Boktips / Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

AIP – Autoimmuna protokollet

Jag fortsatte mitt sökande att läka mina handeksem till 100%. Jag hade inte mycket eksem kvar men jag störde mig på de jag hade, ville att eksem skulle upphöra helt! Jag hittade vid flera tillfällen in på en ”koststil” som lät asjobbig men intressant som hette AIP (Autoimmuna protokollet) som är till för människor som har någon form av immunrelaterad sjukdom, eksem, allergi, IBS, molande värk i rygg, knä och leder. Om ca 80% av immunförsvaret sitter i tarmen så är det ju logiskt att man försöker förbättra sin tarmhälsa.

AIP påminner om Paleo-kost (stenålderskost) fast är en mer strikt form än Paleo. Man ska utesluta alla livsmedel som på något sätt kan irritera mag- och tarmslemhinnan eller trigga inflammation. Man äter den kost som människan ”är gjord för att äta” d.v.s. människans ”ursprungskost”. Jag hade läst att många blivit hjälpta av att äta enligt AIP och det hade jag ju inte testat så jag bestämde mig för att ge det ett försök.

Man skulle bland annat då INTE äta:

 • Baljväxter
 • Nötter och frön (som linfrön, solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön m.m.)
 • Mejeriprodukter
 • Kakao, kryddor som svartpeppar, vitpeppar, kardemumma, spiskummin
 • Rapsolja, sesamolja, linfröolja
 • Potatisväxter som potatis, aubergine, tomat, paprika
 • Spannmål och spannmålsliknande livsmedel som bovete, chiafrön, majs, matvete, quinoua, ris, vete – bulgur, couscos, havre.
 • Ägg
 • Socker, bakpulver, sötningsmedel.
 • Kaffe

Det finns fler saker man inte kan äta men det här är i stora drag. På Swedishpaleo kan man läsa hela listan på livsmedel man ska utesluta. Det var verkligen en sport i att hitta rätter som man kan äta då typ alla mina vanliga livsmedel fanns med på listan som man inte skulle äta…Tanken med AIP är inte att man ska leva resten av sitt liv på det här sättet utan att det är en läkningsfas på 30–90 dagar och att man ska slussa in livsmedel för livsmedel för att se hur kroppen reagerar på respektive sak man tar in. Då är det lättare att se hur sin egen kropp mår med respektive livsmedel.  

Målet är kanske inte att man ska äta som vanligt igen… hur det nu var innan man började?! Men målet är att man ska landa i en antiinflammatorisk kost utan gluten, mejeriprodukter, socker och sötningsmedel. En gemensam nämnare är ju då att man äter enligt Paleo och eller Antiinflammatorisk livsstil.

En viktig sak när man landat i allt man INTE kan äta är att man släpper det fokuset och i stället riktar in sig på det man faktisk kan äta och ser hur man kan trolla ihop rätter utifrån det.

Livsmedel man kan äta enligt AIP:

 • Grönsaker som kål, gurka, zucchini
 • Rotfrukter som gulbeta, polkabeta, rödbeta, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot. (Har nog aldrig ätit så mycket rotfrukter som jag åt under min AIP-period)
 • Lök av alla de slag
 • Sallad och bladgrönsaker
 • Örter och kryddor – Man fick börja laborera med andra kryddor när man fick lägga svartpepparn åt sidan.
 • Fisk och skaldjur
 • Bär och frukt
 • Fågel
 • Nötkött, inälvsmat, vilt, lamm
 • Kokosolja, olivolja, avokadoolja
 • Kokosmjölk, te, kombucha, benbuljong
 • Kassava, kokbanan, jordmandel (Här var nya spännande saker som jag aldrig tidigare använt i min matlagning/bakning)

På Swedish paleo så kan man läsa hela deras lista på saker man kan äta enligt AIP.

När man börjat märka av en förbättring av sin hälsa så kan man börja införa något livsmedel och det man kan börja med är nötter, frön, ägg, kaffe, något av delen med potatisväxter, något från spannmålskategorin. Här kan man läsa mer ingående hur man gör när man återintroducerar livsmedel i sin kost.

Swedish paleo skriver att läckande tarm läks ganska fort och på bara några dagar/en vecka så har man en ny tarmslemhinna. Det här stämmer väldigt bra överens på mina egna observationen. Både när jag slutat med mjölkprotein och gluten så har det blivit en stor förbättring inom loppet av några dagar och för varje vecka som gått som har det gjort en ännu större skillnad.

För att få mer kunskap/inspiration om AIP samt tips på recept så läste jag även böcker inom detta område.

Den läkande maten: Recept mot autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier av Cecilia Nisbet Nilsson.

Cecilia berättar i början av boken att hon höll under 13 år på att tampas med olika autoimmuna sjukdomar, ledvärk, astma och allergier. Det tog henne drygt ett år att bli av med alla hennes hälsobekymmer med det autoimmuna protokollet. Hon hade psoriasis, psoriasisartrit som är ledbesvär som ofta drabbar de med psoriasis och hashimotos som är en autoimmun attack på sköldkörteln. Hon hade en livsstil där hon varje dag tog mediciner, salvor och puffade astmamedicin. Hon litade på sina läkare och tänkte att det här var hennes lott i livet, att ständigt ha problem med sin hälsa.

När hon hittade in på det autoimmuna protokollet (AIP) så var det första gången hon tog tag i sin hälsa på egen hand, tidigare hade hon lagt sin hälsa i läkarnas händer. Hon började förstå att hennes sjukdomar hade utvecklats succesivt under många år och där en sjukdom hade triggat en annan.

2012 började hon äta enligt Paleo och då tog hon bort gluten, socker och mejeriprodukter från sin kost. Hon började då rätt omgående märka stor förbättring på hennes hälsa. Ett år senare hittade hon in på AIP. Med den kosten så blev hon av med sin psoriasis, hennes ledvärk från psoriasisartrit försvann, hennes astma försvann samt hennes allergier mot damm, kvalster, tygfibrer, pollen, stenfrukter och vissa pälsdjur. Hon kunde börja leva ett liv utan rädsla att drabbas av allergiska reaktioner när hon skulle städa, vara ute i naturen eller äta frukt. Hon var såååå glad, tacksam och upprymd över hennes hälsovinster så hon ville börja jobba med hälsa på heltid för att inspirera andra att med läka sig själva. Det är Cecilia som startat företaget Swedish Paleo som jag länkat till i detta inlägg. Hon har utbildat sig vidare inom Paleo och arbetar som en coach för andra som vill ändra sin livsstil inom Paleotänk.

I boken finns en tydlig och lång lista på vad man kan äta/inte kan äta när man äter enligt AIP så den här boken var otroligt hjälpsam under min AIP-tid.

Jag blir varm i hjärtat när jag hör den här typen av berättelser. Fatta vilken frihet att bli frisk i kroppen ”bara” genom att ändra vad man stoppar i sig (och kanske att man ändra andra saker i sin livsstil).

Jag åt enligt AIP under typ tre månader, strikt en månad för att därefter introducera livsmedel för livsmedel. Min mage mådde fantastiskt bra och jag hade en skön energi i kroppen. Men det var inte så att mina sista eksem försvann utan jag hade en gnutta eksem kvar. Jag hittade inte heller något som min mage inte tålde när jag succesivt slussade in saker i min kost. Blev mest lycklig när jag fick friheten att laga mat med fler ingredienser igen. Jag lärde mig många nya recept och fick träna i att laga en helt ny typ av mat när jag blev av med alla mina vanliga basvaror.

För mig så är det fortfarande mejeriprodukter, gluten och socker som spelar störst roll för min hälsa så AIP är lite väl extremt för mig, hellre att jag äter enligt Paleo eller antiinflammatorisk kost än AIP. När man går tillbaka till det efter en AIP period så tycker man det är jättelyxigt, ha, ha, ha. Kan vara nyttigt med sådana kontraster.

Jag rekommenderar ändå att testa AIP om du känner igen dig i Cecilias sjukdomsbild. Kanske att metoden kan hjälpa dig med då?! Tänk hur livet skulle kunna se ut om man slipper ohälsa och att må dåligt på olika sätt…. Hur viktigt är kosten kontra hur man mår?! Är njutningen av maten man äter viktigast?! Kan man njuta av annan typ av mat med?! Jag upplever att man kan det och att ha en kropp som mår bra är värt sååå mycket. Vi har hälsan i våra händer!

Det autoimmuna köket: Läk din tarmhälsa på 4 veckor av Cecilia Nisbet Nilsson.

Om man är sugen på att testa AIP under fyra veckor så är hennes andra bok jättebra där man kan få tips på recept man kan äta under en fyra veckors period. Ibland är det svårt att på egen hand komma på nya måltider man ska äta och då är en sådan här bok toppen att han bredvid sig.

Autoimmun handbok: För dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom av Karl Hultén och Anna-Maria Norman var med jättebra. Här kan man läsa ett smakprov om man är intresserad. Boken påminner om Cecilias bok där den med berättar om människor som blivit hjälpa av att äta enligt AIP samt lite fakta om kosten och recept. Men för varje bok man läser så får man alltid lite nya infallsvinklar och mer inspiration. I början av boken så berättar de om Erik som bara var 17 år gammal med som under tre års tid kämpat med sjukdomen ulcerös kolit som är en otrevlig tarmsjukdom, sjukdomen blev inte bättre trots att han fick tung medicin mot sjukdomen. När han testade att lägga om sin kost och äta enligt AIP så märkte han enorm skillnad efter bara två veckor då han kände sig piggare, friskare och orkade mer.

De nämner även att de mött många patienter som vittnar om att inom den konventionella vården fått höra att ”det spelar inte någon roll för din sjukdom vad du äter”. Men logiskt så borde ju det vi stoppa i vår kropp påverka vårt immunförsvar. För min del så nickade jag instämmande när jag läste den delen. Enligt de läkare jag mött så har alla (förutom den norska AT-läkaren) nonchalerat och blivit irriterade när jag börjat prata om kost och tarmflora med dem och att det minsann inte finns forskning som stöder att det finns en koppling mellan eksem och vad man stoppar i sig. Även min syster Jessica frågade en läkare vid ett tillfälle när hon sökte hjälp för eksem runt munnen som hon hade drabbats av, även hon möttes av snäsigt svar och att det inte finns något samband med det man äter och eksem. Min erfarenhet med de läkare jag mött är att de mest försöker klura ut vilken medicin eller salva man ska få. De har nog inte alltid tid att gå till botten med varför problemet är där från första början och många av deras patienter kanske dessutom är ute efter en Quick fix så att man sedan kan leva på som vanligt igen?! Kan också bero på att människor känner okunskap till sin egen förmåga och att man känner tillit till vården i stället?! Eller okunskap över lag?!

De berättar i boken att många med autoimmuna sjukdomar börjar sin sjukdomsresa på ungefär samma sätt. Man kan få ökande trötthet, hudbesvär, allergier, ledvärk och huvudvärk. Man kan gå flera år innan besvären blir sämre och utvecklas på olika sätt. De uppskattar att ca 1 miljon svenskar är drabbade och har sjukdomar som sköldkörtelsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom (IBS), psoriasis, reumatism, multipel skleros och typ 1-diabetes. Många av sjukdomarna kräver i sin tur livslånga medicineringar som i sin tur kan leda till kraftiga biverkningar. Även om sjukdomarna har olika symptom så har de en gemensam nämnare och det är att de har bristande immunreglering och inflammation.

Jag tycker det är så intressant när man hör människor som gått sin egen väg berätta om deras resa, man känner äktheten i deras ord och att de är måna om att hjälpa andra och inspirera andra till att var och en av oss har kraften att själva skapa hälsa i vårt liv. Tänk vilka vinster man kan få bara genom att ändra på några saker i ens livsstil!

Min syster Jessica tipsade för någon dag sedan om ett webbinarium från Funmed. Den var så himla bra! Den fångade upp mycket av min egen resa i att läka mina eksem så jag satt mest och nickade instämmande när jag hörde dem berätta om kopplingen mellan tarmen och huden. Jag delar klippet här så kan du med spana in det!

Lämna ett svar