Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Reiki / Självkärlek / Träning

Hjärtchakrat

Mycket av informationen som jag delger kommer från boken ” Livets hjul: Den fullständiga guiden till chakrasystemet”.

På sanskrit kallas detta chakra ”Anahata chakra” och färgen som är kopplat till detta chakra är grönt. Platsen där chakrat sitter är som det låter vid hjärtat. Vi har gått från jord till vatten till eld och nu till luft. Vi har lämnat de tre nedre och grundande chakran till de som mer öppnar upp vår kontakt med ”universum” och vår öppenhet till vad livet har att erbjuda. Vi är nu i mittpunkten av vårt chakrasystem och det är från hjärtat vi har vår kärna. Det är från detta chakra vi balanserar kropp och själ och det är här som kärleken har sin mittpunkt. Från att ha haft fokus på jaget och dess önskningar och handlingar så sträcker vi oss mot ett vidare perspektiv.

Kärleken som vi känner från hjärtchakrat skiljer sig från den passion och lust vi känner från chakra nummer två (sakralchakrat). Sexuell kärlek är oftast kopplad till någon person medan kärlek från hjärtat inte är kopplat till yttre stimulering utan något som kommer inifrån.

Funktionen med detta chakra är att känna medkänsla och kärlek… kärlek till oss själva och kärlek till vår omvärld. Det uttryck som hör till detta chakra är ”Jag älskar….”. Det sinne som är kopplat hit är vår känsel.

Det mantraljud som är kopplat hit är ”Yam” och planeten som är kopplad hit är Venus.

Det element som är kopplat till detta chakra är luft. Luft representerar frihet, när vi är nyförälskade så känns det som vi svävar på moln, när vi känner oss kvävda så är det som vi inte får luft… vi kan känna ett behov att vädra och släppa in luft i vårt hem… för min del så har jag använt löpningen som metod för att fylla lungorna med luft och särskilt viktigt har det varit när jag känt att jag vissa dagar ”glömt bort att andas”. Vi kan känna ett behov av ”andrum” när vi inte är i balans med detta chakra. Luften representerar vårt andetag och inom yoga pratar man ofta om ”prana” vår livskraft. Andetaget är ett gränssnitt mellan kroppen och själen. Att arbeta med andningsövningar kan lugna sinnet och man kan genom att komma ner i varv, andas och meditera lättare få kontakt med sin själ.

Jag kan förstå vikten av andningsträning av olika slag när jag läser på om elementet luft och kopplingen till vårat hjärtchakra. Att lära känna min andning och arbeta med mitt andetag har varit en stor pusselbit för min inre resa och att lära känna mig själv. Tänk vad mycket guidning jag får via att lyssna på mitt andetag och mina hjärtslag, detta är något jag gör varje dag…. som ett naturligt inslag i mitt liv. Jag har ju skrivit om andningsträning tidigare i bloggen, kika gärna på det om du är nyfiken!

Jag har även lärt mig lyssna på “hjärtats röst” och kan numera bena ut när det är egot och mina tankar som talar eller när det kommer från hjärtat och själens röst. Ibland när rädslobaserade tankar maler runt, runt i huvudet och man nästan känner sig knäpp och låst i sitt tänkande så brukar jag springa ut i skogen, stanna mitt i skogen där ingen ser… lägga mina händer på hjärtat med vänster hand underst och höger över… jag brukar stå och andas, ofta kommer tårarna om det är mycket känslor i kroppen… och så får jag liksom ner tankarna från huvudet och känner känslan från hjärtat istället…. helt plötsligt så är det som jag får ett heeelt annat svar från hjärtat… och jag ser situationen klart och tydligt med en annan blick och ett annat perspektiv. Många gånger är orostankarna inte sanna… eller så överreagerar dem… och det blir så tydligt när man lyssnar på hjärtat istället. Att lägga händerna på hjärtat hjälper oss att lägga fokus på just det stället… samma sak är det med healing och var man lägger sina händer för någon stans på kroppen.

Svenska healingskolan

Livsläxan för detta chakra är ensligt Svenska Healingskolan förlåtande och medkänsla för sig själv och andra.

Utvecklingsåldern för chakrat är 21-28 år.

Om man är i balans i detta chakra så är man medkännande, man är vårdande och hyser villkorslös kärlek.

De fysiska besvär man kan ha vid obalans är högt blodtryck, ytlig andning, hjärt- och lungsjukdom, cancer, astma/allergi. Jag riktigt längtar tills jag kommer till inlägget där jag berättar om hur jag läkte mina handeksem… men kan redan nu hinta om att jag fick in övningar som balanserade upp mitt hjärtchakra…. Sååå intressant att kroppen ändå kan funka på det sättet!

De psykiska besvär man kan ha vid obalans är att man kan vara en beroendeperson, känna rädsla för ensamhet, depression, otrohet.

Om chakrat är för öppet och snurrar för fort så kan man vara överdramatisk, håller tillbaka känslor för att straffa, ställer villkor för kärlek.

Om chakrat är blockerat och snurrar för sakta eller inte alls så kan man älska för mycket, vara självömkande, inte känner sig värd kärlek, har en rädsla att bli avvisad.

Organen som är kopplade hit är hjärtat, bröstkorg, lungor, kärlsystem/ vår cirkulation i kroppen. Den körtel som hör hit är Thymuskörteln som är en del av immunförsvaret.

Kärlek

Vad vore livet utan kärlek?! Kärlek är ju grunden i allt…. Kärlek kan även vara otroligt jobbig… särskilt när den inte är besvarad kärlek eller när man förlorat någon man hållit kär och man får sitt hjärta krossat. Alla vill ha och alla behöver kärlek.

Det finns vissa saker som minskar kärleksenergin mellan två personer… det kan vara om den ena är för kontrollerande och styrande, svartsjuka, homofobi, rasism med mera begränsar kärleksenergin.

Att kunna se alla med kärleksfulla ögon är otroligt befriande och man liksom expanderar i sin energi…. Jag tycker själv att det är superskönt att vara en person som ser de jag möter med kärlek… det är en styrka jag har… även om jag möter människor som befinner sig på en mörk plats i livet så är det som om jag alltid ser igenom det och kan se deras kärna… och den är alltid god. Man föds inte ond utan alla människor har en fin och god kärna… men sedan kan livet och deras erfarenheter ta dem in på vägar där de gör felaktiga val och inte handlar från hjärtat och från kärleken.

För mig är det inte viktigt med vilket kön man tillhör och vem som blir kär i vem, vilken hudfärg eller ålder man har. För mig är kärleken det centrala och då får man älska vem man vill och jag tycker att det är fint… kärlek är fint! Jag ser det som att vi är sammankopplade i ett stort kärleksnät som länkar oss samman som människor men även med djur, natur, vår planet med mera. Det är utifrån kärlek jag har en stor önskan att vi människor borde gå ihop på vår planet och se hur var och en av oss kan bidra för att skapa mer kärlek på jorden och rädda vår planet.

Förhållande och balans

Kraften från vårat hjärtchakra är kärleken, det är den kraften som gör att förhållanden kan ta sig igenom motgångar som finns i de lägre chakrana… för om kärleken finns kvar så kan man ändå kämpa på… och tvärtom… när kärleken och hjärtat ekar tomt… då behöver man fundera om det går får igång hjärtat igen eller om man har kommit till ett avslut. Om man ska få igång hjärtat igen… då kan man inte göra på samma sätt som tidigare utan då måste man skapa förändring och en nystart, annars kommer det aldrig att gå!

Att känna kärlek till kroppen motiverar oss att ta hand om våra fysiska behov, för mig har detta varit en viktig nyckel. Jag har i min inre resa lärt mig att älska min kropp och jag tycker från hjärtat att den är värd det bästa… det betyder inte att jag inte stoppar i den godis och alkohol ibland, ha, ha, ha… jag kan tycka att jag är värd det med… allt handlar om hur ofta och hur mycket… balans helt enkelt… men det ändrar inte min grundkärlek för min kropp…. Jag är så stolt över min kropp och vad den gått igenom i livet… allt ifrån fysiska skador till graviditet, viktuppgång, förlossning och att komma tillbaka till kroppen efter det… en spännande resa som jag inte velat vara utan.

Kärleken som finns inom en familj är med otroligt stark, att man som team kan fostra och ge kärlek till sina barn.

Kärlek förökar sig när vi delar med oss av den… men det gäller att man ser till att man fyller på och inte bara ger av sig själv… för det dränerar och tömmer oss på energi.

Kärlek är ett tillstånd av att vara i harmoni med sig själv, men även att se andra med villkorslös kärlek trots fel och brister. Med acceptans och medkänsla för oss själva så blir det lättare att göra personliga förändringar. Man liksom utstrålar kärlek och omsorg för andra när man funnit det inom sig själv.

Helande

Varje individ är kapabla att läka sig själva, medvetet eller omedvetet. Att läka är att göra helt och kärleken är den ultimata helande kraften. Oavsett om en skada på kroppen beror på baciller, stress eller skada så är grunden en obalans… och detta är ju något man ofta kommer in på gällande energimedicin… Sådana här påståenden kan ju provocera en hel del… när man tänker på barn som blir sjuka, kanske att de till och med dör… eller nära och kära som drabbas av diverse sjukdomar eller skador… Jag har egentligen ingen bra förklaring… vet inte om det finns förklaringar till allt heller? Ibland snubblar jag in på att vi alla har saker att lära i livet… en lärdom… hur hårt det än må vara kanske är att man ska gå igenom ett liv där man förlorat sitt barn? Eller någon annan i sin omgivning… lärdomar i hur man läker sig själv och går vidare med sitt liv… eller att man själv drabbas… hur man förhåller sig till sin kropp, själ och tanke… för att ta sig vidare och fortsätta arbeta med den kropp man har?

Andetaget

Vår andning tillhör elementet luft och hör till hjärtchakrat. Andningen är livsavgörande och grunden i att vi lever. Ett bekymmer hos oss människor är att vi andas väldigt sällan med djupa andetag utan i stället med ytliga och korta andetag. Om lungorna rymmer ca 2 liter luft så andas vi normalt in ca ½ liter luft. Har haft uppe detta i bloggen tidigare när jag skrivit om andningsövningar.

Om vi har problem med rädsla, ångest, depression, rökning m.m. så drabbas vi av ”luftbrist”. Vi syresätter inte kroppen som vi borde och vi befinner oss i någon form av kamp/flykt läge. Vi får då långsammare matsmältning, sämre fysisk energi samtidigt som vi bygger upp toxiska och giftiga ämnen i kroppen. Vi blir slöa och kan lätt hamna i en ond spiral där vi inte orkar gå utan tar bilen, försöker få kickar av yttre stimuli för att få i gång vår energi… men ingenting av detta hjälper andningen.

Genom att ta kontroll på andningen och ta långsamma djupa andetag så kan vi lugna ner kroppen och då kan kroppen fokusera på att läka.

Inom yogan pratar man mycket om ”pranayama” som bygger på andningstekniker där andningen är en passage mellan sinne och kropp. Man använder andningen för att utvidga sitt medvetande samt att rena kroppen. När andningen blir lugn så blir sinnet och tankarna lugna.

Lämna ett svar