Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Min historia / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Anders hårvax

Under perioden när jag hade mina handeksem så kemikaliebantade jag för fullt i jakten på att hitta orsaken till vad det var jag inte tålde för att kunna läka mina eksem.

Jag hade bytt ut alla produkter i städ, tvätt och badrum men ändå fortsatte eksemen att dyka upp. De blev mycket bättre och läkte nästan ut, men jag ville inte ha nästan bra eksem, jag ville ha 100% bra hud som var eksemfri.

Det fick även bli så att Anders med fick kemikaliebanta hans grejer med. Jag tänkte att om han använde hårvax till hans hår, kletade i det med fingrarna och sedan tog i kranen med vaxiga fingrar… och jag sedan tog på kranen… att det kanske var därför jag inte fick bort mina eksem?!

Jag hade tankar på om jag faktiskt var så himla känslig?! Mina eksem blev alltid värre efter att vi åkt bort till någon. Även om jag hade med min egna tvål så tänkte jag att jag kanske reagerade på tvätt/sköljmedlet i deras handduk man torkade händerna i (jag har till och med haft med mig egen handduk att torka händerna i för jag var sååå trött på mina eksem). Jag hade med tankar på att många man ska komma hem till de sprayar ju av toalett och handfat/kran med medel innan man får gäster för att det ska bli fint… tänk om jag inte tålde deras rengöringsspray och det var därför jag fick värre eksem efter jag varit hemma hos folk?!

Kändes som jag höll på att bli knäpp, det var nästan så man inte orkade åka hem till folk för man visste att dagen efter så skulle jag sitta där med massa nya kliande blåsor på mina fingrar, jag var verkligen helt uppgiven kring detta.

Det var så svårt att påverka detta, men det jag kunde påverka var ju vilka kemikalier vi hade i vårt hem.

Jag hittade lite kemikaliekloka hårvaxer till Anders som vi köpte, det tog några olika tester innan vi hittade ett hårvax som faktiskt var riktigt bra. Det var en pytteliten burk på 57 gram från John Masters Organics som kostade 339 kr (om man inte lyckades få den på kampanj).

Vi köpte den burken några gånger, men samtidigt så kollade vi efter andra då det inte kände ekonomiskt hållbart att lägga så mycket pengar på ett hårvax.

Anders började själv kolla efter om man skulle kunna göra ett eget hårvax, lite inspirerad var han nog ändå kring alla produkter jag själv gjorde hemma och hur mycket jag lyckats kemikaliebantat bort, ihop med att det blir väldigt billigt när man gör saker själv.

Han hittade ett recept på Organic Makers på hårvax och vi slog till och köpte ingredienserna. Han var dock inte helt nöjd med resultatet först då han tyckte att det kändes för fett och att det inte gav den stadga han ville ha. Han experimenterade lite och ändrade mängderna i hårvaxet tills han hittade receptet som han blev riktigt nöjd med. Han tyckte att det till och med blev bättre än hårvaxet från John Masters Organics och han saknade inte heller något av hans gamla hårvax då detta var så pass bra.

Det är samma recept och samma hårvax som han fortfarande använder. Han har inte köpt något annat hårvax på de här åren utan min man, min Ernst gör fortfarande sina egna hårvax.

Jag kan själv tycka att det är väldigt romantiskt, att han ändå i grund och botten gjorde detta för min skull i jakten på att läka mina handeksem. Hur fint är inte det?! Jag är otroligt stolt över min make. All kärlek till honom!

Han brukar göra hårvax typ två gånger om året. Han gjorde det sist precis innan vi drog i gång renoveringen och jag hade då tänkt att jag skulle göra ett blogginlägg med hans hårvax och receptet som han använder. Jag bad honom därför att ta lite kort på processen så då gjorde han det.

Lite roligt att se bilder på vårt gamla, skruttiga kök, ha, ha, ha.

Här kommer receptet på hårvaxet:

Anders Hårvax

Ca 8st Hårvax sticks

Eterisk olja om man vill att det ska dofta gott, Anders brukar ha:

1. Väg upp ingredienserna i en värmetålig bägare.

2. Smält samman ingredienserna i ett vattenbad.

3. Häll upp i deosticks om du vill stryka på vaxet på håret i stället för att gräva fram vaxet i en burk.

4. Ställ in dem i kylskåpet så stelnar de rätt så fort, när de stelnat så är de färdiga att använda.

Anders har gillat att hälla hans hårvax i våra “deo-förpackningar”, han gillar att stryka på vaxet på håret i stället för att gräva i en burk, men man kan ju göra som man vill där.

Här är sidan från Organic Makers där originalreceptet finns, samt deras beskrivning på hur man gör.

20% Jojobaolja
30% Makers Silk
30% Myricavax
20% Bivax

Anders hade från början i jojobaolja i hans vax med, men ha tyckte håret blev för flottigt med det så därav har han experimenterat sig fram till hans recept som han tycker är riktigt bra, men smaken är ju som baken väldigt delad så man får ju helt enkelt testa sig fram.

Jag har skrivit ett inlägg om eterisk oljor här, samt ett litet varningens finger kring att man kan reagera på eteriska oljor då de kan vara rätt starka för huden här. Om man är allergisk mot kemikalier så kan det vara klokt att köra på det tråkiga doftfria konceptet. Men om man inte är så känslig så tycker jag man kan köra på med eteriska oljor och testa sig fram, de doftar ljuvligt! Gällande allergier så kan man ju faktiskt vara allergisk mot typ allting, det gäller ju både syntetiska och naturliga ämnen. Men tänker att om man nu har problem med exempelvis eksem så är det förmodligen någonting man reagerar på och då är det ju klokt att bena ut vad det skulle kunna vara man inte tål. Någon form av obalans har man ju i kroppen när man är sjuk på något sätt.

Jag vet inte om ni har sett att jag har skapat en kategori som heter “Recept- Kemikaliebantning” där jag samlar recept på den typen av saker som jag gör själv. Sedan har jag kategorin “Kemikalieresa” där jag tar upp hela processen från hur jag snubblade in på det med kemikaliebantning men även lite hur jag nördat ner inom vissa områden som ex. Plastbantning, E-ämnen, Teflon, allergi mot mensskydd, jeans och mot plåster med mera.

Ha, ha, ha, ha. Vad passar inte bättre än den här låten med Ronny & Ragge?! Både Anders och jag älskade Ronny & Ragge när vi var små parvlar, ha, ha, ha och det är ofta vi båda kan deras låtar och sjunger med när vi snubblar in på deras musik, ha, ha, ha.

Kram på er/ Johanna