Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Ofrivillig barnlöshet / PMS/PMDS / Reiki / Självkärlek / Träning

Sakralchakrat / Navelchakrat

Nu har vi kommit till det andra chakrat som sitter vid den nedre delen av magen, mellan naveln och könsorganen. Det här chakrat är kopplat till sexualitet och känslor och elementet som hör hit är vatten. Vi går från det fasta elementet jord till det flytande vattnet, där stillhet blir rörligt och där vår ursprungliga enhet går över till dualitet och med den kommer även en känsla av frihet. Vi längtar att få förenas med någon annan, vi får en lust och det väcks en åtrå…. Vara här och nu och njuta av kroppen som vi har under vår tid på jorden.

För mig har ju elementet “vatten” haft en central roll i att balansera mitt sakralchakra och mina hormonella och känslomässiga obalanser. Även om jag har blivit mer balanserad så är detta något som jag fortsätter att arbeta med och tror att det kommer fortsätta vara en röd tråd genom hela mitt liv. Att ta mig tid att omslutas av vatten i mitt lilla sittbadkar eller att bada i sjöar och hav året runt är otroligt läkande för kropp och själ.

I Svenska Healingskolans material kan man läsa att om man är i obalans med detta chakra så kan man få fysiska besvär som problem med urinvägar och prostata, man kan få ont i ländryggen, impotens, ischias eller gynekologiska besvär.

Utvecklingsåldern för chakrat är 8-14 år.

Psykiska besvär man kan ha vid obalans är att man kan känna sig instabil, ha en känsla av att man är isolerad eller ha en obalanserad sexdrift.

Om chakrat är för öppet och snurrar för fort så kan man vara manipulativ, vara sexuellt beroende, ha ett obalanserat känsloliv. Om chakrat är blockerat och det snurrar för sakta eller kanske inte snurrar alls så kan man vara överkänslig, hård mot sig själv, känna sig skuldfylld utan anledning, vara frigid och känna en avsaknad för sex eller så kan man vara impotent.

De organ som är kopplade till detta chakra är könsorgan, urinblåsa, cirkulationssystemet, prostata, livmoder, tjocktarm, tunntarm, nedre ryggkotorna, bäcken, blindtarm, mjälte och höfter.

När detta chakra är i balans så känner man att man är i samklang med sina känslor, man har tillit till det som sker, man är uttrycksfull och kreativ.

Livsläxan som är kopplat hit är att man ska upptäcka motiv som styr valmöjligheter. ”Jag känner” är det verb som är kopplat hit… att man ska lyssna inåt och följa rösten kring vad man känner att man vill göra i livet… stort som smått…

Det var ju i detta chakra jag hade obalanser i när vi hade svårt att skaffa barn samt när jag kämpade med min PMDS.

Chakrafärgen som hör hit är orange, ljudet som är kopplat hit är ”Vam” och sinnet som hör hit är ”smak”. De körtlar som är kopplade hit är äggstockar och testiklar.

Mycket av informationen som jag nedanför delger kommer från boken ” Livets hjul: Den fullständiga guiden till chakrasystemet”.

En symbol som är kopplat till det här chakrat är Yin-Yang symbolen som symboliserar att två motpolskrafter möts och skapar balans. Yin är den kvinnliga energin och Yang är den maskulina, jord möter himmel. Motsatser attraherar ofta varandra… kanske är det så i ett förhållande med?!

Yin Yang symbolen

Detta chakra hör ihop med den nervknut som kallas korsbenet som är ett rörelsecentrum i kroppen där även ischiasnerven går in. Eftersom vatten är dess element så är det även kopplat till alla våra vätskor i kroppen så som vår blodcirkulation, urinering, sexualitet och fortplantning. Det står för flöde, oformlighet, smidighet och kapitulation. Det är centret för vår sexualitet, våra känslor, förnimmelser, njutning och omvårdnad.

På sanskrit kallas det här chakrat för ”Svadhisthana”. Den planet som är kopplad hit är månen… månen som kan styra vattnet med dess dragningskraft till tidvattnet, denna otroligt vackra planet. För min del så fullkomligt ÄLSKAR jag månen. Jag älskar att gå ut när det är kolsvart ute och bara stå och titta på månen, eller när jag är ute och springer och det är månen som lyser upp ”stora” vägen… för mig är det vardagsmagi. Vet inte hur ofta det är jag ropar ut barnen att de med ska komma ut och titta på månen, ha, ha, ha. Någon gång var den gigantisk… men man såg den inte från vårt hus så alla fick springa ut i pyjamas ut till brevlådorna vid ”stora” vägen och titta på den därifrån, ha, ha, ha…. Nu vid förra fullmånen så ropade jag ut hela familjen ut till trädgården…. vi stod och höll om varandra, tittade på fullmånen… och så spelade jag låten “Stad i ljus” från mobilen, ha, ha, ha…. men ändå… såååå mysigt! Jag minns att jag som liten ofta var ute och kollade på månen själv…. Det är fint att nu få göra det ihop med min familj… hoppas att det är något som barnen kommer se tillbaka på som en fin grej från deras uppväxt… Kanske att de kommer tänka på mig när de ser på månen?

Var tvungen att fota förra fullmånen ❤️

Lustprincipen är kopplat till detta chakra och det var Freud som mynnade det begreppet. Man vill bort från smärta och känna njutning i stället. När man känner njutning så känner man även trygghet. Att känna lust kan även vara en nackdel för oss… vi kanske har lust att spendera massa pengar eller lust att använda oss av farliga droger och det är den typen av beteende kan skada oss på så många sätt. Om vi använder lusten på rätt sätt så kan den ge oss kraft, kärlek, kreativitet och meditativ koncentration.

Det kan vara lätt att man fastnar i detta chakra… att man känner ett behov av överdriven njutning.

Njutning och emotionella upplevelser bearbetas i det limbiska systemet som sitter i hjärnans nedre del. Det limbiska systemet styr hypotalamus, vilket i sin tur kontrollerar våra hormonnivåer och reglerar det autonoma nervsystemets funktioner som puls, blodtryck och andning.

Att tillåta sig att njuta får oss att expandera medan smärta av alla de slag får oss att krympa ihop. Genom njutning skapas en bättre kommunikation mellan kropp och sinne. Vi lär oss slappna av och släppa spänningar när vi njuter och det flödar ett lugn genom vårt nervsystem. Via njutning så kommer vi även i kontakt med våra känslor.

I vissa religioner så tror jag att det står att man ska akta sig för njutning, att det är en farlig fresterska som försöker lura oss bort från vår sanna väg. Genom att förtränga vårt behov av njutning och undertrycka våra kroppsliga impulser och återigen skilja mellan kropp och sinne. Om man är så sträng mot sig själv så kommer det garanterat bubbla upp i hjärnan i form av känslor som skuld och skam och hur mår man med sådana känslor i kroppen? Usch och fy för sådana känslor.

Jag älskar min kropp och den njutningsresa jag får göra med den under den här tiden på jorden, hur underbart är inte det?!

Detta chakra är ju vårt ”känslochakra” som sänder en signal från det omedvetna genom kroppen till det medvetna. Känslor i rörelse kan leda till förändring och återigen så ser man rörelse och förändring som en del av detta chakra.

Hos ett barn som inte talar så är känslorna det uttryck barnet kommunicerar med. När vi trycker undan känslor så skapas en begränsad rörelse och vi stagneras. Det tär på våra krafter att undantrycka våra känslor och man kan känna att man ”sitter fast”. Man har en längtan av överflöd och njutning i stället för att känna smärta. När vi känner smärta så är det ett tecken på att vi är på väg mot fel riktning. Om man trycker undan njutning så uppkommer en känsla av brist i kroppen. Njutning och känslor är roten till åtrån och det är genom åtrån och önskan som vi skapar rörelse och förändring.

Detta chakra är ju kopplat till vår sexualitet och att förneka kroppen intimitet och sexuellt utlopp är att förneka något av den största njutning som kroppen kan uppleva och det strider mot vår biologiska lustprincip. Om vi förnekar vår sexuella energi så tappar vi lätt vår jordning/grundning, vår känsla av en inre tillfredsställelse och frid. Sexualitet är en läkande kraft i kroppen som är som livets vattenhjul som rör jorden nedanför oss mot det första chakrat och lugnar elden ovanför som är elementet för det tredje chakrat som jag kommer till i nästa inlägg.

En annan viktig del i sakralchakrat är ”omvårdnad” och ”omtanke”. Omvårdnad är ett grundläggande behov i kropp, sinne och själ. Det står för att man matar sig med energi, kärlek och beröring vilket ger oss värme och trygghet. Att fysiskt röra en annan människa är otroligt viktigt för hälsan. Huden kan man se som ett yttre skal som är kopplat till vårt nervsystem. Det här är en viktig del att man som liten får mycket kärlek, kramar och närhet… det är där man lägger grunden för en emotionell stabilitet som löper som en röd tråd genom livet till skillnad från de som inte fått det.

Allting hänger ihop, omvårdnad påverkar vårt hormonsystem som ansvarar för tillväxt genom att stimulera hjärnans limbiska system. Detta hjälper även till med avslappning av hjärtat och andningsfrekvensen som i sin tur styrs av det autonoma nervsystemet. Känslomässig tillfredställelse kan man få från omvårdnad, omtanke, njutning eller sexuellt utlopp.

Klarkännande är ju det klarsinne som hör till detta chakra och det har jag ju nämnt några gånger i bloggen. Förmågan att känna in andra människors känslor och mående, att känna empati för andra. Det är nog mååånga som inte är medvetna om att det är det de gör utan känner bara att man mår dåligt men att man inte vet varför man mår dåligt… man kanske tänker att alla de tunga känslor man känner är ens egna känslor, när det i själva verket är en mix av egna känslor tillsammans att man snappat upp andra människors tyngre mående…. Allt blir överväldigande och man känner sig skör.

Alla vi som är högkänsliga (HSP) kan nog relatera till det jag skriver kopplat till detta chakra.

Jag har själv tyckt att det här varit ett jättespännande område när jag börjat observera hur mina egna tentakler snappar upp saker i min omgivning. Jag har börjat stanna upp när jag helt plötsligt känner en skiftning inom mig och jag har börjat lita på känslan som kommer. Det är så sjukt häftigt när man ser en sådan förmåga hos sig själv och att det faktiskt är på riktigt. Det är även skönt när man börjar bena ut vad som är ens egna känslor och andras.

Jag har med de här lärdomarna även förstått vikten av att ta pauser med stillhet för att ladda batterierna, komma tillbaka till mig själv och få nya tag. Att vara lärare i högstadiet passar mig väldigt bra. Jag har en lektion, är närvarande och där samtidigt som när lektionen är slut så får jag min återhämtning och paus. Jag hade inte fixat en miljö där jag omges av människor heeela tiden, då hade jag tagit slut som person.

Det är såååå spännande när man börjar sätta sig in i respektive chakra och vad de representerar. Mycket av det jag läser känns ändå väldigt logiskt och jag förstår mer och mer hur kroppen, sinnet och själen är sammanlänkade, såååå coolt!

Ha, ha, ha, ha – Jag ÄLSKAR den här låten! Den är ju störtskön!

Lämna ett svar