Hållbar konsumtion / Mat som medicin / Min historia / Recept- Fisk, skaldjur, ägg- Lunch/Middag / Självkärlek

Äggrulle 

Här kommer en återkommande favorit hemma hos oss och som dessutom är riktigt skoj att göra. Den känns lite åt LCHF-hållet då det är väldigt lite kolhydrater i den. Jag kallar den för äggrulle då smeten består av en äggblandning, innehållet i äggrullen brukar jag variera. Man bakar man ut den som en matig rulltårta som man kan fylla den men massa olika gottigheter. Originalreceptet hittade jag här (men jag har gjort om det lite) och då kallade de den för “Äggwrap” och man kan ju äta den på det sättet med men jag föredrar rulltårtavarianten. Man kan äta den som en wrap men jag gillar mer när det blir som en rulltårta. Här har jag gjort med ekologisk kallrökt lax från Änglamark (Coop). Skrev ju ett inlägg om lax för rätt länge sedan och om dilemmat kring att äta lax.  

Om man inte fyller äggrullen med kallrökt lax så är den supergod att fylla med en räkröra, eller nu när det finns så mycket kantareller – att man fyller den med en kantarellstuvning. Ja, men kan nog fylla en sådan här rulle med vad man vill, den är klockren på många sätt! 

Den går fort att tillaga och den ser mer avancerad ut än vad den är och den är sjukt god. Så givet att den fick ta plats i bloggen! 

Här kommer receptet: 

Äggrulle 

2-3 portioner 

 • 3 ägg 
 • ½ dl Grädde 
 • 1 msk Fiberhusk 
 • ½ dl Bubbelvatten 
 • ½ tsk Salt 
 1. Sätt ugnen på 180 grader.  
 1. Separera äggen så du lägger äggvitorna i en skål och äggulorna i en annan. 
 1. Vispa äggvitorna hårda och fluffiga (som när man gör en maräng) 
 1. Häll i grädden över äggulorna och blanda runt. 
 1. Häll försiktigt ner fiberhusken och blanda hela tiden. (Den gör att vätskan sväller och om man inte blandar så blir det lätt klumpar). 
 1. Häll därefter i bubbelvatten och salt och blanda runt.  
 1. Nu ska den fluffiga äggvitan försiktigt vändas ner i ägguleblandningen så det blir en jämn och bra blandad smet. 
 1. Även om jag är lite anti bakplåtspapper och försöker att använda det så lite som möjligt (berättade om det här) så är detta ett recept där man måste använda bakplåtspapper! Så sätt bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten på samma sätt som när man gör en rulltårta.  
 1. Skjuts in i ugnen. Den brukar bli klar efter ca 13-15 minuter, men det är bra om man börjar kika på den efter 10 minuter… gissar att det är lite olika beroende på vilken ugn man har. Den ska ha fått en fin gyllene färg, då brukar den vara klar. Under tiden den är i ugnen så brukar det vara lagom att göra fyllningen.  

Laxfyllning till Äggrullen 

 • ¾ dl Philadelphiaost (Ibland när jag inte har Philadelphiaost hemma så byter jag ut den mot fet Crème fraiche och det blir med väldigt bra!) 
 • 1 msk Majonnäs 
 • 1 tsk Dijonsenap 
 • 2 tsk Citronsaft 
 • 1 krm Svartpeppar 
 • Finhackad gräslök (ibland byter jag ut den mot finhackad rödlök) 
 • 100 gram ekologisk kallrökt lax 
 • Eventuellt några räkor på toppen av rullen och om du får lite fyllning över så kan man kleta på det på toppen av rullarna.
 1. Blanda Philadelphiaost, majonnäs, dijonsenap, citronsaft och svartpeppar i en skål. Ibland häller jag i löken i röran och ibland strör jag ut den över laxen. Känn friheten att göra som du känner för!  
 1. Smeta ut fyllningen på äggrullen som har svalnat
 1. Lägg ut laxen på toppen och strö över gräslök/rödlök (om du nu inte hade den i röran istället).  
 1. Rulla ihop och skär i bitar. 
 1. Om man har fyllning över så kan man lägga lite på toppen och så någon räka på det, det blir hur gottigt som helst!  
 1. Servera med massa olika grönsaker, frukter och bär… det ser olika ut beroende på vilken säsong jag gör de här. På bilden här så ser tallriken rätt somrig ut… såhär ser den INTE ut när jag gör den på hösten, vintern eller våren.  


Som sagt, variera gärna äggrullen med massa olika tillbehör, bara fantasin sätter sina gränser! Äggrullen är en bra stomme att utgå ifrån! 

Kram till er från mig/ Johanna