Min historia / Vindkraftverk

Snälla! Hjälp oss rädda vår landsbygd! – del 3

När jag läste igenom ”Samrådshandling Vindpark Långhult” så hajade jag verkligen till vid meningarna ”Inom projektområdet förekommer inga utpekade områden viktiga för friluftslivet. Området används dock till vardaglig rekreation och friluftsliv som till exempel promenader, svamp- och bärplockning samt för jakt.”

Var har de fått den informationen kring att vi inte har några områden som är viktiga för friluftsliv?! Vad vet dem om det?! Vad räknar de som friluftsliv? Och varför skulle de inte vara viktiga? Viktiga för vem? Viktiga för dem? Viktiga för oss? Finns det några speciella krav som de utgår ifrån när de utgår ifrån att det inte är viktigt?! I nästa mening står det ju även att området används till vardaglig rekreation och friluftsliv… och det kan jag verkligen skriva under på att det gör, både för oss som bor här ute på landsbygden och för turister och folk som kommer utifrån som vill åka ut till landet och njuta av skog och mark.

Vår lilla skogssjö

Att åka ner till vår lilla skogssjö för att bada året runt eller laga mat över öppen eld är en av höjdpunkterna med att bo här ute på landsbygden. Ibland släpar vi med oss vår Muurikka ner till sjön eller tar med oss stormköket dit för att tillaga dagens måltid eller bara ta med lite fika för att sitta där och njuta av den vackra naturen och tystanden som råder.

När man vet hur härligt det är att komma ut i naturen och laga mat utomhus så vill man gärna skapa ringar på vattnet och inspirera andra till samma sak. Jag försöker även i skolans värld få eleverna att få upp ögonen för hur bra man kan må i kropp och själ av friluftsliv och det är ju tack vare att jag bor som jag gör som gjort att jag själv fått upp ögonen för friluftsliv då det inte är något som jag direkt fått med mig i min egen uppväxt. Jag kan tänka mig att det är så här för andra som bor ute på landet, att vi inspirerar andra att komma ut i naturen och uppleva den på många olika sätt.

Vid vår lilla skogssjö så finns ett vindskydd med grillmöjligheter så det är ett perfekt ställe där man kan hänga vid när man ska laga mat vid sjön.

Det finns även en bastu där, jag vet inte riktigt vem som äger den och vem som har nycklarna till den, men gissar att det är någon som med gillar att vinterbada?!

På vintern så åker vi ibland skridskor på sjön samt pimpelfiskar. Det blir ibland sociala tillställningar där folk på bygden/släktingar samlas och pimpelfiskar tillsammans och grillar korv vid sjön.

Det har även hänt att vi åkt skidor på sjön när det varit kallt länge med en rejäl is och mycket snö.

På somrarna så är det många som fiskar vid våra sjöar, paddlar kanot, åker SUP, simmar, badar och njuter för fullt.

Vi har till och med släpat ner och haft kalas nere vid sjön, både barnkalas och släktkalas, ha, ha, ha.

Vår lilla skogssjö är ju som jag skrev i första inlägget en samlingsplats på somrarna där vi som bor ute på bygden sporadiskt möts för samtal och gemenskap.

På somrarna så åker vi till sjön nästan dagligen och tar ett dopp, ibland är vi helt själva men det är ändå rätt så ofta vi möter folk där nere så det är inte så att det är ett dött område.

Det är även en del turister som hittar ner till sjön. Inte helt ovanligt att man kan möta tyskar som campar nere vid sjön eller folk som nyttjar vindskyddet för att njuta av vår småländska idyll.

Vår lilla skogssjö förgyller verkligen tillvaron för oss på så många sätt så det är med en panikartad känsla jag har med tankarna på att de har planer att sätta upp de gigantiska vindkraftverken på andra sidan sjön!

Jag delade Anders film han skapat i förra inlägget men känner att den är värd att delas igen, om det är någon som missat den:


Våra skogar

Förutom att vi älskar att hänga vid vår lilla skogssjö så är det ju ofta vi är i skogarna här ute och plockar svamp, blåbär och lingon. Vi är ju inte själva om det heller utan vi möter rätt ofta bilar som parkerat längs med vägarna för att med söka efter skogens guld och andra gottigheter som skogen har att erbjuda. Det är en hel del stadsbor som kommer ut till oss på landet för dessa ändamål.


Sedan har vi ju ett fantastiskt djur och fågelliv så det är en del fågelskådare som kommer ut hit med, samt de som gillar att fotografera och tar med kameran ut för att fånga vackra naturbilder.

Vi har fina vadringsmöjligheter där man kan gå på vackra landsvägar ihop med mysiga stigar i skogen. Jag vet att det även finns en slingled som är på 10,8 km som delvis är på området där vindkraftverken planeras att byggas.

Att utforska naturen och stigar på cykel är rätt vanligt här ute. Vi möter ofta cyklister som susar fram på våra landsvägar, men vi har även bra slingor för mountainbike. Ibland tar vi med fika och cyklar ut på äventyr, skogen och naturen är ju runt hörnet och det är ett bra sätt att ta sig fram på.

Vi har även mycket folk som jagar här ute så det gäller att man har lite koll på det när man är ute, vilket inte alltid är helt lätt… har hänt att jag kommit spingades mitt i ett jaktområde, då har skämskudden kommit fram och jag viskandes har bett om ursäkt och sedan lagt benen på ryggen och dragit därifrån, ha, ha, ha 🙈. Jag vet att grannarna även brukar styra upp jakt så danskar kan få komma ut hit till svensk, småländsk skog för att även de ska få njuta av jakt och vår vackra, unika natur.

Det bor mycket hästfolk här ute som njuter av skog och vacker natur från hästryggen och tillsammans med hästen. Jag tänker att det med är friluftsliv! Mira har ridit hos grannarna och då vet jag att ridläraren har förespråkat ridning på landsbygden och att man tillsammans med hästen tar sig ut på äventyr och rider på stigar i skogen. Vid något tillfälle så hade Mira med sig fikakorg, parkerade hästen i skogen och så hade hon en mysig stund med fika. När jag ser bilder från grannar som rider så är det ofta de är ute och rider på det sättet. Jag har läst att hästar (och andra djur) påverkas väldigt negativt av vindkraftverk och det bor många hästar här runtomkring.

Vi är ju många som är ute på dagliga skogspromenader i området där de planerar vindkraftverken, jag vet inte riktigt vad vi skulle ta oss till om de här stora, låtandes, blinkandes bjässar skulle komma upp i vår närmiljö?!

Attla Skogsby

Vi har driftiga grannar som är riktiga entreprenörer som har planer på att göra fler uppmärkta vandringsleder så att man kan locka ut fler människor till vår vackra landsbygd, men även att hjälpa våra turister att uppleva det vi själva upplever i våra liv.

Våra grannar har skapat ”Attla Skogsby” där man kan få sig en riktig glampingupplevelse i Kolarkojor som ligger i en fantastisk skogsmiljö i en avkopplande natur. I dagens stressfyllda samhälle så är det så viktigt med den här typen av platser där människor kan fly bort från allt och komma ut till lugnet och naturen för att komma ner i varv och ladda sina batterier.

Att det är glamping är för att allt ingår! Sängen är bäddad med ullplädar och duntäcken. Inne i kolarkojan finns en kamin samt oljelampor så man kan elda och ha det mysigt på det sätt man föredrar. Man får matkorgar med fika, ingredienser till middag och efterrätt samt en frukostkorg. Man kan laga maten över öppen eld eller i deras utespis där de även skapat som ett gulligt litet utekök, hur mysigt som helst! Gästerna som bor där får även ta del av olika vandringsleder som vi har här ute i vår närmiljö. Hur skulle upplevelsen bli för våra turister om det smackades upp gigantiska vindkraftverk i närområdet för de vackra kolarkojorna?!

Ni får gärna spana in deras sida på Instagram och/eller Facebook. Här är även länken till deras airbnb-sida. Jag delar några av deras bilder här så får ni en inblick på hur det ser ut:

Timber Cabins Sweden AB 

Vi har fler grannar här ute som är driftiga och satsar på turism och att få fler att komma ut på landet och uppleva lugnet och den vackra naturen som råder här ute. Man kan hos Timber Cabins Sweden AB bo härligt i vackra timmerstugor som är byggda på gammalt vis. Man har även möjlighet att basta, bada i badtunna och fiska. Jag tror att det är viktigt med sådana här oaser där man kan erbjuda folk att komma bort från stress och varva ner maximalt.  

Här är lite bilder från deras fina stugor som Timber Cabins Sweden har. Du kan kika på deras Facebooksida samt bokningssidan för deras Ranch i Munkabo via airbnb samt deras andra stuga som ligger vid Arvidabo, bara ett stenkast bort.

Bryna lillstugan 1 

Vi har grannar som bor något hus bort som med gjort i ordning ett litet hus på tomten som de med hyr ut till turister. Det har varit en stor framgång och många har hittat ut till deras lilla hus. Vi har sett bilar som stått på uppfarten med kanoter på biltaken. Det verkar som det varit rätt mycket friluftsfolk som besökt och bott i deras hus. Här är lite bilder från deras hur och länken till deras airbnb-sida.  

Jag skulle påstå att vi bor på en landsbygd som blomstrar, både vad det gäller att folk faktiskt hittar ut hit, men även att det byggs nya hus och det är många barnfamiljer som bor här på landet.

Att bo på landet

När vi valde att flytta ut hit på landet så var det verkligen inte en självklarhet att bosätta oss på detta sätt. Jag är själv uppvuxen i ett samhälle och jag älskade att bo i ett samhälle när jag var barn och tonåring. Jag hade en frihet där jag kunde cykla och gå till mina vänner. Jag cyklade till fotbolls- och innebandyträningar, om jag skulle till affären så kunde jag ta mig dit själv och det var en enorm frihet som jag älskade. Nu när jag och Anders valde att flytta ut till landet med typ 1,2 mil till närmsta lilla affär (som även är stället vi får posten skickad till) och 3 mil in till stan så skulle våra barn inte få samma frihet och möjligheter som jag hade när jag växte upp… delar av min uppväxt som jag älskade att ha.  

Jag vet att många inte vill bo på landet av de anledningarna, att det blir för bökigt att bo så långt bort från allt. Att man behöver pendla till jobbet då det är få som har sina jobb här ute på landsbygden, att skjutsa sina barn till de aktiviteter och vänner som de har, att åka skolbuss till skolan och gå upp i ottan för att hinna med bussen som går en timme innan skolan börjar (det är tiden mina barn behöver åka hemifrån, men vet att det finns de som åker ännu tidigare). När barnen börjar gymnasiet så går det ingen skolbuss utan vi ska själva lösa att de kommer till skolan som ligger typ 3 mil från vårat hus. Närmsta busshållplats har vi nästan 1 mil bort och då går inte bussen särskilt ofta därifrån… Nästa ”nära” busshållplats där man snabbast tar sig in till stan ligger typ 1,5 mil bort… så det gäller verkligen att man inte blir sen och missar bussen…

När det kommer till handling av mat så är det med något som kräver eftertanke och planering. Man kan inte bara åka och småhandla när man har så långt till affären så vi veckohandlar och har ett stort skafferi och ofta en välfylld frys och kyl så att man kan vara förberedd på att slänga ihop något om man får oväntat besök. Om man får slut på någon ingrediens som man är i akut behov av så knackar man på hos grannarna så kan vi ta hjälp av varandra då alla vi sitter i samma sits.

Ibland känns det som politiker inte vill att det ska bo folk på landsbygden. Jag förstår att det som är bäst för miljön är att åka kommunalt och att bo trångt och inte bo på landet där man behöver åka långt för att ta sig till jobb, skola, aktiviteter och handling med mera. Vi lägger rätt mycket pengar på våra bilar varje år, dels i bränsle, dels att våra bilar slits ut mer när vi använder dem flitigt. Samtidigt så är det väl ändå en bra sak för Sverige med en levande landsbygd och att det finns folk som kan tänka sig att bo på andra ställen än inne i ett samhälle eller en storstad? Men jag kanske har fel i det? Hur skulle landsbygden se ut om vi slutar att bosätta oss ute på landet? Tänk vad många hus som skulle stå tomma och förfalla om folk vägrar att flytta ut till landet. Skulle även gå miste om driftiga människor som arbetar för att landsbygden ska blomstra och locka hit folk från andra ställen.

Vi hjälper ju till att ta hand om landsbygden, när vi är ute på promenad så plockar vi skräp som vi hittar längs med vägarna. När vi åker ner till sjön så kan vi ibland ha med en kratta så vi krattar bort kottar, pinnar och skräp. Om människor inte skulle bada vid vår lilla strand så skulle den växas igen av vass, även det är något som vi kan ta bort och underhålla när vi är där.

Vi väljer bort mycket ”smidigheter” i livet för att få bo som vi gör här ute på landsbygden. Vi bor här för den vackra naturen och tystanden som råder på landet. Vi älskar att på nära håll njuta av årets alla årstider samt kunna gå ut och beskåda en stjärnklar himmel när det är totalt mörker runtomkring. Jag tror att en vindkraftspark här ute på landet påverkar oss människor som bor och lever på landsbygden mer än vad det skulle göra hos folk som bor inne i en stadsmiljö?!

Om vi hade bott i stan så hade vi inte förväntat oss att ha det tyst runtomkring oss, eller få det lugn som blir när man inte har massa belysning och gatlampor. Att leva nära naturen hade vi inte heller förväntat oss om vi bosatt oss inne i staden.

Om man inte har det bandet till naturen som vi har så tror jag att man har svårt att sätta sig in i på vilket sätt och hur mycket detta påverkar oss alla som bor och lever här ute på landsbygden.

Vi lever och andas friluftsliv, så orden i rapporten där inga områden är viktiga för friluftsliv upprör och triggar i gång varenda liten cell i min kropp.

Anders, min man, min ”Ernst” har gjort det igen, han har skapat en ny visualisering kring hur det skulle se ut när man kommer till vår landsbygd från stan. I vanliga fall så möts man av ett vackert landskap då man kommer upp lite på en höjd och får en överblick över skog och mark, det är en riktig ”wow-känsla”. Känslan man får när man kollar på Anders eventuella framtidsscenario och att området har 30 blinkandes vindkraftverk som vardera är 270 meter höga skapar en klump i magen och ett tryck över bröstet, fy fan så gräsligt! Vilken mardröm att ha det så! Förslaget kan ju bara inte få gå igenom?! Vi vet inte vad vi ska ta oss till om detta kommer beslutas att vi ska få leva med dessa stora monster här ute på vår vackra småländska landsbygd?!

Här är samma vy fast när det är mörkt ute och det som syns mest är de blinkande lamporna som lyser upp som kamerablixtar över landskapet.


Efter att jag skrivit på detta inlägg så hade jag så mycket irritation och frustration i kroppen så jag var bara tvungen att pysa ut de känslorna på en löprunda. Jäklar vad snabbt jag sprang, ha, ha, ha jag var sååå upprörd och min inre eld brann som tusan av känslorna i min kropp kopplat till vindkraftverken som typ äter upp min inifrån och ut.

Jag hade random musik i öronen och vipps kom den här låten från Twisted Sister med ”We´re Not Gonna Take It” och jag kände hur den satt som ett smäck till känslan jag har med vindkraftsindustrin så den låten bjuder jag på idag till dagens blogginlägg.

Och snälla! Om du inte skrivit under vår namninsamling som vi har i vår kamp mot vindkraftverken så kommer länken till den här.

Bamsekramar/ Johanna