Andlighet / Änglar / Boktips / Chakrasystemet / Hållbar konsumtion / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Reiki / Självkärlek / Träning

Rotchakrat/ Baschakrat

Mycket av informationen som jag delger kommer från boken ” Livets hjul: Den fullständiga guiden till chakrasystemet”.

På Sanskrit kallas detta chakra även för Muladhara chakra (som betyder rotstöd) och detta rotchakra/baschakra är chakra nummer ett som finns vid ryggradens slut. Man kan säga att detta chakra lägger grunden för hela vårt system och det är byggstenen där alla andra chakran vilar på. Elementet som är kopplat hit är ”jord” och ibland pratar jag om att jorda mig/ grunda mig…. Då är det som om jag kommer tillbaka till mig själv här och nu. Om vi är ”ojordade” så kan vi vara instabila, stressade, vi kan bli vrålarga och liksom förlorar vår ”kärna”. Det kan även vara att man försvinner i väg och är i någon form av fantasivärld där vi vandrar i väg och är inte här och nu. Vi kan känna oss maktlösa och att det känns som vi sitter fast… kanske känner vi att vi inte ens vill vara här längre?

Det här chakrat är kopplat till vår kropp, vår hälsa, maten vi stoppar i oss, vår tillhörighet/identitet, materiella behov, vår ekonomi, vårt hem och vår överlevnad. Här är grunden som vi kommer ifrån, kopplat till våra gener, arv, samhällsstrukturen vi lever i. Det finns en koppling till Ischiasnerven som är den största perifera nerven i kroppen. Tjockleken på den nerven är som en tumme och den fungerar som en rot för nervsystemet. Roten leder oss från korsbenet och ner i benen, när man ser bilder från vårt nervsystem så ser det verkligen ut som rötter i en växt.

Jag tror att symbolen ”Livets träd” är kopplat hit med? Så tänker jag i alla fall när jag ser symbolen med sina rötter djupt förankrade i jorden. Genom våra rötter får vi stabilitet, trygghet, näring, styrka, tillväxt… Många människor som känner sig vilsna har kanske inte hittat sin sanna väg i livet och då kanske inte heller sin jord att rota sig i?

I Svenska Healingskolans material kan man läsa att om man har obalans i detta chakra så kan man få fysiska besvär som depression, immunsjukdomar, ätstörningar, utbrändhet, reumatism, ländryggsbesvär, ischias, åderbrock, ändtarmscancer, artros, fetma, förstoppning, hemorrojder, prostataproblem.

Utvecklingsåldern för chakrat är 1-8 år.

De psykiska besvär man kan få vid obalans här är ofokuserade tankar, svårt att nå mål och känna inre frid.

Om chakrat är för öppet, alltså att det snurrar för fort så kan man vara materialistisk och att mycket fokus ligger på att man vill ha nya och fler prylar i sitt liv… att man inte blir nöjd med det man har. Man kan även ha översittartendenser och vara självcentrerad.

Om chakrat är blockerat, det vill säga att det snurrar för sakta eller inte alls så kan man vara känslomässigt krävande, man kan ha dålig självkänsla, man kan vara destruktiv och ha massa rädslor för olika saker.

Livsläxan för detta chakra är att man behöver lära sig att stå upp för sig själv.

Om man är i balans med detta chakra så känner man sig frisk, energifylld och jordad… man är här och nu. Man är i stillhet, känner att man är i säkerhet och att man är stabil. Man känner att man har rätt att vara här och nu och att man står upp för sig.

Färgen för detta chakra är röd. Ljudet är ”Lam”. Det sinne som är kopplat hit är vårt luktsinne.

De kroppsdelar som är kopplade till detta chakra är ben, fötter, skelett, tjocktarm, tänder, immunsystem, bindväv.

Den körtel som hör hit är binjurarna.

Planeterna som hör till detta chakra är “Jorden” och “Saturnus”. För mig känns planeten Jorden/ Tellus den planet jag tänker på till detta chakra… därav med att “jorda sig”.

Det här chakrat är kopplat till vår fysiska överlevnad och här ligger även vårt kamp- eller flykt beteende. Om vår överlevnad är hotad så känner vi rädsla och rädslan är den lägre vibration på känsla som vi tampas med kopplat till detta chakra. Om vi är för rädda eller inte rädda alls… så kan det vara tecken på att detta chakra är ur balans.

Vi kan hantera stress bättre om vi är ”jordade”, vi får som ett skydd mot psykisk överbelastning. Att sitta ner och avnjuta en god måltid, koppla av i favoritfåtöljen, vistas i naturen, uppleva stillhet kan ge oss en känsla av stabilitet och trygghet vilket gör att det lägger sig ett lugn över oss. Att skapa ett liv där vi känner oss trygga är en nyckel i att komma i balans med detta chakra.

Att träna sig i att ha kontakt med sin kropp, att lyssna på den och känna in vad den mår bra av och att ta hand om sin kropp är en viktig byggsten i detta chakra. Jag tänker direkt på ”Hälsobalansen” som jag skrev om tidigare i bloggen… Att man tar hand om kroppen via maten vi äter, att vi rör på kroppen och motionerar, att vi sover bra men även att vi vilar och låter hjärnan och kroppen få slappna av.

Ett sätt att förstå kroppen är att vara kroppen… vi behöver lyssna in den och känna dess smärta, glädje, njutning och rädsla. Jag pratar många gånger om att vara i balans mellan kropp och själ. Jag tror att det är viktigt för vår hälsa. Även om jag tycker att den andliga biten är superintressant så tycker jag att kroppen är minst lika intressant och jag har älskat att utforska kring hur kropp och själ samverkar. Kommer komma in mer på det lite senare i bloggen. Det är viktigt för mig att inte sväva i väg för mycket utan att faktiskt vara här och nu och omfamna den här fantastiska kroppen som jag har. Det finns så mycket jag kan njuta av i livet tack vare min kropp och hälsan som jag faktiskt har tagit ansvar för och skapat genom de val jag gjort… alla har ju samma möjligheter att göra goda val för sin hälsa oavsett hur grundhälsan ser ut.

Jag har ju haft ett nyfiket intresse för att se hur min kropp har reagerat på olika föda och de lärdomarna har hjälpt mig att lära känna min kropp ännu bättre. Jag tror ju att vi reagerar olika på olika föda och det är därför det är så omdiskuterat vad vi mår bra av att äta… man behöver helt enkelt göra sin egen matresa och se var man hamnar.

Tänk om vi lever 90 år i våra kroppar utan att kika på de manualer som finns kopplat till hur kroppen mår som bäst så är det inte konstigt om våra kroppar går sönder ibland.

När jag i skolan pratar näringslära med eleverna så brukar jag ofta komma in på Livsmedelsverkets råd att riktlinjerna är att man ska äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen och max 500 gram rött kött (nöt, gris, lamm, vilt, charkprodukter i veckan)…. Råden är ju framtagna för att det ska gynna både hälsan och miljön. Jäklar vad diskussioner det kan bli. Det finns ju typ inga ungdomar som idag äter på detta sätt. Det hade varit spännande att se hur folkhälsan hade sett ut i vårt land om alla höll sig till de kostrekommendationer som faktiskt finns.

Det är ofta jag hör elever säga att ”jag älskar kött av alla de slag och jag tänker minsann inte minska att äta det, då lever jag hellre ett kortare liv och det är risken jag tar”. Jag tänker att det kanske är så här samhället ser ut… för vissa är det okunskap gällande vad man stoppar i sig, för vissa är det ointresse och för vissa så bryr man sig inte, man tänker kortsiktigt och äter det som är gott just nu… ”Man lever bara en gång så det gäller att njuta”… har man ju hört ur ett för mig egocentriskt perspektiv. I min värld så vill man ju även lämna över en planet som mår bra och man vill ge sina barn och barnbarn en hälsa med goda matvanor…. Och man vill ju inte vara en skruttig pensionär med ohälsa och krämpor… Jag tänker att det är många saker jag för vidare till mina barn och mina val kopplade till hälsa är en av dem… sedan har de sina fria val och de äter inte som jag… men vem vet… jag kanske sätter ett frö som gör att de kanske kommer göra det när de är vuxna?

Nu blev det återigen ett utsvävat inlägg… fast allt detta är på ett sätt ändå kopplat till vårt rotchakra och grunden i vår överlevnad och de val vi själva, var och en av oss gör.

Det som är intressant när man börjar lära sig om varje chakra och det synsätt så är det som fler pusselbitar faller på plats. Jag kan se i min inre resa jag gjort…. När allt var kaos så började jag försöka strukturera upp saker i mitt liv, jag gjorde listor och jag rensade och gjorde mig av med prylar. Jag berättade bland annat om det i mitt inlägg om ”Kon Marie – metoden”. Det blev så tydligt att om man rensar, städar, skapar struktur och ordning så fylls man av ett inre lugn och en stabilitet som är svår att få till om man har kaos omkring sig.

För mig är lönen inte särskilt viktig heller… det viktigaste är att man mår bra och att man klarar sig… sedan så visst… lön ger ett lugn på samma sätt som att man blir stressad av brist av pengar… Men allt handlar ju om vad man väljer att lägga sina pengar på. En knasig sak med mig är att jag ALDRIG lär mig vad jag tjänar… lönen ändras ju varje år så jag fattar inte hur man ska kunna den… ha, ha, ha. Men jag har en lapp hemma där min lön står så när jag får min löneökning så måste jag hem och kika på min lapp för att se hur mycket jag fick upp min lön, ha, ha, ha… ja… då kanske ni förstår hur lite jag bryr mig om pengar…

Jag konsumerar idag själv väldigt lite och jag blir inte lycklig av massa saker… tvärtom… Med ett par löparskor, en yogamatta, en baddräkt/bikini och Nextory/böcker… så är jag nöjd! En rätt go känsla det med.