Hållbar konsumtion / Kemikalieresa / Min historia / Vindkraftverk

Snälla! Hjälp oss rädda vår landsbygd! – del 2

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag dålig koll på vindkraft innan vi själva blev drabbade och förslaget kom att de hade planer på att bygga en vindkraftsindustri här ute på landet där vi bor.

Rent spontant så har jag tyckt att det låter bra att använda våra element sol, vind och vatten för att skapa energi i stället för att använda fossila bränslen som är förödande för klimatet och vår växthuseffekt.

När vi varit ute och åkt på semester där man på nära håll passerat stora vindkraftverk så har jag tyckt att de sett rätt mäktiga ut där de stått längs med vägen. De är ju så sjukt stora!

Men jag har faktiskt inte satt mig in mer i det förrän nu när det berör oss här ute på landet.

Jag tänker att det är så med mycket i livet, man läser om saker som händer någon annan stans, det känns långt borta och det berör inte in i hjärtat på det sätt som det blir när det kommer nära.

Själens röst är ju från hjärtat och man kan ju även rent fysiskt känna att det smärtar just där när det är något som berör på ett starkt sätt. Jag kan tänka mig att många som det inte berör i hjärtat kan tycka att förslaget låter som ett bra förslag och på kartan så ser det ju ut som ett område där det skulle bli perfekt med en vindkraftsindustri… kanske till och med att man inte bryr sig om vad beslutet landar i?!

Men vi som lever här ute är fullkomligt panikslagna över förslaget som känns som ett fullkomligt övergrepp mot oss och vår vackra natur och landsbygd.

Jag berättade ju om den här mardrömmen i det här inlägget i bloggen. Vi fick ju ett brev i lådan där företaget Fred. Olsen Renewables informerade om förslaget att göra en ”vindkraftspark” i vår närmiljö och att vi var välkomna till en samrådsutställning i grannbyn. Jag kan tycka att ordet ”park” är felaktigt… en park för mig är något trevligt och fint… det här mina vänner är ingen park, det är en industri!

Både jag och Anders hade tänkt åka till samrådsutställningen men jag fick hänga på akuten med Mira som skadat armen så han fick tyvärr åka dit själv.

Anders var riktigt tagen över mötet som var där och vilket sjukt förslag de kommit med. Det var som att det sjönk in mer kring vad det faktiskt är som kan hända med vår landsbygd. Eftersom det är ett företag som ville sälja in deras produkt så är ju mycket i deras marknadsföring vinklat till deras fördel.

De hade skapat fotomontage på hur det skulle se ut i vår närmiljö med deras vindkraftverk, men de hade valt bilder med en molnig och disig himmel där vindkraftverken syntes dåligt. En person i vår Facebook grupp korrigerade bilderna och visade hur det skulle se ut om himlen var blå istället för molnig och disig… en jäkla skillnad om du frågar mig!

Här har en privatperson fixat en blå himmel på den nedersta bilden istället för företagets disiga himmel som gör att vindkraftverken knappt syns.
Anders har skapat en egen film som det skulle kunna se ut vid samma badplats när det är solnedgång och de blinkade vindkraftverken är där som de har föreslagit att de ska stå. Min man är grym han, allt han tar sig för gör han med bravur.

De hade en “ljudsimulator” på plats så man kunde lyssna på vilket ljud som vindkraften avger. Anders tyckte att det lät som ett fläktsystem… fyyy, tänk att få in ett ljud av ett fläktsystem ute i naturen där vi bor. Vi som idag har total tystnad. De mätte upp ljudet i hur mycket det låter i decibel (dB), men har läst lite om att de även borde mätt ljudet i hertz (Hz) då det bättre mäter de tryckstötar som uppstår när en vinge passerar tornet på ett vindkraftverk. Tryckstötarna kan i vindriktning nå flera kilometer, och ta sig igenom fönster och väggar. Väl inne i ett hus så kan det uppstå en resonans, har hört att det lättare blir som en resonanslåda i ett trähus (som de flesta hus här på landet består av). Det är bland annat de ständiga tryckstötarna som orsakar hälsoproblem. En vanlig bullermätning som den de visade på plats är därmed meningslös när det kommer till vindkraftverk.

Bild från Fred Olsen Renewables egna rapport.

Här kan man se hur ljudet sprider sig enligt dem “godkända” gränser som finns idag… men tänk alla som bor vid detta område… jag vet att de hörs på längre avstånd än så här, ljudet avtar ju med avståndet men det kommer ändå vara ett bestående ljud. Jag instämmer inte med det de skriver att detta skulle vara ett “väl tilltaget avstånd från bebyggelse”. Vi som bor på landet har ju valt att bosätta oss här av många anledningar och tystnaden kan nog alla skriva under är en av faktorerna att vi valt att bosätta oss här ute på landsbygden.

Något de däremot inte hade någon visning av var hur de blinkande lamporna är när det är mörkt runtomkring… gissar att de inte var sugna på att presentera det för byborna…?!

Innan vi köpte huset vi bor i nu så budade vi ju på ett annat hus på landsbygden (detta är ju för snart 14 år sedan). Jag har för mig att vi drog oss ur budgivningen vid typ 1,5 miljoner? Jag minns att det var två till som budade lite till så det var inte så att det var på håret att vi fick huset. Vi kände att det blev för dyrt så vi släppte det och så vipps så kom ju vårt hus upp och vi är sååå tacksamma att det blev här vi flyttade in och inte där. Vi trivs ju så himla bra här där vi bor just nu. Berättade om den händelsen här i bloggen.

För några dagar sedan så såg jag en film som en person i krokarna där vi bor delade och då var det på just det huset som vi budat på. De har fått vindkraftverk i närheten av det huset och då var det en film på deras blinkande ljus som de tvingas leva med. Tänk er själva… att gå från att bo i en idyll på landet. Man har investerat sina pengar i ett hus, som är en av de största investeringar man gör i sitt liv till att helt plötsligt så byggs det ett gäng vindkraftverk nära ens bostad och man har inget att säga till om det.

Om du kollar på den här filmen… hur hade du känt om du bott där? Om man vill sälja huset… hur lätt tror du det skulle bli att sälja det och att få tillbaka de pengarna man lagt ut på huset? Hur mycket hade du själv kunnat tänka dig att betala för att bo där? Hur knäpp skulle man bli om man bodde i ett mörkt landskap och så har man blinkandes lampor som blinkar in i sitt hus… som man inte kan fly ifrån. Om man tror att de boende får någon privat ekonomisk ersättning för att de tvingas leva med vindkraftverken intill tomten så är svaret NEJ!

Det är som att man offrar de människorna som bor i närheten av de gigantiska vindkraftverken och i min värld så borde inte det vara ett alternativ! Om man nu ska ha ett vindkraftverk så ska det ju inte kunna få påverka de boende på detta sätt?! Det kan väl ingen människa vara för?! Man kan ju inte sätta upp stora vindkraftverk i närheten av människors hem! Det är ju helt galet det här! Jag blir sååå upprörd över att det kan gå till på detta sätt!!

Min kollega skulle bygga en altan på deras sommarstuga och det var så mycket bestämmelser kring att det ändå skulle vara en viss mängd dagsljus som kom in i stugan så det inte blev för mörkt där inne… om man jämför den parametern och att det i det sammanhanget är väldigt viktigt för hälsan med att få in dagsljus i sitt hem… Hur kan man tillåta att några hus har blinkande lampor som blinkar in i ens hem?! Det är helt obegripligt i min värld!

Det känns som detta är ett relativt nytt fenomen och kanske att det inte finns tillräckligt med forskning på hur det påverkar oss människor?! Men det kan man ju räkna ut med röven att det stressar något enormt. Det kan man ju bara känna genom att titta på filmen ovanför att känslan inom en inte känns bra. Och då är fokus bara på blinkande lampor… inte på ljudet av ett fläktsystem som de avger, hujedamig så gräsligt!

Nu har jag berättat delar av perspektivet i att som människa bo nära en vindkraftsindustri, sedan har vi ju alla djur som också har vår landsbygd som deras hem.

Vi har en otrolig natur här ute som de som inte bor här har lika bra koll på. Visste ni att vi har fåglar som kungsörnar och havsörnar i skogarna där de planerar att bygga vindkraftparken?! Vi har även skogshöns, fladdermöss, lodjur, ugglor, ormvråkar, fiskar, ödlor, älgar, rådjur, rävar, vildsvin med mera. Det är många vilda djur av alla de slag som bor i våra skogar här på landet. Sedan har vi ju även våra hästar, kor, grisar, får, höns, hundar, katter, kaniner, getter med mera. ALLA djur kommer påverkas om det blir en vindkraftsindustri där de med bor. Om vi människor hör ljudet av ett fläktsystem… hur låter det då inte för djuren som har en ännu bättre hörsel än vad vi människor har?! Många av våra vilda djur skulle säkerligen se sig om efter någon annan stans att bo.

Man har sett att rovfåglar som örnar samt fladdermöss har en större risk att dö av vindkraftverken. Vindkraftverken lockar till sig många insekter som i sin tur lockar till sig fladdermöss som då dödas när de jagar insekter som samlas vid tornen. De träffas av rotorbladen eller får inre blödningar på grund av kraftiga tryckfall vid rotorbladen.

Fladdermöss har vi gott om här, på somrarna så brukar de dagligen flyga runt i våran trädgård på kvällarna, har för mig även att våra grannar har fladdermöss som bor på deras vind? Att rovfåglar förolyckas i större utsträckning än andra fåglar är att de inte försöker undvika vindkraftverken med lika stor marginal och är mer orädda av sig i sin natur. De blir fullkomligt stympade om de råkar flyga in i ett vindkraftverk (varning för starka bilder nedanför).

Det är rätt vanligt att man ser tjäder här ute där vi bor. Jag fick för någon månad sedan stanna för en tjädertupp när jag var på väg hem från jobbet då den spatserade över vägen i krokarna där de planerat vindkraftsindustrin. De drabbas med på ett negativt sätt av vindkraftverk. De flyger dåligt och manövrerar långsamt och vid dålig sikt eller att de blir skrämda så kan de kollidera med vindkraftverkens torn.

Bild lånad från Wikipedia då jag sökte efter Tjäder.

Det finns lite forskning om hur nattaktiva arter som till exempel ugglor påverkas av vindkraftverken… men har svårt att tänka mig att de inte skulle bli påverkade. På tal om ugglor så har vi haft en kattuggla på besök i vår trädgård under sommaren, vid flera somrar nu. Anders såg den även under en morgonpromenad i skogen, så det finns ju mer djur än vad vi ser och dokumenterar.

Bild på en kattuggla lånad från Wikipedia.

Jag vet att fiskar påverkas av ljudet av vindkraftverken, vibrationerna sprider sig ju även till under vattenytan.

Här har en person i vår landsbygd filmat tre kungsörnar från hans åtelkamera i skogen precis där vindkraftverken planeras att byggas:

Här är andra filmer som fångats på åtelkamera i krokarna där vi bor:

Sedan har vi ju massa annan negativ miljöpåverkan med vindkraftverk. Allt ifrån att de släpper ifrån sig hormonstörande mikroplaster i vår natur och våra vattendrag. Om man är en person som jag som har plastbantat och kemikaliebantat så tar den tanken med emot att de även kan förstöra vår miljö på detta sätt.

De behöver även plocka ner en hel del skog, göra större vägar, gräva ner stooora elkablar i marken, få dit stora kranar, tung trafik med mängder av betong behöver komma på plats för att få fast och installera vindkraftverken och det är inte helt ovanligt att de kanske måste spränga en del för att skapa plats för denna industripark… mitt i orörd småländsk landsbygd där vi idag lever i harmoni med naturen.

De här 30 vindkraftverken som vardera är 270 meter höga skulle generera energi till ca 30.000 hushåll och i min värld är inte det så värst många hushåll kontra priset vad vi, naturen och vår landsbygd skulle få betala. Det känns verkligen som att man är villiga att ”offra oss” till förmån för andra på ett sätt som jag INTE tycker känns humant i ett hållbart perspektiv.

Jag är för hållbar utveckling och arbetar för att skapa en hållbar planet i många av de valen jag gör i livet, men det här känner jag är fel väg att gå av många olika anledningar.

Om det hade kommit upp ett förslag att de skulle skapa ett stort område av solceller här ute på landet så hade det inte blivit något ramaskri kring det. Många av oss här ute är för hållbar energi och alternativa sätt till de fossila bränslena som används idag. Men vindkraft är inte rätt väg att gå!!!

Tänkt att man kan vara så oskyddad i Sverige, jag hoppas av hela mitt hjärta att våra röster blir hörda och att vi inte behöver bli överkörda av politiker som inte ens bor här ute ska få bestämma om hur vår framtid ska bli.

Anders arbetar ju som BIM-projektör och är grym på att skapa visualiseringar i 3D för att man ska kunna se hur saker kommer kunna bli och se ut. Det är ett fantastiskt verktyg som man kan använda när man ska bygga nya hus, renovera eller som nu se i ett landskap hur vindkraftverken skulle synas och påverka landskapet på ett konkret sätt. Här är en film han gjort hur vår lilla skogssjö som jag berättade om i förra inlägget skulle se ut men även vilket ljud det skulle kunna bli om det skulle bli en vindkraftsindustri på andra sidan sjön. Slå på ljudet på videon om du nu inte redan har det.

Här är en film på samma vy från vår lilla skogssjö, slå på ljudet på den så får ni höra hur magiskt det är där ute i skogen.

Vi räknade att vi från vår lilla skogssjö skulle kunna se 10 stycken vindkraftverk! Fy, fy, fy, fy… undra om man ens skulle vilja vara där nere då?! Ihop med det ljudet?! Mitt hjärta går typ sönder!

Vi är många som är otroligt ledsna över detta scenario. En av mina bästa vänner bor bara 1 km bort från de planerade vindkraftverken och hon har brutit ihop flera gånger, första gången var när hon var på samrådet i grannbyn, en annan granne vet jag fick gå ut därifrån för att hon inte stod ut med att se eländet. För min del så brast det för mig på en löprunda, tårarna bara sprutade där jag sprang. Löpning har ju den förmågan att släppa blockeringar och spänningar som man håller inom sig.

Känslan är lite på samma sätt som när ens barn blir utsatta av andra barn i skolan och man som förälder försöker få stopp på eländet… lite som Håkan i filmen Sunes sommar ”Det här ska han få fan för” om ni kommer ihåg den kommentaren? Det känns som att man med näbbar och klor vill slåss för vår hembygd, vårt landskap, vår natur, våra djur och våra liv.

Här är ett jättefint reportage från en annan by som på liknande sätt strider mot samma vindkraftsföretag som vi strider mot:

Jag kommer ha en följetång på vår kamp mot vindkraftsjättarna här på bloggen samt berätta mer kring vad som händer och sker.

Om du inte lagt din röst i vår kamp mot vindkraftsindustrin så får du från botten av mitt hjärta gärna gå in och lägga din röst och hjälpa oss i vår kamp.

Här kommer länken till vår namninsamling. I skrivande stund har vi fått ihop 638 namnunderskrifter, vilket är helt fantastiskt! Men det vore roligt om det kunde bli fler!

Bamsekramar / en orolig, frustrerad och panikslagen Johanna

Idag bjuder jag på den här fina låten med Mando Diao “Strövtåg i Hembygden”.