Boktips / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Kombucha

En annan sak jag läste mycket om och som jag blev sugen på att testa under jakten i att läka mina eksem och stärka upp min tarmflora var kombucha. Det är en dryck som är gjord på sockrat te (vanligtvis svart ekologiskt te i lösvikt, viktigt att inte ha parfymerat fruktte) med lite bubblig smak som även den är mumma med goda bakterier för vår tarmflora. Jag gick med i grupperna ”Kombuchaklubben” och ”Kombuchaklubben köp/byt/sälj” på Facebook och köpte min första kombuchasvamp från en privatperson från den ena gruppen. Jag har aldrig efter det behövt köpa nya svampar utan jag håller mina svampar vid liv.

Man kanske tänker ”men hur kan det vara bra med sockrat te?! Socker är ju inte bra för tarmfloran!”. Svampen äter socker och livnär sig på det, så det blir inte så mycket socker kvar när processen är klar. Man kan själv avbryta processen när vätskan är så söt som man vill ha den.

Jag läste att de tipsade att man skulle köpa ekologiskt te från pekoe.se. Jag beställde hem två olika tesorter som de rekommenderade för kombuchatillverkning. Sorterna var Vietnam Lien Son och Rwanda.

När jag fick hem svampen (som heter Scoby) med vätska i en påse så visste jag inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. Det var en lite slirvig sak… påminde lite om en moderkaka fast i miniatyr, ha, ha, ha.

Jag köpte även en behållare i glas med tappkran på IKEA på 5 liter då jag inte ägde någon sådan.

I Kombuckaklubben så har de en lathund hur man går till väga med sin svamp och vätska och det var deras ”manual” som jag följde.  

Mitt recept på Kombucha

  1. Koka upp 4 ½ liter vatten med 4 ½ dl socker så att sockret löser sig. (Man kan göra på hur många liter man vill, ibland gör jag på en mindre sats. Tumregeln är 1 dl socker per 1 liter vatten).
  2. Lägg i 3 msk teblad i vätskan och låt de ligga kvar tills vätskan har svalnat. Jag brukar sätta ner grytan i ett vattenbad så att det svalnar fortare. (På 1 liter vatten så har man 2 tsk teblad).
  3. Sila bort tebladen och häll vätskan i behållaren med tappkran. (Tebladen brukar ha sjunkit till botten på grytan så de är lätta att sila bort).
  4. Lägg i svampen med vätskan i behållaren. (Vätskan är nästan viktigare än själva svampen så det är viktigt att den följer med).
  5. Nu ska man täcka över öppningen på behållaren med en tygbit med gummiband om… jag brukar även sätta behållarens lock väldigt lätt över behållaren och det brukar funka. (En gång sket jag i tygbiten och satte bara locket över… men då kom det in blomflugor? Som la ägg i min behållare och så vipps en dag så hade jag massa små maskar som kröp runt inne i min kombucka, fatta att jag typ höll på att kräkas! Fy, faaan vad äckligt det var! Så USCH! Gör inte om det misstaget!). Den ska stå framme i rumstemperatur 5–8 dagar. Jag brukar provsmaka och ta vätskan när den inte är så söt längre. Vincent älskar att gå och smaka på vätskan under de här dagarna, så han brukar ta en liten glöggmugg och tappa upp lite kombucha, sååå roligt…. Det ser ju ändå ut som det ligger en moderkaka och flyter i behållaren…. Så modigt att han vågar smaka! Svamparna brukar under de här dagarna föröka sig, så om man la i en svamp från början så brukar man nu finnas fler, och om det inte bildats fler svampar så brukar mammasvampen man la i blivit stor och frodig och verkligen likna en moderkaka, ha, ha, ha.
  6. När vätskan är lagom söt så brukar jag plocka upp svamparna med en gaffel och lägga i glasburkar med lock.
  7. Jag brukar sedan ta diskade 1,5 liters dricka flaskor (att jag inte använder glas är för att det finns risk att glaset sprängs av trycket av kolsyra som bildas i flaskorna) och lägga min kombuchas smaksättning i botten på varje flaska. Min favorit är hallonsmak så jag brukar ta ca 3-4 dl frysta hallon i en kastrull som jag värmer på så de blir en hallonsås och när den har svalnat så fördelar jag den i botten på varje flaska. Känn friheten här! Man kan ju smaksätta med vilka frukter/bär man vill. Ibland river jag i lite ingefära i hallonen, det tycker jag med blir gott.
  8. Därefter så tappar jag upp kombuchan i respektive flaska. I botten på behållaren så brukar vätskan vara lite trådig/grumlig från svamparna. Den vätskan brukar jag hälla i glasburkarna med svamparna så de får ligga och bada i vätska och då inte dö ut. Jag brukar ha locket på men inte hårt åtskruvat. De får sedan stå i kylen i väntan på nästa bryggning. De brukar klara sig flera månader i kylen. Det är ju de här bonsussvamparna med vätska som folk ger bort/säljer.
  9. Plastflaskorna med smaksättning och kombucka ska sedan stå framme några dagar (ca 4-5) så det bildas kolsyra. Här är det viktigt att locket är ordentligt åtskruvat. Någon gång per dag så brukar jag öppna korken och ”pysa” flaskorna. Man brukar känna på flaskan att det blir ett tryck i den av kolsyra. Den är som godast när den är ordentligt bubblig och kall. Jag brukar ställa in flaskorna i kylskåp men har läst att de mår bäst av att stå framme… Men bryggningsprocessen fortsätter i rätt hög fart i rumstemperatur och den stannar av lite i kylen så för mig är det typ ett måste. Processen fortsätter även i kylen och vätskan blir syrligare (lite åt vinägerhållet) för varje dag som går. Så den gör sig bäst att dricka upp inom loppet av några veckor. Det brukar kunna bildas alkohol i drycken… har dock ingen koll på %, ha, ha, ha. Men tror att det kan vara typ som en lättöl?! Man kan köra bil på det i alla fall, ha, ha, ha.

Här är bilder på steg 1-5 i processen.

Här är bild 6-9 i processenEn gång hade jag en kollega som blev sugen att testa att själv göra kombucha så jag tog med en svamp (scoby) och vätska till skolan. Jag var tvungen att visa eleverna den innan jag gav den till min kollega, ha, ha, ha de rynkade näsan och tittade på den med avsky och kunde inte fatta att man kunde dricka en vätska där den äckliga svampen legat i. Jag berättade om Vincent och att han gillade att ta sig en hutt under bryggningen, ha, ha, ha. De bara satt och gapade i klassrummet, ha, ha, ha.

Min Hallonkombucha!

Jag har läst en bok om Kombucha (som även tog upp och Kimchi som jag skrev lite om i inlägget om syrade grönsaker) som jag kan tipsa om och den heter “Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” av Soki Choi.

Lämna ett svar