Husdjur / Min historia / Träning

Merlin Bird ID 

Jag måste bara tipsa om den här gratisappen där man kan lokalisera och lära känna de fåglar man hör och ser när man är ute. Jag har alltid tyckt att det är mysigt med fåglar, men har helt ärligt haft dålig koll på fågelarter. Vi har fågelböcker här hemma och ibland så ser man någon fågel som man inte känner igen, då brukar vi slå upp den, antingen i en bok eller googla den på nätet.  

När jag är ute och springer eller tar en promenad så älskar jag att lyssna på fågelkvitter, så här på våren så är det helt galet med fågelkvitter när man är ute och jag tycker att det är helt ljuvligt att lyssna på. Det är verkligen ett meditativt och rogivande ljud för mig!  
Här är två filmer från min morgonrunda:


Min gamla kollega Anna tipsade om den här appen på hennes Instagram, hon är för övrigt grym på att ta magiska naturbilder så gå gärna in på hennes Instagram och kika, här kommer länken! Jag blev så nyfiken på den här appen så jag var tvungen att ladda ner den själv. Den är verkligen smidig och väldigt rolig!  

Om jag varit otydlig så heter appen Merlin Bird ID.

När man laddar ner den så behöver man välja vilken karta över fåglar man ska ha, jag valde kartan över norden, funderade om man skulle ta den över Europa, men tänker att man kan ändra det senare om man vill det.  

Först så var fågelarterna på engelska, men sedan hittade Anders inställningen då man kunde få namnen på fåglarna på svenska, och det gör ju appen lite lättare och trevligare, ha, ha, ha.  

När man går ut och man hör fåglar sjunga så kan man trycka på “Sound on” och då börjar appen spela in ljuden som hörs och då brukar den fånga upp vad det är för fågel som sjunger. Den fågeln trillar då in i appen och man kan då se vad det är för fågel. När man sedan går/springer vidare så möts man ju av andra fågelläten och då trillar de fåglarna in, så man får en hel rad med olika fåglar. När en fågel som man har i appen sjunger igen så blir den fetmarkerad så då är det lätt att hålla koll på vilket läte som tillhör vilken fågel.  

Här har jag gjort en liten film på hur det ser ut när man använder appen:

Det som är roligt är nu när jag hållit på med appen i några veckor så börjar jag lära känna olika fågelläten och börjar även kunna fler fågelnamn. Det har dykt upp fågelarter som vi aldrig har hört talas om, men även att man upptäcker att det finns fåglar som ser väldigt lika ut, men att det är helt olika fåglar.

Vi brukar mata fåglarna på vintern och då ser man alltid fåglar som man inte riktigt känner igen, eller att man inte vet vad det är för fågel då vissa fågelarter är väldigt lika varandra. Ibland springer jag förbi någon fågel ute och kan haja till på vad tusan det var för fågel jag såg? Men nu när jag fångat in olika fåglar i närområdet så börjar jag få koll på våra olika fågelsorter som är vanliga där vi bor, sååå roligt!! 

Varje fågel man får in kan man spara i sin egen lista, där registrerar man även var man hittade fågeln för någonstans. Jag har märkt att många av fåglarna håller till på ungefär samma ställe.  

Man kan även få information var i världen fågeln brukar hålla till, flera fotografier på hur fågeln ser ut, samt information på engelska om fågeln. Om fågeln har ½ röd prick på sidan så är den inte så vanlig och om den har 1 hel röd prick då är det en ovanlig/sällsynt fågel.  

En väldigt trevlig app att ha i mobilen, så ett hett tips till alla. Om man inte var intresserad av fåglar tidigare så kan man nog faktiskt bli det via den här appen. Om man tycker att det är lite tråkigt att vara ute i naturen så kan den här appen vara till hjälp både för barn och vuxna. Det blir ju faktiskt liiite som Pokémon Go, där jagar man Pokémons och här jagar man att få in så många olika fåglar som möjligt i sin samling, ha, ha, ha. Alla sätt är bra utan de dåliga säger man ju och här är verkligen ett bra sätt! Det har varit mysigt nu när hela familjen kommit ut på en promenad att involvera barnen i att lära sig mer om fåglar. Att komma ut i naturen är ju väldigt stressreducerande och grundande och jag tror att fler hade mått bättre om man oftare tog sig ut i den vackra natur som vi har här i Sverige.

Man kan förresten ta kort på fåglar med och på så sätt få redan på vad det är för fågelsort, men det har vi än så länge inte gjort.

Anders ville även testa om man kan locka till sig fåglar med appen och det kan man!!! Vi fick in en liten kungsfågel på vår kvällspromenad. Vi har själva aldrig sett någon kungsfågel och blev sugna på att få göra det. Anders satte på ljudet som hade spelats in av kungsfågeln så att vi själva började låta som en och när han stängde av så kom det fler kungsfåglar runt omkring oss som började låta och de kom närmare och närmare. Vipps så var det två fåglar som satt i trädet ovanför oss så fick chansen att se en på riktigt! Sååå häftigt! Den var superliten! Så söt! Roligt att man kan använda appen till det ändamålet med! Nu pratade vi om vi skulle ta steget något längre att bli fågelnörd och ta med kikare på nästa promenad, ha, ha, ha.

Kanske finns det någon mer där ute som blir sugen på appen och testa vad det är för fågelliv ni har i krokarna där ni med bor? Jag kan själv längta lite tills vi åker iväg med husvagnen och kan fånga in fler fågelsorter på andra platser i landet, ha, ha, ha *nörd*.  

Någon sa att när man börjar komma upp i åldern så är det vanligt att man får ett fågelintresse, ha, ha, ha. Kanske är det nu när jag passerat 40 som detta intresse trillat in i mitt liv?! Who knows?! 

Vad passar inte bättre än “Fågeldansen” till detta fågelinlägg, ha, ha, ha.

Kram på er! / Johanna