Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Linfrön

När jag startade min resa mot att bli näringsjägare så började jag införa mycket fröer och nötter av olika slag i mitt liv. Jag hade läst om att kroppen inte kan ta upp näringen i hela linfrön så det bästa är om de är krossade så det var de krossade jag brukade köpa. Men så en dag som kom larmet om att de krossade/malda linfröna skulle man verkligen INTE äta då det innehåller det giftiga ämnet vätecyanid. När man äter hela linfrön så är det bara en liten del av dem som går sönder när man tuggar dem då de flesta sväljs hela och det giftiga ämnet cyanid finns inne i linfröet.

När linfrön tillagas/ upphettas så försvinner en del av cyaniderna och det blir ett skonsammare alternativ för kroppen.

Jag har för mig att när larmet kom så slutade man helt sälja påsarna med de färdigkrossade linfröna i väntan på att de skulle landa i mer forskning huruvida dåligt det faktiskt var. För min del så slängde jag de krossade linfröna som jag hade i mitt skafferi. Jag har även för mig att de härsknade fortare i påsen när de var krossade och rådet man gav då var att köpa hela och krossa själv i anslutning med att man skulle äta dem. Om de inte krossas så passerar dem igenom kroppen utan att kroppen hinner ta upp så mycket näring.

För övrigt så är det ju bra med linfrön då de innehåller mycket fibrer och det viktiga fettet omega-3 som främjar hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det finns ju omega-3 i fisk men vi är många som äter för lite fisk i vardagen och då är det ju bra om man kan införa det från annat håll. Andra näringsämnen som Linfrö innehåller mycket av är vitamin B1 (tiamin), mineralerna fosfor och magnesium. Så det är ju ändå en rätt klok produkt… förutom den lilla detaljen med giftigt ämne.  

Barn ska helst inte äta linfrön alls, men om det finns lite hela linfrön i gröten, muslin eller flingorna så går det bra. Men om linfröna är krossade så är det ett big no-no. Tidigare fanns samma rekommendationer även för vuxna att man inte heller skulle äta krossade linfrön alls, men 2019 kom en rapport som visade att en liten mängd på max 1 msk per dag var ok. När det kommer till hela linfrön så är rådet max 1-2 msk linfrön per dag så likt kanel som jag berättade om här så är det inte enorma mängder linfrön man “kan” äta.

Här kan man läsa Livsmedelsverkets råd kring Linfrön om man är intresserad av att se källan som jag hämtar min information ifrån.

Jag använder linfrön när jag bakar, till gröten med mera, men jag har slutat att köpa krossade utan använder endast hela linfrön.

Linfrön är ju även klockrena om man vill göra ett hemmagjort balsam, berättade om det i detta inlägg.

När det kommer till linfröolja så är cyanidhalten otroligt låg då den inte heller löses i olja utan i vatten… men det finns ingen data på detta så det krävs mer forskning… En tanke jag får är ju att vi har ju jäkligt mycket vatten i kroppen, ha, ha, ha… så man undrar ju… Jag har under tiden valt bort linfröolja och kör på andra kallpressade oljor istället… linfröoljan är ingen jag i dagsläget saknar utan känner att jag klarar mig bra utan.

Tänkte att det kanske fanns fler där ute som inte hade koll på detta, eller behövde lite repetition. Det är så fint när vi kan lära av varandra.

Kram från mig till dig/ Johanna