Min historia / Renovering

Ytterligare ett delmål är nått i vår renovering! 

Nu har vi ÄNTLIGEN börjat använda köket här i huset och lämnat vårt tillfälliga skruttiga ”kök” i tvättstugan som varit vårt kök i typ 10 månader! Helt galet! Är faktiskt imponerad över oss att vi fixat detta så pass bra som vi har gjort!   

Det var verkligen en milstolpe när köket var så pass klart så att vi kunde kånka in alla köksgrejer in i vårt nya kök.  

Känslan när vi först fick el till våra vitvaror så vi kunde plugga in kyl, frys, diskmaskin, ugn, mikro och spis, dååå kändes det som ”nu är det nära”. Vi var så glada över att vår duktiga elektriker kunde komma så snabbt och hjälpa oss med detta!  

Känslan sedan när VVS:an var hos oss och kopplade in vatten till diskmaskin och till vår kran, ja, då fick jag faktiskt en tår i ögat, det var ett riktigt ”Hallelujah moment”. Vi har levt med vattenflaskor så lång tid inne i huset. När vi haft mys i Miras rum… som även blivit vårt vardagsrum (vet inte hur vi tänkte där egentligen när hon fick äran att ha vardagsrummet i hennes rum… hon är ju fröken KAOS… sååå lik mig från när jag var liten, ha, ha, ha… ja… det är nog det mest oharmoniska vardagsrum jag upplevt i mitt liv, ha, ha, ha… som vi längtar tills vi får ett eget vardagsrum där nere!) så har vi haft med oss vattenflaskor om vi blir törstiga… samma sak när vi ska sova… hemskt att vakna om man är törstig… samtidigt så är man inte så sugen på att gå ut till gäststugan för att dricka vatten så då är vattenflaskor klockrena. Men nuuu slipper vi det!! Hurra!! Hurra!!! Hurra!!!  

Jag ville in och börja äta i huset fort som tusan, jag ville inte lägga en dag till på att äta i gäststugan. Men kanske inte den mest harmoniska omgivningen kring vårt frukostbord, ha, ha, ha.  

Här premiär använde vi vår spis när vi kokade frukostäggen. Det funkar riktigt bra med att ha fläkten inbyggd i spisen! Vi är helnöjda! I vårat gamla skruttiga kök så har inte fläkten fungerat på många år, så vi var ju vana vid en riktigt dålig fläkt. Så när vi valde den här så tänkte vi att hur den än kommer funka så kommer det ju bli bättre än den vi hade, ha, ha, ha. Vi var inte så sugna på en fläktkåpa då den skulle ta mycket av rymden i köket när vi till slut valde att ha spisen i köksön. Vi har testat att sätta spisen på olika ställen i köket innan vi landade i det val vi gjorde.

Ett nytt delmål som vi längtat efter är att bastun är ju inte ett skafferi längre så nu kunde vi för första gången basta, så det fick bli bubbel i bastun med, ha, ha, ha. Jag skrev ju det sist… det kommer bli många delmål inom kort tid vi kommer passera nu framöver… och vid varje delmål så ska vi fira det med bubbel, ha, ha, ha. ÄLSKAR det konceptet som varit en röd tråd genom heeela den här renoveringen. 

Barnen sa att de inte var sugna på att basta, Anders och jag tittade på varandra med busig blick och sa att det inte gjorde något, de slapp, vi skulle INTE tvinga ut dem till bastun, ha, ha, ha. Anders blandade drinkar till barnen så de kunde fira inne i huset och så tassade vi ut till bastun och fick en liten kvällsdejt där ute, huuur mysigt som helst! Vilken lycka!! Och mer sådana dejter kommer det bli framöver! Löv it!  

Jag har börjat att “KonMaria” köket, det är huuur roligt som helst! Jag berättade här när jag snubblade in på KonMari- metoden. Om du med vill ha tips på att organisera upp saker så kan jag varmt rekommendera denna klockrena metod. När renoveringen är klar så ska Anders och jag se över våra lådor igen för att se om rätt sak verkligen är på rätt plats eller om vi ska byta plats på något.

Här har vi en supersmart grej i vårat hörnskåp! Så gött att använda nästan hela ytan till skafferi!

Mira har blivit superinspirerad att börja baka och laga mat i vårt nya kök, hon har verkligen fått en nytändning på det. Dock så är hon fortfarande envis med att hon saknar vårt gamla kök, ha, ha, ha. Knasfia!

Mira älskar att sitta på våra köksbänkar, ha, ha, ha.

Jag hade en gammal fransyska i frysen som vi tog fram och firade med under första helgen. Jag har sååå längtat efter att få göra långkok. Med en öppen dörr för att få i gång spisen i gäststugan så har man inte velat göra något som tar lång tid så då har långkok och den typen av matlagning gått bort. Men nuuu så är det äntligen fritt fram för det. Vi hade en flaska glögg kvar från i julas så jag slog till och gjorde en glöggryta. Det är sååå gott!! Om du inte testat det så kan jag varmt rekommendera det! Nam, nam! 

Vi har även beställt soffa till vardagsrummet. När vi var i Stockholm och gick på “Leif och Billy” (deras show som heter “Gud förbannat vilken jävla show med Leif och Billy”- vi gav den i julklapp till barnen då alla vi ÄLSKAR Leif och Billy) så kunde vi besöka soffställets visningsrum. Vi hade beställt tygprover men kände att vi hade svårt att bestämma oss och ville se soffan live. Anders ville ha en guldfärgad soffa och jag var mer inne på senapsfärgad. När vi var där så visade det sig att guldsoffan som Anders var kär i krävde kemtvätt samt att den var liiite mer känslig mot slitage och att den skulle med tiden bli som en gammal biostol i tyget och kunde bli lite nött. Medans den senapsgula soffan kunde man tvätta i maskin ihop med att den inte skulle ändras i tyget även efter måååånga år. Så utifrån att vi känner oss och vet att fläckar kan uppstå i vårt hem, ha, ha, ha, så slog vi till på den senapsgula soffan. Jag tror det kommer bli huuur fint som helst! Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet för min del och en riktig “WOW-soffa”. Vi har kikat på soffa på IKEA och MIO men har inte fastnat vid någon, men den här soffan skrek typ “Johanna och Anders!!!”. Den var liiite dyrare än IKEA och MIO, men samtidigt så kändes det dumt att snåla. Vi har ju haft vår gamla soffa i typ 13 år så det är ju inte så att vi byter soffa särskilt ofta. Den kommer vi nog även ha kvar i Miras rum, hon gillar att ha soffa där och den har fortfarande kanske liiite kvar att ge?!

Vi har nu även börjat kakla i köket och sätta upp lite tapeter och det blir sååå himla bra! Vi älskar våra val som vi gjort! Anders syster kom med tapetförslaget ihop med färgsättning och hon är grym på det och arbetar även med det så hon är verkligen en expert, vi är såå tacksamma för hennes råd! Tapeten hade jag sett tidigare och blev kär i den så när hon kom med det förslaget på samma tapet så sa jag “JA!”. Älskar den, samma gäller Anders, han älskar den med. Det är roligt när vi hittar saker som båda gillar lika mycket.

Anders kaklade ju badrummet vi hade i lägenheten i Göteborg, här finns bilder på den. Det är ju dock rätt många år sedan han kaklade, men jag blir återigen sååå imponerad av Anders skills. Att han löser det som om det var igår han kaklade, han bara satt igång och visste hur han skulle göra, helt otroligt!!! Nu hade vi dessutom valt lite svårare plattor att arbeta med, men ändå grejar han det galant! Vilken man jag har! Sååå stolt över honom!


Vi har nu även ÄNTLIGEN monterat ner campingbordet och fått upp vårt gamla bord och stolar. Pappa hjälpte oss slipa av bordet och jag oljade in det med solrosolja så det blev ju riktigt fint igen! Vi har en plan att byta ut vår matgrupp men där har vi inte hittat någon vi gillar så i väntan på vår grupp så har vi kvar vår gamla. Vi älskar att sitta många runt ett bord så vi vill ha lika många sittplatser som vi har vid vårt nuvarande bord och det är inte helt lätt.

En grej som varit viktigt för oss i vår nya planlösning och vårt nya hem är ju att hemmet ska kännas väldigt socialt och trevligt och det känns som vi verkligen börjar lyckas med med. Köket har blivit en samlingsplats och det är hur trevligt som helst med en köksö med barstolar ihop med att det kommer finnas många sittplatser runtomkring. Vi vill att alla som kommer hem till oss ska kunna få plats och att man kan samlas rätt många människor fast att vi bor på en rätt liten yta, det är ju inte direkt det största huset vi har.

Samma dag som vi satte ihop vårt bord så hörde en kompis av sig och undrade om de kunde komma förbi och kolla på vårt hus och vi blev jätteglada och tyckte det var en jättebra idé! De kom på kvällen och vi fixade lite käk och det var första gången sedan april 2023 som vi hade en social kvällsstund ihop med några. Vi hungrar efter att bli sociala igen och kände nu att vi nog faktiskt kan bli det framöver. Visst, man sitter fortfarande i renoveringskaos och visst man behöver gå ut till gäststugan om man ska gå på dass, men det känns ändå helt hanterbart! Så nuuu och framåt kan vi nog börja bjuda hem folk! Hurra!! Som vi har längtat!!!  

Ja, det var en liten uppdatering på vår gigantiska renovering och hur det går för oss här hemma på landet.

Idag kommer Benjamins låt “Stora röda huset”, vi har visserligen inte särskilt stort hus, men jag hoppas att det kommer fyllas av många fler minnen, skratt, kärlek och att mina barn och kanske barnbarn kommer få en lika härlig relation till huset som Benjamin har till sina morföräldrars hus.

Kram till er från mig! / Johanna