Familjemyskalender / Min historia

Familjemyskalendern – del 4

Nu kommer sista delen i vår traditionsenliga familjemyskalender som är ett härligt inslag i december månad. För mig handlar julen om att man ska umgås tillsammans och ha en mysig tid ihop… eller i alla fall göra så gott man kan för att det ska bli mysigt, ha, ha, ha. Ibland känns det som en utmaning i sig.

21 december – Titta på en julfilm

Det finns ju många fina julfilmer så vi hade inte valt ut någon utan tänkte att barnen skulle få vara med och bestämma.

Vi landande i filmen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, den otecknade varianten som kom ut 2021 men som vi fortfarande inte sett.

När jag var liten så var det ofta jag hamnade framför tv:n när det visades denna tecknade film. Jag minns att jag tyckte den var fin… men lite ”grå” och seg. Det fanns ju inte så många kanaler att titta på så har för mig att den inte direkt konkurrerade med någon annat som var ännu bättre, ha, ha, ha.

Den här nya filmen tyckte jag var jättefint gjord! Det är ju en dramafilm och vi brukar inte gilla drama då de många gånger är lite för sega för oss. Barnen blev lite rastlösa under filmen på ett sätt de inte blir när de ser en något mer spännande rulle.

Jag var nog den som satt mest fastklistrad framför filmen, det var så mycket som var likt den tecknade filmen och de hade gjort det så bra, så jag med den historiken uppskattade verkligen denna film. Men de som inte har med sig originalfilmen i sitt liv kanske har svårare för den?!

Jag ska se om vi kan få till att kolla på den tecknade filmen med barnen, kanske att de kommer gilla när de känner igen sig från den andra filmen?

Sevärd film! Men ingen film vi kommer kolla på så värst många fler gånger tror jag?!

22 december – Göra egna klistermärken

Mira är ju familjens konstnärssjäl. Det är ofta hon kan sitta och måla, pyssla och skapa. Hon kan verkligen gå in i ett flow där hon kan skapa saker och det är som tid och rum försvinner. Hon gillar att sitta med plattan, men det är som att hennes själ drar henne bort från den och att hon vill göra andra saker. Hon gillar att kolla på saker på plattan som inspirerar henne att bli mer kreativ.

Hon ville ha ett familjemys för någon vecka sedan där vi ”målade på ljus”. Man skulle doppa sin pensel i stearin och sedan måla med det på ett annat ljus som hade en annan färg på sitt stearin. Jag var skeptisk till förslaget och sa att vi kan testa lite innan vi tar det som familjemysaktivitet.

Mira och jag testade och stearinet hann stelna fort på penseln innan det blev något skoj målat på ljuset. Så vi gav upp det familjemysförslaget.

Mira kom med ett annat förslag där man kunde göra egna klistermärken som faktiskt lät riktigt skoj! Så vi slog till på det så det fick bli dagens familjemys.

  1. Vi målade det som vi ville ha som klistermärken.
  2. Vi klippte ut våra alster.
  3. Vi tog bakplåtspapper som man tejpade tejp på bakplåtspappret.
  4. Sedan så satte vi våra framtida klistermärken direkt på tejpen och tejpade över dem.
  5. Vi klippte ut dem och sedan drog vi bort bakplåtspappret på baksidan och vipps så hade vi ett jättefint klistermärke. Det var så roligt för det var verkligen samma känsla när man drog bort bakplåtspappret som det brukar vara när man tar bort pappret som är över klistret på ett vanligt klistermärke.


Vi gillade alla aktiviteten och tackade Mira för att hon kommit på denna skojiga familjemysaktivitet.

Nu när barnen är större så har de vi fler gånger fått vara med och påverka vad vi ska göra. Det har varit lite komiskt när de vissa morgnar läst om vårt familjemys och någon skriker ”Neeeej!!! Det vill inte jag göra!!!” Ha, ha, ha. Vilken drömstart till en familjemysaktivitet, ha, ha, ha.

23 december – Spela Bingolotto

Det här är ju helt klart en tradition i vår familj… och samma vet jag gäller många familjer där ute i landet. Att vara med och spela Bingolotto på Tv4:as uppesittarkväll.

Vilken anitklimax när Tv4play-appen strulade och det tog rätt lång tid innan vi löste problemet och kom in och kunde spela och komma i gång med vårt familjemys.

Detta år så var även barnens farmor med och firade in julen med oss, så mysigt!

Barnen tyckte det var skoj att dutta i sina bingobrickor. Mira var ivrig och längtade till att det skulle bli julafton och kom på att om hon går och lägger sig och sover så går det fortare till att bli julafton.

Hon lånade Anders ljudisolerade hörlurar och satte på lugnande musik och la sig i vår säng.

Liite snopet när klockan var typ 22.45 och hon kom upp helt yrvaken. Tydligen så hade Anders mobil blivit inkopplad på hennes hörlurar och han hade fått på någon youtube-film där de sågade träd, ha, ha, ha, så det ljudet växte Miras, stackars tjej! Sedan hade hon svårt att somna om, det slutade med att hon sov hos oss. Klockan 03.45 vaknade jag och lekte tomtemor och la i julklappar i barnen och makens strumpor samt nere vid stället vår gamla öppna spis har stått, sedan la jag mig och somnade om.

24 december – JULAFTON

Hela den här dagen är ju en enda stor familjemysdag, jag älskar julafton!!!

Mira var lyriskt över att tomten varit där och lagt julklapp i strumpan. Hon gick även ner och kollade där vår öppna spis har stått… Tomten brukar ju komma den vägen och lägga julklappar även där… och trots att vi lever i fullkomligt renoveringskaos och just nu saknar en öppen spis så hade han ändå lagt julklapp vid stället där den gamla öppna spisen har stått. Så fint gjort av tomten! *Fniss*

Vi åt en julig och god frukost, kollade på julkalendern och sedan gick vi in och öppnade några av julklapparna som låg under granen.

Några la vi i en julklappsäck och tog med till mina föräldrar som vi skulle fira julafton hos.

Jag fick en superfin liten tvagningspall av Anders som vi kan ha i duschen. Nu jäklar så ska här tvagas. Vilken underbar ritual man kan få till när man tvagar sig själv, löv it!

Min svärmor hade ett företag i många år då hon skapade figurer i betong, då gjorde hon även den här superfina lilla Vätte .

Jag hade med fått paket i strumpan- jag fick julkaffe från Kahls samt en fin glasburk med korklock.

Anders fick ett nytt plånboksfodral i strumpan, sedan hade jag köpt jättefina ljuslyktor på Lagerhaus till honom som passar vår nya undervåning. Vi har kollat på dem tidigare både han och jag och tyckt att de är väldigt fina, men vi var lite snåla och har inte slagit till.

Efter paketöppning så fixade vi med lite käk som vi skulle ha med till mina föräldrar då vi hade lite knytkalas kring julbordet.

Dagen hade även kommit då vi kunde klippa bort Miras gipsskena 🥳🎉🙏🏻

Det var jättemysigt att vara i mitt gamla barndomshem och fira jul med min familj och med svärmor. Så roligt att hon ville vara med oss denna jul!!!

Vi fikade, umgicks, åt och drack gott. Anders, jag och Vincent tog en promenad efter maten på ishala vägar, vi gled runt som om det var en skridskobana vi gick på. Men det var skönt att komma ut och få frisk luft och motion en dag som den här när man sitter ner mycket och äter, och äter och äter.

Tomten kom förbi och delade ut lite julklappar hos mamma och pappa, det är ju ändå mysigt när jultomten kommer! Sååå roligt! Ett uppskattat inslag denna julafton.


Vi har sett filmen ”Snickar Andersson och Jultomten” några gånger och den filmer är hur fin som helst och inte så lång, bara 1 timme och 10 minuter! Men mina föräldrar eller min svärmor hade inte sett filmen, så vi hyrde och kollade på den och det kändes som ett mysigt inslag denna julafton. Om du inte har sett den filmen så är det ett varmt tips från mig!

Vi firar jul vartannat år med min familj och vartannat år med Anders familj på självaste julafton. Detta år skulle vi fira julafton med Anders familj, men hans syster som bor i Belgien fick inte tag på vettiga flygbiljetter innan jul (de var apdyra) så de kom till Sverige kvällen den 25:e så planen var att vi skulle fira jul med hans familj den 26:e i stället. Men nu verkar det vara ett gäng sjuklingar där så vi ska flytta fram julfirandet några dagar.

Vi visste först inte vad vi skulle hitta på under självaste julafton detta år. Mina föräldrar brukar fira julafton själva det år vi inte firar ihop, men nu när det blev som det blev så bjöd de hem oss till dem och vi i vår tur bjöd hem min svärmor så hon skulle slippa att fira julafton själv. Därav blev det en annorlunda men en väldigt mysig julafton detta år. Sååå tacksam över att vi kunde samlas och fira jul ihop min lilla familj, mina föräldrar och svärmor *kärlek*.

Hoppas att ni med haft en härlig julafton!!

God jul till er och en god fortsättning!

Stora julkramar från mig till dig! / Johanna