Andlighet / Änglar / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Reiki / Självkärlek / Träning

Solar Plexus Chakrat

Mycket av informationen som jag delger kommer från boken ” Livets hjul: Den fullständiga guiden till chakrasystemet”.

Det tredje chakrat kallas på sanskrit ”Manipura chakra” och sitter mellan naveln och solar plexus. Elementet som hör till della chakra är ”eld”. Vi har gått från jord till vatten och nu till eld när vi förflyttat oss via de tre lägsta chakran. Via våra kroppar går vi från åtrå och känslor till att nu hitta vår inre kraft, styrka, självförtroende som leder oss till handling och agerande. Detta chakra är kopplat till ”Jag kan…”

Vårt första chakra ger oss stabilitet och förankrar oss i jorden. Andra chakrat leder oss till förändring och rörelse… vi hittar våra motpoler och upplever passion. Vi går från en överlevnadsinstinkt till en längtan och njutning i att få fläta ihop sina band ihop med någon annan. Genom den här processen skapas energi och vår inre eld kan börja brinna vilket leder till aktivitet och handling… vi blir handlingskraftiga. De tre första chakrana formar en treenighet där massa, rörelse och energi binds samman och skapa kraft att agera. Utan energitillförsel har vi ingen kraft och enbart energi räcker inte för att alstra kraft… då tar energin slut.

Jord och vatten är passiva och grundande element medan elden sätter i gång energin i kroppen och får i gång våra övre chakran.

Jag är sååå tacksam över att vi har ett hus med en öppen kamin, för det är med ett lifehack för att balansera upp detta chakra, om man inte har den möjligheten så kan man få till känslan genom att tända ljus. Att sitta framför en öppen eld och njuta av värmen och se hur det sprakar och brinner från elden är otroligt rogivande. Att få rulla ut yogamattan framför den öppna spisen och yoga i ett mörkt rum där det är elden som är den enda ljuskällan är fullkomligt magiskt. När hösten och vintern kommer med deras lugna energi, när man går från sommarens höga energi till att man sänker tempot, tänder ljus, och finner njutning av lugnet som hör vinterns årstid till. Att tända ljus och meditera ihop med lågan eller att ha de tända ljusen runt omkring sig är klockrena metoder som stärker solar plexus chakrat.

Om vi blir nervösa så är det i detta chakra vi får ”fjärilar i magen”, om vi får en stor oro så kan vi mer känna av ”en klump i magen”.

I detta chakra sker vår metabolism där mat förbränns och omvandlas till energi i kroppen och matsmältningssystemet är en viktig del i kroppen. Luft är ett element som med är viktigt för matsmältningen och för att hålla vår inre eld vid liv och det är elementet vid vårt 4:e chakra – hjärtchakrat.

När vi inte andas bra så känner vi oss inte lika starka… andningen är en otroligt viktig del i att balansera upp vår energi i kroppen.

Man ska tydligen genom att kunna kolla på vår mage kunna se om vi är i obalans i detta chakra… har vi en hängande ölmage? En platt och hård mage? Eller en hopsjunken diafragma? Övervikt kan man visa att tredje chakrat inte funderar som det ska då materia (mat) inte förbränns…. Hur ser din mage ut? Hur är det med din inre eld?

En stor mage kan tyda på ett stort kontrollbehov och att man vill dominera och styra. Ett svagt insjunket chakra kan tyda på en rädsla av att ta makten… man kan vara rädd för att sticka ut och vara introvert…

Om man är frusen av sig så kan det med vara ett tecken på att den inre elden inte brinner tillräckligt bra. Man kan även fundera på om man föredrar varma eller kalla drycker, stark och kryddig mat eller milda smaker. Svettas du lätt? Får du ofta feber eller frossa? Är du snabb och energisk eller mer åt det långsamma och slöa hållet? Om vi känner oss rädda och maktlösa så kväver vi den inre elden. När man funderar på sådana saker så kan man få en fingervisning om hur ens egna inre eld är.

När vår inre eld är i gång så håller den oss aktiva, varma och fulla av energi. Elden inom oss strålar och andra kan med att känna av den inre elden.

Jag har som lärare mött många elever med ADHD och har funderat kring deras inre eld… jag upplever att de har en kraftig inre låga som brinner för fullt… en notering jag gjort är att ett flertal av dem även är väldigt varma… vissa går gärna i short… även på vintern… undra om det hänger ihop?!

Om vi blockerar vår inre kraft så kan vi verka tillbakadragna, känslokalla och kontrollerande och det går åt mycket energi för att hålla den här fasaden öppen. Vi alstrar dessutom ingen ny energi utan kan behöva få hjälp utifrån att skapa ny energi… saker vi kan använda för att försöka hålla i gång vår energi kan vara kaffe, godis, nikotin, alkohol med mera.

Vi behöver vara i kontakt med våra två första chakran för att vår inre eld ska kunna brinna. Vi har vår kropp och jorden, våra känslor och njutningar som båda är viktiga för att hålla i gång vår inre låga och kraft. Vi behöver väcka den inre kraften som finns inom oss själva och inte söka den utanför oss.

Detta chakra är kopplat till vår självkänsla och vilken syn vi har på oss som människa.

Vår kraft och vår personliga styrka kommer från det här chakrat där vi känner oss starka inombords.

Svenska Healingskolan

Färgen som hör till detta chakra är gul, som solen… Det var detta chakra jag tänkte på när jag såg solen på min löprunda. Kommer senare i bloggen komma in på hur jag gör när jag chakrabalanserar, men då använder jag mig av solen och liksom för in det i detta chakra. Solen är även planeten som hör till detta chakra… samt Mars.

Utvecklingsåldern för chakrat är 14-21 år.

Ljudet som hör hit som man kan använda sig av som mantraljud är ”Ram”.

Organen som är kopplade hit är mage, magsäck, lever, galla, nervsystemet, mjälten, njurarna. Körtlarna är bukspottskörtel och binjurar… Tänk om det faktiskt är så… att själen och sina chakran är kopplade till våra fysiska besvär… tänk om man läker sig själv själsligt även kan läka sig själv fysiskt?!

Sinnet som är kopplat hit är synen.

Livsläxan är att vi ska ha en stark självkänsla, självförtroende och mod att agera.

När detta chakra är i balans så känner vi respekt för oss själva och för andra. Vi har en personlig styrka och är spontan och ohämmad.

Om vi har obalans i detta chakra så kan vi ha fysiska problem som ledbesvär, mag-/tarmbesvär, diabetes, matsmältningsproblem, övervikt runt magen, ätstörningar, problem med lever och njurar, hepatit.

De psykiska besvär vi kan ha vid obalans i detta chakra är att vi kan känna oss rädda, ha kontrollbehov, vara överkänslig, beroendeproblematik, vara aggressiv, ha låg självkänsla.

Om detta chakra snurrar för fort och är för öppet så kan vi vara arga, ha kontrollbehov, ha arbetsnarkomani och vara dömande.

Om det snurrar för sakta eller inte alls sär är vi ofta oroliga av oss… särskilt vad andra ska tycka. Vi kan vara rädda för ensamhet, vara osäkra och känner att vi ständigt behöver få uppmuntran eller bekräftelse.

 Att skapa förändring och hålla i gång vår inre eld

För att få ett flöde igenom detta chakra och upp till hjärtat som är chakrat ovanför måste vi se över vår syn på makt så vi inte nyttjar makt på ett felaktigt sätt utan att vi i stället blir någon som stärker, förbättrar och tillåter. Att man har ett samspel mellan sitt hjärta och den makt vi utövar. Det är mycket vi har makt att påverka själva i livet, i stort som smått… vi har själva makten att förändra och förbättra saker till det bättre… för oss själva, andra människor, djur, naturen, planeten… Här tror jag att vi skulle behöva bli mer enade på jordklotet så vi gör detta arbete tillsammans.

Hur gör man för att få saker att hända? Man kan ju inte sitta och rulla tummarna och hoppas på att saker ändras… man måste ju först och främst ha en vilja att förändra… sedan måste man med hjälp av den inre elden agera och skapa förändring ihop med andra chakrats känslor. Tänk att ändra sin syn kring att man måste göra saker till att man vill göra saker… Om jag suckar, pustar och stönar och känner att jag måste diska, tvätta, städa, jobba… till att känna att jag vill göra de delarna för att jag vill ha fint omkring mig, jag vill skapa harmoni i mitt hem, jag vill jobba så jag får min inkomst och kan leva ett härligt liv, att jag är tacksam över att jag har mitt jobb då det inte är en självklarhet för alla, att jag vill jobba för tänk vad tråkigt livet vore om jag gick hemma hela dagarna… Jag vill… i stället för jag måste…

Att ha självdisciplin kan vara en bra sak… om man använder sig av känslan att man faktiskt vill göra saker… och inte borde eller måste. För mig har det varit en viktig sak gällande mina goda vanor gällande kost, motion, sömn och vila. Jag gör inget för att jag måste eller borde… jag gör det för att jag vill… av ren kärlek till mig själv och min kropp… för min kropp är värd det bästa… när man känner så här så är sin kropp och sinne i samklang.  

Ibland kan det vara bra att söka guidning från andra… men det är viktigt att man inte lämnar över kraften och makten till andra så att man lämnar över sina beslut till andra. Man måste själv ansvara för vad som är rätt för en själv…. Bästa sättet är att lyssna inåt… kanske fråga sig vad som är min uppgift på jorden och hur kan jag på bästa sätt utföra mitt uppdrag?

Att vilja någonting som är kopplat till ett högre syfte hjälper med oss framåt i livet. Vi kanske inte känner för att gå till jobbet… men vår vilja att leva våra liv på ett visst sätt gör att vi ändå går dit. Känslorna vi kan känna är irrelevanta när viljan siktar in sig på vår själs syfte och vår riktning i livet. Det tredje chakrats röst överröstas av känslorna som kommer från det andra chakrat.

Om man däremot känner att man inte hittat sitt syfte så kan det vara svårt att veta hur man ska göra i en viss situation. När vi vet vad vi vill så ökar viljans kraft… så det är en god idé att stanna upp och lyssna inåt… det är heeelt galet vad mycket guidning man kan få från sig själv… men man behöver ändra sin fokus från att lyssna på sina tankar och rikta fokus mot sitt hjärta… och det är nästa chakra vi kommer komma in på.

Självkänsla

Hur vår självkänsla ser ut är en viktig pusselbit som är kopplat till vårt tredje chakra. Att veta sitt eget värde och stå stadigt i tron på oss själva är en viktig grund när vi arbetar med vår vilja, självdisciplin och vitalitet. När vår självkänsla är stark så känner vi oss självsäkra, beslutsamma, disciplinerade och trivs med livet och tycker att livet ändå är rätt kul att leva.

Om vår självkänsla är låg så fylls vi av mycket tvivel och det hämmar oss i livet och vi får inte lika mycket gjort och det är lättare att vi står på samma ställe och trampar.

Om vi känner skam så är det motpolen till självkänsla. Med en känsla av skam så förlorar vi vår energi och vår inre kraft. I stället för att rikta vår energi utåt så vänds den inåt… i någon form av mörker.

Självkänslan börjar i första chakrat med vår kropp, familj, omgivning och det som är runtomkring oss som formar oss till den vi är. Hur vårt andra chakra fungerar kopplat till våra känslor påverkar vår självkänsla i vår känslomässiga identitet och här skapas bilden av i hur vi ser på oss själva. Vilka känslor vi får upp när vi tänker och känner hur vi är och hur vi fungerar som människa. I tredje chakrat utmanar vi oss själva… vi går utanför vår comfort zone och utmanar oss… ibland går det bra och vi lyckas och ibland misslyckas vi… här får vi jobba med oss själva att vi inte är våra misslyckanden utan det är något vi gör. Genom vår självdisciplin så utvecklas vi och blir bättre. Vi blir stärkta när vi kämpar vidare och inte ger upp eller flyr från våra problem.

Det är även viktigt med vårt samspel med andra människor. Om vi är älskade och accepterade av andra (som är kopplat till det fjärde chakrat) och att vi känner att vi har något att ge så har vi lättare att älska oss själva.

Om man har en god självkänsla så attraherar man goda relationer med mycket kärlek. Om även de två första chakrana är i balans så känner man trygghet och kärlek i sig själv och då har man en god grund att stå på.

Jag har tidigare i bloggen skrivit om självkänsla och hur man kan träna upp det, kika på de inläggen om du är intresserad!

Inre styrka

Inre styrka kan tränas upp likaväl som styrka i våra muskler kan tränas. Man kan själv bryta maktlösheten och brist på inre styrka och det finns olika metoder för detta.

En sak man kan göra är att bryta ”trögheten”. Om du känner dig lat – rör på dig! Om du känner att något är för lätt och du blir uttråkad- utmana dig själv och gör något annat! Om du är hyperaktiv så behöver du träna dig i stillhet. Om man övervinner sina svårigheter så stärker man sitt självförtroende och sin självkänsla och vi känner en större trygghet och en inre styrka.

Om man får kritik från någon annan så kan vi, om vi är känsliga för kritik tappa vår inre styrka… försök att ta kommandot över kritik… låt det sjunka in och använd dig av kritiken för att se det som en möjlighet att förbättra och finslipa dina färdigheter… ibland när kritiken känns extra jobbig är när man vet att den har rätt… Om man däremot inte alls håller med… så ger det en möjlighet att stå upp för sitt agerande och även då får man en större inre styrka.

Att anstränga sig när det finns motstånd kan ta av sin energi och styrka… när det känns som man befinner sig i en uppförsbacke och inget flyter på smidigt. Det kan vara bra att då stanna upp och fråga sig varför det tar så mycket energi… kan man göra på något annat sätt? Vad är det som saknas för att det ska flyta på bättre?

Om du känner att du ”sitter fast” i något så kan det vara en idé att släppa det för att skapa energi och på så sätt kunna rikta energin mot något annat.

”Where focus goes, energy flows” – Dit din uppmärksamhet går, dit riktar du din energi… så stanna upp regelbundet och fundera över hur ditt tankemönster är… är det upplyftande tankar… eller tankar som tär på din inre styrka och kraft?

Att jorda sig är sjukt viktigt för att komma tillbaka till sin kraft och till sin kropp… att vara här och nu. För mig är löpningen min bästa jordande metod.

Om man känner mycket ilska så brukar det vara en blockering i detta chakra. Ilska är en stark och renande kraft som verkligen kan skapa förändringar i livet… men mycket handlar om på vilket sätt du får ur dig din ilska.

”Kunskap ger makt”… ju mer du lär dig om saker desto större inre styrka får du. Du blir mer självsäker, kan vara med andra och diskutera och leda samtal framåt.

Att ha bubblande skratt är med en nyckel för detta chakra… skratt håller i gång den inre elden och den inre kraften… på samma sätt som att den inre lågan slocknar om man aldrig skrattar. Om livet i sig är tungt och skratt känns avlägset… så kanske man måste söka sig till situationer som väcker sitt skratt? Kolla på en komedi, Stand-up, kolla på ”den som skrattar förlorar” på Youtube, eller träffa en vän som du vet du brukar ha väldigt roligt med.

Ta hand om sig själv är med stärkande. Att vara en person som ser efter sin kropp och själ gör att man känner sig som en bra person som ger sig själv massa kärlek. När man känner att man är värd det bästa… och om man då känner att man inte får det bästa eller ger sig själv det bästa… så är det viktigt att stanna upp och fundera på hur man kan skapa förändring.

Lämna ett svar