!
  5. Sociala stunder-Våra relationer är viktiga för vår hälsa och mående.
  6. Avslappning- Sååå himla viktigt med avslappning och återhämtning. Skrev bland annat ett inlägg om det här.
  7. Natur och miljö- Gå ut och vistas i skog och mark. Spana in inlägget ”Nomad”, känner själv efter det inlägget ett stooort sug att gege mig ut och njuta av naturen och allt det vackra som finns att se och uppleva.

Försök att få in alla 7 punkterna i ditt liv varje vecka. Vilka av punkterna har du redan som ett inslag i livet? Vilka är dina utvecklingsområden? Mina utvecklingsområden är helt klart ”sociala stunder” samt ”styrka”.

Tänk ändå så mycket det finns att lära och utforska med sin andning och med sitt andetag! Undra hur många som har koll på det där ute i landet?! Jag tänker alla som dessutom har problem med sina lungor på något sätt… tänk om detta dessutom skulle kunna hjälpa upp dem att stärka sina lungor?! Eller även om man inte har problem, att ändå träna sitt andetag, känns som ett starkt andetag allt är bra att ha!

Jag tänker även så här till vardagen så är ju andningsträning sjukt bra att ha koll på. Jag vet inte hur många ångestattacker och stress jag fångat upp med hjälp av andetaget innan de har eskalerat och brutit ut. Men även när man gör saker som inte är så nice alla gånger (typ när man ska ta cellprov, genomför en förlossning eller sonen som skulle ta blodprov, när saker händer i livet och man börjar känna sig tokstressad med mera) att man i de stunderna stannar upp och fokuserar på sitt andetag, går in i sig själv och andas djuuupt ner i magen. Man tar själv kommandot över det som händer utanför kroppen som man inte kan påverka och så tar man makten över hur man i alla fall kan känna sig inom sig själv. Då blir det inte lika mycket stress inom kroppen och det blir inte som att man springer som ett jagat djur ute på en savann utan kroppen upplever inte fara som den annars skulle ha gjort. Många upplever mig som en lugn person och här har vi en av mina tricks i att hålla mig lugn.

Tänk på så många olika sätt man kan ge kärlek till sig själv och till kroppen och jag ÄLSKAR alla sätt! Hoppas att du själv blir lite inspirerad och sugen på att träna din andning och ditt andetag med.

Här kommer några fler andningsövningar man kan göra.

Jag skrev ett eget inlägg om! Andas i fyrkant” och här är en av videorna jag tog med i det inlägget där fina “Yoga med Helen” guidar en genom sin andningsträning, hon har många fina videos på sin kanal med både yoga, meditation och andningsträningar av olika slag.

Tillbaka till boken! Den är fylld med massa fakta kring vår kropp och vår andning samt massa olika andningsövningar. Jag kan varmt rekommendera att lyssna och läsa boken då den inspirerar otroligt mycket till att själv vilja träna sitt andetag och ta kommandot över sin hälsa.

Jag kommer återkoppla många gånger i bloggen till vikten av vårt andetag och andningsträningar av alla de slag som jag stött på och kommer stöta på genom åren. Kanske fler där ute kommer haka på och med lära sig ta kommandot över sitt andetag.

Tänk på så många olika sätt man kan träna sitt andetag på! Man kan andas långsamt, andas snabbt, andas ytligt, andas djupt. Man kan stretcha andetaget och balansera längden mellan in och utandning. Man kan träna på att hålla andan men även på att pusta ut. Vi kan träna upp vår lungvolym samt styra vår hjärnas förmåga att tack vare andningen reglera och balansera våra känslo- och tankemönster. Vi blir bättre på att lära känna oss själva och förstå oss själva.

Vid för hög stress i livet så sänks vår livskraft och vi tycker att mycket är tungt, kanske att det känns som vi befinner oss i en av livets alla uppförsbackar. Om vi då får in djupa och medvetna andetag så minskar vi spänningarna i kroppen som stressen medför och vi kommer lättare i kontakt med vår inre kraft.

Många som varit drabbade av Covid-19 har fått känna på sämre lungkapacitet och jag är en av dem. Sedan min förra omgång av covid så har mina lungor inte fungerat riktigt lika bra som innan jag blev sjuk. Det är inte på värsta viset men känner av det när jag springer. Jag känner mig oftare som en person med dålig kondition och det är ofta jag behöver gå i uppförsbackar. Jag lägger ingen värdering i det utan jag måste bara lyssna in kroppen, jag älskar fortfarande att springa lika mycket trots en lite sämre lungkapacitet. Jag tänker att mina lungor kommer läkas fullt ut, jag måste bara ha lite tålamod och ge kroppen tid. Jag vet att det finns folk där ute i landet som har betydligt värre problem med långtidscovid och nedsatt lungfunktion. Men tänker att andningsträning nog skulle kunna vara en metod de skulle kunna använda sig av för att stärka upp sina lungor och läka dem.

Inom vården så har det blivit vanligare att man tar in andningsträning som en del av behandlingen, men tror att det är lång väg kvar. På 1177 så hittar man ju lite sådana tips, nämnde dem bland annat i mitt inlägg ”Andas i fyrkant”. Det räcker med 5-10 minuter varje dag så förbättrar man sin lungkapacitet, efter att tag kan man minska det till tre gånger i veckan.

Många människor klagar ju på att de har för lite energi, med andningsträning så ger man sin kropp mer energi. Hur bra är inte det?!

Ulrica nämnde med Wim Hof i hennes bok och jag har ju med nämnt honom i ett inlägg i bloggen.

Mer andningsträning till folket! Ett andetag i taget. Andas- Livet händer mellan två andetag.

Massa kärlek till er från mig!

Bamsekramar / Johanna

Nu kör jag en låt som är en favorit i repris och det blir Tomas Stenströms superfina låt “Andas in andas ut”.

https://youtu.be/04pRBSoxeqs