Andlighet / Boktips / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Reiki / Självkärlek / Träning

Bryt ovanan att vara dig själv- del 2 

Idag kommer fortsättningen på förra veckans inlägg “Bryt ovanan att vara dig själv”.  

Joe Dispenza – om den här boken

Genom att förändra våra tankar så kan vi förändra kroppens “varandetillstånd”. Joe har skrivit mycket om placeboeffekten och grunden i att det ska kunna fungera är att vi fullt ut tror på de tankar vi har gällande att något funkar fullt ut. Det krävs tre nyckel principer för att det ska funka och de är betingning, förväntning och mening. Betingning innebär att när vi kopplar ihop ett minne ihop med en fysisk förändring och det sker om vi varit med om det flera gånger. Ex. Om du tar en huvudvärkstablett så kan du få huvudvärken att försvinna. Förväntning innebär att vi förväntar oss ett visst resultat när vi tar huvudvärkstabletten, vi förväntar oss att huvudvärken ska försvinna. Mening är kopplat till att vi ser en ny mening med något som vi känner en avsikt med. Vi känner en att det finns en mening/anledning att ta en huvudvärkstablett då våra tankar vet att du kommer vi bli av med huvudvärken.  

Det gjordes en studie på städerskor som dammsög, moppade golv och städade. De som dessutom såg att deras arbetsuppgifter gav en mening i form av fysisk motion, starkare muskler, förbrände kalorier och tog hand om sin hälsa ihop med att de gjorde det fint hade en bättre hälsa än de som inte fokuserade på hälsofördelarna utan bara gick där och städade. Tänk ändå hur långt man kan komma med sin hälsa bara genom hur man tänker!  

Om vi tänker oss att placeboeffekten fungerar genom sinnets förmåga att påverka hur vi fysiskt mår så borde man ju kika närmare på våra tankar och hur de påverkar hjärnan och kroppen. Vi tänker någonstans mellan 60.000-70.000 tankar om dagen (jag har läst lite olika siffror på det, men detta skriver Joe) och 90% av dem är samma tankar som vi tänkte dagen innan.  

Vi vaknar på morgonen, går upp ur sängen, utför ungefär samma morgonrutiner som dagen innan, kanske äter samma frukost som man brukar, åker till jobbet, gör kanske liknande arbetsuppgifter som gårdagen, åker hem, fixar käk, utför någon hobby/ gör hushållssysslor/ tittar på tv/umgås med familjen, förbereder sig för kvällen, sover och så börjar nästa dag om igen i det här pågående ekorrhjulet som många befinner sig i.  

En stor del av livet går på så sätt lite som på autopilot, vi tänker typ samma tankar som leder till samma val som leder till att vi visar upp samma beteenden som leder vidare till samma upplevelser och som i sin tur väcker samma känslor och känslorna får oss att tänka samma tankar som i sin tur håller oss kvar i samma verklighet. Som en följd av detta så förblir din biologi sådan som du är oavsett om det är medvetet eller undermedvetet. Varken hjärnan eller kroppen förändras överhuvudtaget för du lever med samma tankar, utför samma handlingar och lever med samma känslor. Det kan ju vara så att trots detta att du inom dig själv hoppas att saker och ting ska förändras, men om du själv inte agerar på det du hoppas på så kommer ingen förändring att ske. Du kommer skapa samma aktivitet i hjärnan, aktivera samma neurologiska kretsar och återskapa samma biokemi. Biokemin kommer i sin tur signalera till samma gener på samma sätt vilket kommer leda till att kroppen förblir likadan.  

Så om man lever på detta sätt så kommer din dåtid även att bli din framtid, om du inte själv går in och faktiskt bryter ovanan att vara dig själv (om det nu är något i ditt liv du vill bryta och skapa förändring kring?!). Din personlighet skapar din personliga verklighet, din personlighet består av tankar, känslor och beteenden och den har skapat just det liv du lever i och som du kallar för ditt liv. Vi behöver bryta vanan att tänka, känna och att bete oss, vi kan inte skapa en annan framtid om vi lever kvar i vårat förflutna. Det är även du som har makten att skapa en ny personlig verklighet, ett nytt liv, om du så önskar. Visst är det häftigt ändå!! Vi kan själva ta makten och kontrollen av våra liv och skapa det liv vi vill leva.  

Första steget är ju att bli medveten om dina undermedvetna beteenden som du väljer om och om igen och aktivt välja nya saker, handla på ett nytt sätt och skapa nya erfarenheter. Du kan gå från ditt gamla jag till ditt nya jag som skulle kunna bli en helt ny människa. Du kan gå från en person som äter slarvigt till att börja äta mer regelbundet och hälsosamt, att vara en person som inte tränar och rör på kroppen till att bli en person som motionerar, att bli en person som sover för lite till att ta makten över sömnrutinerna och börja sova bättre, att vara en person som aldrig är ute i naturen till att börja bli en person som tar skogspromenader och så vidare. Man får känna in själv vilken person man skulle vilja bli och agera därefter.  

Dina nya tankar kan då leda fram till nya val som leder fram till nya beteenden, nya upplevelser, nya känslor och som i sin tur inspirerar dig att tänka på nya sätt. Din hjärna kommer då även att förändras, nya neurologiska kretsar kommer sättas samman, nya genetiska uttryck kommer skapas, din hälsa kommer förbättras som ett resultat av den nya personligheten och ditt nya tillstånd… och alltihop börjar med en tanke! Sååå coolt ändå när man ser på det ur det perspektivet! 

När vi själva tar makten över förändring och börjar fokusera på det som vi vill förändra så kan vi oavsett vår historik skapa en helt ny framtid för oss själva.  

Att ta sig bortom tid och rum 

Att aktivt ta sig in i kvantfältet (nämnde kvantfältet vid förra inlägget) som existerar bortom tid och rum så kan vi få information och kommunicera med fältet. För att göra det så behöver man sätta sig i ett liknande tillstånd där du som försvinner iväg i dig själv. Man kan hamna i liknande tillstånd när man kör bil och vipps så har man kört rätt långt och länge utan att man knappt reagerat på det, det är som om man har varit någon annan stans. För att komma in i sitt kvantfält för kommunikation med de energierna i den “universella intelligensen” så behöver man komma ännu djupare i sig själv och det är ju här meditation kommer in i bilden. Jag har ju berättat om några sådana tillfällen i bloggen när jag upplevt både det ena och det andra när jag mediterat och även när jag gett healing till mig själv. Jag upplever även att vara ute i skogen och ta skogspromenader eller när jag är ute på en löprunda att jag kommer i kontakt med kvantfältet, men det blir på ett annat sätt än när jag mediterar eller ger healing.  

Det är så roligt när man sedan läser sådana här texter och får förklaringar kring det jag tidigare upplevt. Jag älskar att få klarhet i sådana här lite flummiga saker och få det lite mer begripligt.  

Övervinn kroppen 

Varje gång du tänker något så sker en biokemisk reaktion i hjärnan, du framställer ett kemiskt ämne. Hjärnan sänder ut kemiska signaler till kroppen som är tankens budbärare. När kroppen får kemiska meddelanden från hjärnan så lyder den genast med reaktioner som stämmer in med vad hjärnan tänker. Hjärnans kemi spelar otroligt stor roll i våra liv. Tänk bara hur kroppen känner sig vid olika upplevelser, om du är kär, glad, lycklig, orolig, arg, stressad med mera. Alla tankar och känslor påverkar ju hjärnan som agerar på det vi tänker och känner. Känslorna är mer kopplade till kroppen och tankarna är mer kopplade till hjärnan.  

Medvetande och kroppen samarbetar när kroppens känslor i ett medvetandetillstånd stämmer med tankarna, detta kallas medvetandetillstånd. Varandetillstånd är när kroppens medvetande och kropp samarbetar. Vi skapar ofta en “jag identitet” typ som att “jag är arg”, “jag lider”, “jag är osäker”, “Jag har alltid varit lat”, “jag är alltid osäker på mig själv”, “jag är inte särskilt smart” med mera. Att förändras betyder att tänka utöver hur man känner sig. Enda sättet ett förändra det undermedvetna är att ta sig in i det och programmera om hjärnan med nya tanke- och känslomönster.  

Epigenetik antyder att vi kan signalera till våra gener att skriva om vår framtid 

Generna är lika föränderliga som hjärnan. Olika gener aktiveras vid olika tidpunkter i livet, de påverkas och förändras ständigt. Det finns upplevelseberoende gener som aktiveras när man växer, läker eller lär. Det finns beteendeberoende gener som påverkas under stress, upphetsning eller när man drömmer. Epigenetik innebär att man inte är “offer” för sina gener utan att miljön är det som påverkar vår genaktivitet.  

Vissa områden i hjärnan är programmerade, medans andra är mer plastiska och har förmågan att ändras genom inlärning och erfarenhet.  

Något som påverkar våra gener väldigt mycket är den stress som vi människor tampas med i livet, jag tror att vi skulle må mycket bättre om vi lärde oss att få ner vår stress genom att lära oss att hantera den och aktivt göra saker där vi berättar för kroppen att vi inte befinner oss i någon fara utan att allt är lugnt.  

Lev i din önskade nya framtid i det värdefulla nuet 

Om man lever i det förflutna så kommer ju framtiden även att bli som det var i dåtid. För att komma åt kvantfältet och skapa en förändring så behöver man omfamna nuet och släppa det som har varit för att kunna programmera om hur framtiden kommer att bli. Jag har sagt det förr men man behöver leva i känslan av att framtiden som man önskar händer och är här just nu för att kunna attrahera in den på riktigt.  

Man behöver gå bortom omgivningen, kroppen och tiden för att lättare komma åt kvantfältet och attrahera in en ny framtid och bryta ovanan att vara sig själv.  

Det är så många människor idag som lever i stress och i en obalans. Vi kan känna stress när vi är sena på morgonen till jobbet, vi har mycket att göra eller räkningar som ska betalas och man känner att man har lite pengar kvar. Man kan vara stressad när ens barn mår dåligt eller att man har någon annan i sin omgivning som kämpar med saker i deras liv som även orsakar en inre stress hos sig själv. Det är inte helt ovanligt att man går runt och tänker negativa katastroftankar kring hur dåligt saker kommer gå och bli och även de tankarna som etsats fast i hjärnan påverkar ju med vårt mående och vår inre stress, ja, det finns allt möjligt i livet som kan stressa på olika sätt. Vi kan förvandla något som egentligen är kortvarigt till långvarigt då vi ältar, grubblar och tänker på det som oroar och stressar oss och det är verkligen inte bra! Den här typen av levnadssätt kan skapa fysiskt och psykisk sjukdom. Det är så viktigt att vi stannar upp och reflekterar över våra tankar och det tankemönster vi har för att man ska kunna skapa förändring.  

I boken så går Joe in på djupet vad som händer i vår hjärna och i kroppen, men jag går inte in så djupgående om det här, om du är intresserad att läsa mer om detta så kan jag varmt rekommendera boken! Man får även i boken ta del av berättelser om olika människor och hur de läkt deras åkommor med hjälp av Joe Dispenzas metoder.  

Jag älskar den här typen av läsning, det inspirerar mig att testa nya grejer och utforska livet. Vi lever här på jorden just nu. Även om jag tror att jag kommer leva fler liv och att min själ kommer få en annan kropp framåt i tiden så tror jag att kroppen Johanna är här och nu i detta liv och då vill jag leva i Johanna fullt ut och lära mig allt som Johanna kan lära och är här på jorden att uträtta.  

Jag tror att mina barn har valt mig som mamma och att jag har massvis att lära av dem och de har även massvis att lära av mig. På många sätt så finns det mycket likheter i mina barn mot hur jag är och har varit och det känns fint att få möta dem på ett annat sätt än vad mina föräldrar mötte mig ihop med att jag plockar godbitar som mina föräldrar gjorde bra med mig.  

Jag älskar att mina föräldrar gav mig mycket frihet. De har aldrig försökt att tvinga till mig saker eller försökt att forma mig till att bli någon jag inte är. Jag har fått flyga fritt och jag har ändå gjort det med stort ansvar. Jag har tränat det jag velat träna utan att de haft några pekfingrar mot det. Jag har försökt att anamma det med mina barn… där är de tvärtom mot mig… de gillar inte att träna så värst mycket och vi har inte direkt lyckats hitta några idrottsgrenar som passar dem och jag skulle ALDRIG tvinga dem till någon idrott om det nu inte kommer inifrån dem själva. Jag försöker lyssna in deras själar och vad de mår bra av.  

Även när det kom till gymnasieval så hade mina föräldrar inga åsikter, de lyssnade in mig och stöttade mig i mina val… ska bli spännande hur jag själv kommer agera den dagen så mina barn ska välja, ha, ha, ha. Jag kommer ha svårt att bita mig i tungan utan tjata och för och nackdelar så att de verkligen tänker igenom allt som finns att tänka igenom kring, men vi får se. Livet ändå! Det går verkligen upp och ner och jag har börjat landa i att det är så livet ser ut. Vissa saker kan vi inte påverka så mycket, men vissa saker kan vi faktiskt påverka och det är de bitarna jag anser att vi ska arbeta med.  

Om fler människor där ute arbetade med sig själva så skulle nog fler må bättre och komma ur en nedåtspiral fortare.  

Att gå från att tänka till att göra till att vara sker bäst via meditation. När man mediterar så hamnar man snabbast i en varandesituation där man bara “är”. Det är så mycket som händer inom oss när vi mediterar så det är ett otroligt effektfullt sätt att programmera om hjärnan på och komma i kontakt med sin själ och förmågan att läka både kroppen och själen. I boken finns en 4-veckors meditationsguide där man steg för steg kan arbeta med sig själv via meditation och att connecta inåt. Det finns ju många videor med Joe Dispenza och hans material på Youtube, här är de fyra meditationerna från hans 4-veckors program.

Jag tror att alla människor har förmågan att bryta ovanan att vara sig själva, men man behöver börja i det lilla i där man befinner sig och ta ett trappsteg i taget för att förändring ska bli långsiktig. Om du vill skapa ett nytt jag så måste du först sluta med att vara ditt gamla jag. Vi kan bestämma oss för hurdana vi inte längre vill vara, hur vi inte vill tänka, bete oss och känna. Här kommer vikten av självreflektion in och att connecta inåt med oss själva.  

Det är med din uppmärksamhet du riktar din energi, då kan du kika på vad du hittills har skapat och åt vilken riktning du vill fortsätta framåt i ditt liv. Du har förmågan att omprogrammera din hjärna för att skapa ett nytt jag.  

Så heja oss som arbetar med att bryta våra ovanor i stort som smått! 

Idag bjuder jag på låten Ramlar med Håkan Hellström, det känns som livet är lite så, man ramlar runt, hit och dit och det kan behövas innan man hittar rätt väg igen.

Kram på er! / Johanna