Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Reiki / Självkärlek / Träning

Halschakrat 

Mycket av informationen som jag delger kommer från boken ” Livets hjul: Den fullständiga guiden till chakrasystemet”.

Nu har vi kommit till det femte chakrat, som det låter så sitter det vid vår hals. Detta chakra är kopplat till kommunikation, självuttryck, att vi kan uttrycka vårt sanna jag och våra talanger, kreativitet, tro, mognad, att vara i harmoni med andra. Det är även här vårt viktcenter sitter.  

Den körtel som är kopplad hit är sköldkörteln (som påverkar ämnesomsättningen i kroppen) samt bisköldkörtlarna. Organen som hör hit är hals, stämband, lungor, luftrör, matstrupe, hörsel, nackkotor, mun, tänder och tandkött.  

Färgen som är kopplad hit är blå och elementet är “Eter”. Mantraljudet som hör hit är “Ham”. Det sinne som hör hit är ljud och hörsel så om man “öppnat upp” så kan man med hjälp av detta sinne vara klarhörande. Detta chakra är kopplat till ”jag talar” och att öppna upp vår röst och att stå för våra ord.  

I Svenska Healingskolans material kan man läsa om att om detta chakra är i balans så är man kommunikativ, nöjd, lätt för att meditera och man är konstnärligt inspirerad.  

Om man däremot har obalans så kan man ha fysiska problem som halsbesvär och problem med tänder och tandkött/munhåla, käkledsbesvär, skolios, sköldkörtelproblem, ont i nacken, hörselskador, tinnitus, astma.  

Psykiska besvär vid obalans är perfektionism, svårt att uttrycka känslor, blockerad kreativitet. Om det är för öppet och snurrar för fort så kan man prata för mycket, vara arrogant och självrättfärdig.  

Om det är blockerat för det snurrar för sakta eller inte alls så kan man vara opålitlig, ha motsägande åsikter och man har svårt att ge uttryck för sig själv.  

Livsläxan för chakrat är personligt uttryckande.  

Utvecklingsåldern för chakrat är 28-35 år.

I boken ”Livets hjul” så skriver de med om att detta chakra är kopplat till kommunikation, vibrationer, självuttryck och kreativitet. Vi kommunicerar inom oss själva och utanför oss själva. Vi kan kommunicera via skrift, ljud eller fånga upp energier/vibrationer mellan oss som går som elektriska impulser till hjärnan.

Halschakrat har nog varit det chakra som jag alltid haft låg cirkulation i… har alltid varit en väldigt blyg person som haft svårt att tala inför andra och istället haft en stor inre värld med måååånga tankar…. men är inte alltid så snabb i tanken vid möten och konversationer i större grupper och blir då en väldigt tyst person. Har även svårt att komma in i samtal… när andra pratar så kan jag komma på något att säga men hittar inte stunden att komma in i samtalet och när jag väl gör det så kan de ha släppt samtalsämnet och pratar redan om något annat, ha, ha, ha… kanske fler som känner igen sig?!

Jag upplever även att detta chakra utvecklas genom åren och nu när jag snart är 40 år så har jag lättare att tala för mig och säga mitt ord. Den känslan stämmer även bra in på att utvecklingsåldern för chakrat är mellan 28-35 år. När jag har utvecklingssamtal med elever så är det vanligt att deras utvecklingsområde kan vara att de behöver “ta för sig mer”, “utveckla sina svar muntligt och skriftligt”… jag försöker då även poängtera att det är bra att träna på det men att det brukar ge med sig genom åren och att man blir äldre.

Jag har själv stärkt upp detta chakra via bloggen och jag har vuxit som person tack vare den. Från att ha gått i två år och funderat på om jag vågar skriva en blogg, till att ha fått ta kritik från nära i min omgivning för bloggen jag skriver till att behöva stå upp för mig och mina tankar och erfarenheter och att inte låta andra tysta ner mig… det är som om jag är trött på det… jag är klar med att hindras av andra… tänker att det har mer med deras resa att göra än om mig och min resa… JAG är så sjukt stolt över den livsresa JAG har gjort i den berg- och dalbana som varit och är mitt liv och hur jag vuxit som människa på min livsresa. Det känns fint att få dela med mig av den i hopp om att hjälpa andra… det är det som är mitt huvudsyfte med bloggen… att få hjälpa andra.

Det är via kommunikationen vi kan forma vår framtid och skapa förändring. Här är det viktigt att lyssna in hjärtat och att fundera varifrån orden kommer ifrån… är det från tankarna och egot eller är det från själen och hjärtat? Det är ju inte bara egot som florerar i huvudet, det gäller att man blir observant på hur man får till sig sina tankar och hur energin är i sitt tankemönster… hur flummigt det nu än må vara.

Man tror att ljud och vibrationer även kan påverka cellstrukturen i kroppen… och det är här mantran kommer in… med ljuden Lam, Vam, Ram, Lam, Ham och Om så bildas olika vibrationer som ska hjälpa till att lösa upp blockeringar och skapa energiflöde. Det finns jättemånga olika mantran och varje mantra har lite olika fokusområden. Mantran används även som en form av meditation där man släpper tankarna om dåtid och framtid och så befinner man sig i nuet och i ljudet från sitt mantra.  

Att sjunga är för övrigt väldigt bra för detta chakra! Jag älskar låttexter och börjar nu med bloggen inse hur många texter det är jag kan… heeelt galet. Jag sjunger inte särskilt bra, ha, ha, ha… men jag sjunger gärna och ofta. Jag sjunger hemma, ibland i klassrummet…. vi har alltid musik på i mitt klassrum när eleverna lagar mat eller bakar, det skapar en sådan härlig energi i klassrummet! Jag sjunger typ alltid när vi åker bil… jag sjunger själv, med familjen i bilen… även när barnen har kompisar med i bilen så kan jag inte låta bli att sjunga, ha, ha, ha…. hoppas jag inte kommer skapa trauma för mina barn, ha, ha, ha…. än så länge har de inte sagt att jag är pinsam som sjunger… så jag kör på tills de flaggar för att jag borde låta bli.

Det är inte helt ovanligt att jag hittar obalanser i halschakrat när jag scannar av kunders chakran, många behöver bli bättre på att uttrycka sig och få fram sina åsikter. Det kan även vara av konstnärlig form… att man inte tar sig tiden att “sjunga ut” då livets ekorrhjul kommer i mellan. Att inte ta sig tid för saker man älskar kan skapa ett stort tomrum i livet… så ibland kan det vara klokt att se över vad man lägger sin tid på och om man prioriterar rätt. För länge sedan i bloggen skrev jag ett inlägg som heter “Tidsjakten”. Det är en klok övning för att se över vad ens tid går till och om man skulle kunna lägga sin tid på andra saker.

Älskar den här låten med Lisa Nilsson – Lyssna, sjung och njut!  

Lämna ett svar