Andlighet / Änglar / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Reiki / Självkärlek / Träning

Chakrasystemet

Ända sedan jag gick min första Reikikurs så pratades det om vårt ”chakrasystem”. Det var ju på min första Reikikurs jag själv fick känna av min egen obalans i ett chakra då jag höll mina händer nedanför magen (på mitt sakralchakra) och blev yr, allt började gunga och massa känslor kom…(jag berättade om det i inlägget om Reiki 1 kursen jag gick). Jag hade såååå dålig koll på vad det var och kände att detta var något jag behövde fördjupa mig i.

Jag är innerligt tacksam att jag gjort det för ju mer baskunskaper jag fått om detta energisystem så har jag även haft lättare att förstå obalanser jag känt i chakrasystemet (på mig själv och andra) och vad det grundat sig i. Jag har på kurser jag gått hos Svenska Healingskolan fått lära mig hur jag kan kolla av chakrasystemet med hjälp av pendel samt hur jag kan arbeta med chakrabalansering… men kommer till det lite senare i bloggen. Det är mycket jag grejer med på mina egna löprundor och chakrabalansering på mig själv är en sak, ha, ha, ha. Men det är väldigt roligt att kunna få göra det på andra människor och även få ta del av att det sker förändring i deras liv efteråt, såååå coolt!

Jag köpte boken ” Livets hjul: Den fullständiga guiden till chakrasystemet” för att försöka läsa på och sätta mig in i detta komplexa system. Jag ska se om jag kan ge en liten fingervisning kring vad detta system är utifrån det jag läst och upplevt.

Chakrasystemet är vårt energisystem kopplat till sju energicentrum där varje centrum rör sig likt ett hjul som snurrar som en energivirvel. Varje ”hjul” är ett chakra och en del av vår aura. Dessa chakran är kopplade till sinne, kropp och själ… och en viktig del i att läka sig själv är att se till alla de här delarna. Om man är med om trauman eller andra jobbiga upplevelser i livet som man inte bearbetar klart… kanske till och med att man lägger locket på… så skapas obalanser i vårt chakrasystem. Hjulen snurrar då inte i ett jämt flöde utan det kan vara att de knappt inte snurrar alls… det kan vara att de snurrar åt fel håll eller att de mer tickar som en moraklockas pendel som går fram och tillbaka i stället för runt i en cirkel av energi.

Chakrana befinner sig i en energipelare längs med vår ryggrad, typ som en motorväg där energi färdas fram och tillbaka. Varje chakra är som en egen stad längs den här vägen där varje stad är unik och de producerar olika saker. Längs med den här vägen finns det massvis med småvägar som går kring och bredvid och de kallas ”Nadis” inom Ayurveda eller ”meridianer” inom Kinesisk medicin och är som ledningar som går runtomkring i kroppen. Det är de akupunktörer arbetar med när de sätter nålar på olika punkter på kroppen… punkterna är kopplade till olika organ och genom att stimulera punkterna så kan man hjälpa till med flödet av energi i dessa vägar. Enligt österländsk medicin så finns det runt 400 energicentrum i kroppen men man pratar främst om de sju största.

Vid obalanser i sina chakran så kan man även på fysiska problem. Det här tycker jag är hur spännande som helst… tänk om det är så att man kan koppla ihop hur själen och ens energisystem mår ihop med varför man har sina fysiska åkommor… tänk om man kan ändra hur man mår i själen också då kan få bukt på fysiska bekymmer? Jag kommer senare i bloggen komma in på kinesisk medicin där man ser till hela människan på ett sätt som jag tror att vi skulle behöva bli bättre på inom läkarvården i Sverige. Jag har hört att i Kina så samverkar de vanliga läkarna ihop med läkarna inom kinesisk medicin – som ett team. För mig känns det som ett drömscenario. I Sverige känns det mer som två läger där läkarna ser det mer som ”vi mot dem”…?

Jag har även hört att i England så har patienter på sjukhus rätt att få healing och att det där sker ett samarbete mellan läkare och healers, tror att det är så även i Australien? Och Norge? Men är osäker på källan så jag lämnar det lite öppet.

Det här är även en sak jag gillar med yoga och det är även att de med arbetar med flöde i chakran så den hjälper med att skapa energibalans, det är även därför som Yogan med har ett eget kapitel i min instruktionsbok för hälsa… Yoga är inte ett vanligt träningspass… eller det är klart att det kan vara det för vissa… men för mig är yogan djupare… det är en klockren metod att gå in i sig själv, att vara här och nu och följa med i ett flöde där man arbetar med både kropp och själ.

Jag nämnde ju att vi har sju större chakran i vår kropp. Här kommer en snabb överblick på dem, men i kommande inlägg så kommer jag gå igenom dem en och en för en tydligare förklaring.

Chakra 1 kallas även för Rotchakrat och det sitter längst ner i ryggradsslutet och det är kopplat till vår överlevnad. Varje chakra har ett element kopplat till sig och elementet till detta chakra är ”Jord”. Frasen som hör hit är “Jag har”.

Chakra 2 kallas för Sakralchakrat och den sitter i den nedre delen av magen och den är förknippat med känslor och sexualitet… det var detta känslochakra som var i obalans hos mig när jag hade PMDS. Elementet till detta chakra är ”vatten”. Det skulle kunna förklara att jag under den perioden lääängtade efter att få ha ett badkar och att jag älskade att bada… kanske hade min själ lite koll på det här redan då? Även om jag idag är i balans så älskar jag fortfarande att bada… jag är ju en känslomänniska så vem vet… mitt badande kanske hjälper mig att fortsätta vara i balans? Hmmm… det tål att tänkas på? Frasen som hör hit är “Jag känner” och på ett sätt känns detta som “mitt chakra”… då jag känner mycket… hela tiden.

Chakra 3 kallas för Solar plexus och sitter strax ovanför naveln. Den är kopplad till personlig kraft, vilja och självkänsla. Elementet är ”eld”. Jag är sååå tacksam att vi bor i ett hus med en öppen kamin i huset. Vi har den i hallen och det är så härligt att mötas av den när man kommer ner från trappan eller när man kommer in i huset. Det är värmande, rogivande och lugnande med att ha en eld framför sig. På vintern brukar jag rulla ut min ullyogamatta och köra Yinyoga där och det är heeelt magiskt. Frasen som hör hit är “Jag kan” och detta är vårat stärkande chakra där man tränar upp sitt självförtroende.

Chakra 4 kallas för Hjärtchakrat och det sitter ovanför bröstbenet vid hjärtat. Det är förknippat till kärlek i alla dess former. Elementet är ”luft”. Att vara i naturen och få frisk luft är läkande… kanske för att det är förknippat till detta chakra? Frasen som hör hit är “Jag älskar”… oj… detta uttryck använder jag många gånger varje dag… det finns så mycket i livet som jag älskar…. stort som smått.

Chakra 5 kallas för Halschakrat och det sitter precis som det låter i halsen. Detta chakra är kopplat till kommunikation och kreativitet. Elementet här är ”ljud”, att göra sin röst hörd, säga vad man tycker och tänker samt ge uttryck för sina känslor och inte sätta locket på. Det är inte helt ovanligt att detta chakra har ”blockeringar”. Frasen som hör hit är “Jag talar” och för mig så har det här chakrat öppnats upp något enorm på kort tid… bloggen har verkligen hjälpt mig öppna upp även privat och i möte med andra människor…. jag har börjat tala fritt från hjärtat… på samma sätt som jag gör i bloggen… det är en häftig förvandling och jag njuter för fullt att låta mina ord sväva fritt. Tänk så tyst jag varit under sååå många år i mitt liv…

Chakra 6 kallas för Pannchakrat/Tredje ögat och sitter mitt i pannan och det är kopplat till klärvoajans, intuition och fantasi. Elementet här är ”ljus”. Ja, det är ju med detta chakra som vi kan uppleva mystiska, övernaturliga saker. Där vi kan se och uppleva saker som inte andra kan se och uppleva. Frasen hit är ” Jag ser” och även detta har ju öppnats upp i takt med min inre resa jag gjort… men det är fortfarande mycket jag inte ser… så det ska bli spännande att se hur jag fortsätter att utveckla detta chakra under livets gång…

Chakra 7 kallas för Kronchakrat och det sitter högst upp på toppen av hjässan. Det är förknippat med kunskap, förståelse och transcendent medvetande. Elementet är ”tanke”. Frasen hit är “Jag vet”… jag tänker att det kanske är kopplat till klarvetande… att man bara vet något…? Ha, ha, ha… ja… detta är ju det högsta av det sju chakran och kopplingen mot “universum” eller “gud” om man trivs bättre med det ordet… Jag tror att det är här mycket av min framtida träning ligger… så får vi se var det landar i framtiden? Utmaningen ligger nog i att balansera upp alla sina chakran och vad de representerar… att vara här och nu i kroppen vi har samtidigt som blicken går mot något större än oss själva.

Beroende på hur energin är i respektive chakra så påverkar det hur personen mår och fungerar, det liksom påverkar en människas personlighet. Om man till exempel har chakra nr 3 (solar plexus) med låg energi så kan man vara rädd för konfrontationer och om man tvärtom har chakrat med full energi så kan man trivas i debatter och diskussioner. Om halschakrat har låg energi så kan man vara väldigt tyst av sig och knappt få fram ett ord medans om det är öppet och mycket energi så kanske man babblar på för mycket och kan ha svårt att lyssna på vad andra säger.

Om ett chakra är blockerat så kan det påverka energin i de chakran som är ovanför och nedanför… det liksom stör energiflödet.

Man kan själv känna av sina chakran… exempel om det känns som man har fjärilar i magen, en klump i magen, en tupp i halsen, hjärtklappning/ ångest med mera. Varje känsla sitter ju på olika ställen i kroppen och det är intressant när man börjar stanna upp och fånga upp de olika känslorna kopplat till en fysisk förnimmelse. För mig så känner jag av mina chakran varje dag, jag är superobservant på var i kroppen jag känner av olika saker och då får jag ytterligare guidning i varför och vad jag ska göra härnäst. Att se min kropp och själ i samspel och som en del av mig i hur jag fungerar har varit en viktig nyckel i min personliga resa.

Chakrans uppgift är att ta in livsenergi (prana) och fördela den i kroppen.  

Ordet chakra kommer från sanskrit och betyder ”hjul av virvlande energi”.

Varje chakra har även vissa saker kopplade till sig, allt ifrån färger, toner, organ, sinne, körtlar… i änglakurserna jag gått så menar de på att även våra ärkeänglar är kopplade till olika uppgifter/ fokusområden och därmed olika chakran… en fin tanke tycker jag.

Ni kanske har hört någon som sitter och gör ifrån sig skumma ljud när de mediterar… det skulle kunna vara ett eller flera av ”chakraljuden”… då varje chakra har sitt eget ljud… Det finns ”Lam, Vam, Ram, Lam, Ham och Om”. Många använder sig av ljuden/ vibrationerna för att hjälpa till att stabilisera sina chakran och att man kör dem som i ett mantra.

Ja, det var väl i stora drag kring vad vårt chakrasystem är. Nu framöver så ska ni få fördjupa er lite mer i respektive chakra, hoppas ni vill haka på!

Lämna ett svar