Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Tänk dig frisk- del 2 

Idag kommer fortsättningen på mitt förra tankeväckande inlägg om hur mycket våra tankar faktiskt kan påverka hur vi mår kopplat till boken “Tänk dig frisk: Placeboeffektens betydelse för läkande och hur du själv åstadkommer den”!  

Joe menade på att det var under deras guidade meditationer som signalerade och programmerade nya gener hos deltagarna vilket ledde till förbluffande resultat. Joe ville ta med vetenskapen in i sina kurser och investerade i mätinstrument som kunde mäta det elektromagnetiska fältet i kursrummet för att se om energin förändrades allt eftersom kursen fortgick. De mätte även energin runt deltagarnas chakran för att se om kursdeltagarnas energifält ändrades under kursen. Joe tog även hjälp av EEG som mäter hjärnans elektriska aktivitet och göra en dataanalys av deltagarnas hjärnor ihop med HRV, som mäter hjärtrytmen och reflekterar över hjärtats och hjärnans kommunikation.  

De gjorde sådana här testet på deltagarna före och efter kursen för att samla in data kring vilka förändringar kursen fysiskt ledde till. Det var via Joes teknologi som han försökte avmystifiera det mystiska. Många tycker ju att sådant här flummigt och konstigt är något man kanske ska akta sig för, men när han försökte göra det mindre flummigt och mer konkret så upplevde han att fler kunde förstå honom och det arbete han ägnade sig åt samt minska klyftan mellan de som tror och de som inte tror.  

Ge vikt åt tankarna 

Efter all data som Joe samlade in på hans kurser från alla hans deltagare så började han mer och mer tänka på placebons effekt. Ni vet när människor ibland fått sockerpiller utan deras vetskap och helt plötsligt tillfrisknat från sin sjukdom. Joe funderade på vad som skulle hända om människor faktiskt trodde på sig själva att man trodde att man skulle kunna förändra något inom sig själva istället för något utanför sig själva.  

I den här boken så kan man läsa mer om placeboeffekten, hur den fungerar i hjärnan och kroppen. Hur man med tankens hjälp själv kan skapa förändring i sin hjärna och kropp. Tänk ändå vilken enorm kraft vårt egna sinne har!  

Tankarna vi har kan ju hjälpa våra kroppar att läka, på samma sätt som att de kan göra oss sjuka.  

I boken berättar Joe bland annat om en man som dött efter att han fått sin cancerdiagnos. Men under obduktionen av mannen visade det sig att han blivit felaktigt diagnosticerad och att han inte hade cancer. En annan kvinna hade lidit av depression i årtionden men blev dramatiskt mycket bättre efter en studie som hon deltog i, hon visste däremot inte att hon var med i kontrollgruppen och var en av deltagarna som fick sockerpiller och blev frisk tack vare placebo. Boken innehåller ett helt gäng olika typer av liknande berättelser.  

Jag tror att det mänskliga sinnet har en större förmåga än vad många av oss tänker och tror. Spännande tankar ändå det här kring hur stor kraft vårt sinne faktiskt har?! 

Joe menar på att när placebo verkar så förändras hjärnans fysiologi. Du kan tänka att du ska bli frisk istället för att välja tankar att du kommer fortsätta vara sjuk. Du behöver börja bli medveten över ditt tankesätt och vad det är för tjatter i huvudet som du har. Det är första steget för att skapa en förändring i din hjärna. Jag har tidigare nämnt detta i bloggen och kommer ta upp det framåt med.  

Om du alltid tänkt på ett visst sätt så förväntas ju framtiden bli typ som din dåtid och nutid. Dina tankar leder dig ju in till samma val, samma beteenden, skapar samma upplevelser, vilka ger samma känslor och på så sätt skapar du mer av samma tankar. Men om man skapar förändrande tankar så kan du ju skapa en helt ny framtid för sig själv, men det påverkar ju även sin omgivning om man gör det och kan leda till fler ringar på vattnet. Vi kan på detta sätt förändra hjärnans struktur och skapa nya kopplingar i hjärnan.  

Oavsett vad man tänk göra så behöver man ju även göra saker för att det fullt ut ska ske en förändring. Om tankar kommer att man ser sug själv ta en promenad men att man väljer att vara kvar i soffan. Eller att man tänker att man ska äta en näringsrik middag men så slutar det med att man beställer hem en pizza. Det är så lätt att hamna där, och det är okey att hamna där ibland med… det handlar ju mest om hur ofta och vilka vanor man har generellt i livet, samt vad man har för inre mål.  

Enligt Joe så kan vårat sinne kan instruera nya gener, det kan både aktivera men även avaktivera olika gener. Våra tankar påverkar ju både hjärnan och kroppen. Om vi hamnar i en nedåtspiral med våra tankar så kan vi ju känna oss fysiskt sjuka i kroppen.  

Att gå in i en känsla som om den redan har hänt och att vi upplever det här och nu och att man gör det ett flertal tillfällen är en nyckel för att transformerar du kroppen och börjar aktivera nya gener. Man har då lättare att åstadkomma den framtid som man önskar sig. I boken tar Joe upp många olika fall av människor som använt sig av de här teknikerna (medvetet och omedvetet) för att förverkliga sina största drömmar.  

Enligt Joe så är den medvetna delen av psyket ca. 5% och de undermedvetna programmerade tillstånden är 95% och mycket i den fysiska kroppen sker automatiskt utan att man behöver fundera så mycket på det. När man ska försöka gå in i sitt “kontrollrum” i hjärnan och föröka ändra i hjärnans tankebanor och aktivt peta in nya tankar som kan leda till nya resultat och på så sätt förändra ditt genetiska öde så är meditation ett lifehack för att göra just det.  

Under meditation så förändras ens hjärnvågor och kroppen går ner till ett lugnt läge, läget där man befinner sig innan man somnar. Många gånger befinner sig kroppen i dagens samhälle i ett stressat läge och man behöver aktivt själv gå in och styra kroppen till lugn och ro. Bort från kamp och flykt till en trygg och stressfri miljö. Boken tar upp lite olika meditationstekniker och meditationerna är inte begränsande och enbart kopplade till hälsofrågor utan man kan använda dem till alla möjliga förändringar som man vill få ske i ens liv.  

I boken får man se bilder på hur hjärnvågorna förändras under meditation där man kan se före- och efterbilder. Bilderna bekräftar min egen känsla som jag har i kroppen och hjärnan innan och efter jag mediterar. Man skapar verkligen ett inre skifte när man mediterar. Jag kan även förstå att om kroppen befinner sig i ett läge av stress, högt tempo och att man är mer i “slåss eller flykt”-läge där fokus bara är på att överleva så har kroppen fullt sjå att jobba på och lösa saker för stunden. Man kan ju ha fysisk stress (trauma), kemisk stress (med gifter av alla de slag) och känslomässig stress (med oro, ångest, rädsla, maktlöshet med mera). Varje typ av stress kan starta 1400 kemiska reaktioner och frisätta mer än 30 olika hormoner och signalsubstanser, det autonoma nervsystemet arbetar då för fullt.  

Här är en film som visar på hur man kan använda sig av sina tankar för att optimera din hälsa med Joe Dispenza.

Om jag kopplar till min allergi som jag kämpade med i så många år så utsatte jag min kropp för små kemikalier i min vardag som jag inte tålde och min kropp befann sig i en enorm inre stress genom att varje dag försöka bekämpa de små kemikalierna som jag ständigt matade kroppen med. Vi har ju skadliga och allergiframkallande kemikalier runt omkring oss hela tiden om vi inte väljer att kemikaliebanta… Och även om vi kemikaliebantar så är det ändå svårt att bli av med alla skadliga kemikalier, det är verkligen en djungel. Men för att läka mig själv så har jag haft de här delarna till min hjälp… Jag har försökt läka mig fysiskt genom att ta hand om kroppen genom fysisk aktivitet och med hjälp av maten jag stoppar i kroppen. Jag har försökt att banta bort kemikalier i mitt liv och har faktiskt lyckats riktigt bra med det och jag har arbetat med min känslomässiga stress genom meditation, yoga, andningsövningar och tacksamhetsövningar (som jag kommer till senare i bloggen). Till slut, efter mycket letande och testande så hittade jag nyckeln att läka mig själv och mina besvärliga handeksem. Jag har fått frågan av vänner som frågat mig vad det var som gjorde att mina eksem läkte, men det är så många delar som väger in så tyvärr finns det inte en lösning även om det var en grej som blev spiken i kistan. Därav berättar jag om massvis med olika delar och inslag i mitt liv som spelat in i att läka mig själv. Nu hade jag “bara” handeksem, men jag tänker att mina metoder att läka mina eksem kan nog fungera på massvis av andra fysiska och psykiska åkommor?! Sååå roligt att få berätta om allt detta i bloggen!  

Tillbaka till inre stress: 

Om man ger kroppen chans att komma ner i varv och att man berättar för kroppen att allt är lugnt och att det inte finns någon fara så kan kroppen fokusera och läka det som behövs läka. Vår sömn har ju den här förmågan, därför är det otroligt viktigt att man faktiskt får sina timmars sömn! Men tänk om man även under dagen ger kroppen lite mikropauser av andningsövningar eller meditation och på så sätt hjälper kroppen att laga även under dagtid. Det tror jag är en nyckel till bättre hälsa.  

Oavsett vad du har eller har haft för personlighet så kan man alltid förändra det man vill förändra och behålla det man vill behålla. Många sätter ju en stämpel på sig själva där man beskriver hur man är som person… och man kan ju göra lite vad man vill med den stämpeln. Gillar man den så kan man ju ha kvar den, men om man inte gillar den… ja, då är det fritt fram att skapa förändring och sedan se vad den kan leda till.  

Om du har en stark känsla kring att du vill förända dig så är det grunden i allt, det är känslan som behöver vara starkare än din hjärnas gamla programmeringar för hjärnan kommer försöka få dig att sluta med din förändring och ta över känslan. Själv nickar jag instämmande när jag läser detta… tänk alla gånger jag känt att jag ska ta en godispaus och de första dagarna så är känslan stark, men efter några dagar så börjar hjärnan försöka deala med mig, ha, ha, ha… kanske bara ska ta fem godisar till detta lördagsmyset det är ju i alla fall mindre godis än de 100 gram som jag brukar äta… och ja, om man börjar ge efter så finns det en risk att hjärnan vinner, känslan försvinner och man kan behöva börja om från början igen, suck, pust, stön. Det är många gånger lättare sagt än gjort att ändra sin hjärnas programmering. Det är därför det särskilt i början är viktigt att hitta tillbaka till sin känsla och till sitt “varför”, samt att man har en plan vad man ska göra när hjärnan börjar försöka att ta kommandot igen.  

Jag har ju tidigare i bloggen pratat om att själen många gånger kommunicerar med oss via känslorna och egot via hjärnan, många gånger så ska vi ju följa hjärtats och själens röst istället för surret vi har i vår hjärna… vilket är lättare sagt än gjort!  

Att vi blir stressade lite då och då i livet hör livet till, men långvarig stress har man sett kan leda till många fysiska bekymmer så som ångest, depression, matsmältningsproblem, minnesförlust, sömnbesvär, högt blodtryck, hjärtsjukdom, stroke, cancer, magsår, artrit, förkylning, snabbt åldrande, allergier, smärtor, kronisk trötthet, barnlöshet, impotens, astma, hormonella problem, utslag, håravfall med mera. Jag tror att många människor där ute i landet som har fysiska åkommor av många slag kan härleda dem till stress.  

När jag läser punkterna om hormonella besvär och allergi så kan jag själv instämma på att genom att ta bort den inre stressen så kan man läka dem besvären med… eller det har funkat för mig i alla fall så då tänker jag ju att det säkert kan funka hos fler?! 

När vi hamnar i ett läge med mycket stress så kan vi skapa ett gäng negativa känslor som ångest, avundsjuka, oro, skuld, skam, nedstämdhet, depression, hopplöshet, maktlöshet, hat med mera. Genom att fastna i bittra tankar kring vad som har varit så kan vi även projicera detta på framtiden och då hindrar vi vår fantastiska kropp att återfå balansen.  

Det som är häftigt är att vi genom att peta in andra tankar i vår hjärna själva kan skapa ett inre skifte, tänk ändå att vi själva, var och en av oss har den makten. Tänk om fler människor som är stressade, kanske har kronisk stress? Skulle börja peta in nya tankar, kanske börja utöva någon form av meditationsteknik i vardagen… min magkänsla är att fler skulle må bättre och inte lida av inre stress något mer.  

Oavsett om du skapar glädje eller stress så är varje tanke, känsla och upplevelse ett verktyg som du kan ställa om dina gener med. Känslorna är ju vanligtvis ett slutresultat på det vi upplever. Men om vi kan gå in och skapa känslan som om det redan har hänt så kan vi lättare attrahera in det vi vill ska hända till framtiden (det är här attraktionslagen kommer in). Kroppens inre signaler skiftar genom att känna de nya känslorna och helt plötsligt kan man börja göra nya val, skapa nya beteenden vilket leder till nya handlingar och upplevelser, hjärnan börjar förändras fysiskt i och med det nya som träder kraft i ditt liv. Du installerar nya neurologiska kretsar så att du kan börja tänka mer och mer utifrån det nya perspektivet.  

För att göra detta så innebär det att man sluter sina ögon, föreställer sig för sitt inre att man gör en sak, mentalt upplever den framtid som man önskar sig, påminner sig om vem man inte längre vill vara och vem man vill vara istället. Detta gör man om och om igen, detta kallas mental repetition.  

Vi kan ha upplyftande känslor och begränsande känslor. Om vi lever mer utifrån de upplyftande känslorna så attraherar vi in mer av den varan in i våra liv och då tar de begränsande känslorna mindre och mindre plats i våra liv.  

Exempel på upplyftande känslor: 

 • Tacksamhet 
 • Kärlek 
 • Glädje 
 • Inspiration 
 • Frid 
 • Helhet 
 • Tillit 
 • Visshet 
 • Närvaro 
 • Kraft 

Exempel på begränsande känslor: 

 • Tvivel 
 • Rädsla 
 • Ilska 
 • Osäkerhet 
 • Oro 
 • Ångest 
 • Fördömanden 
 • Konkurrens 
 • Fientlighet 
 • Ledsenhet 
 • Skuldkänslor 
 • Skam 
 • Depression 
 • Lust 

Genom att varje dag utöva exempelvis tacksamhetsövning så fyller vi kroppen med den känslan även innan saker ens har inträffat. Det finns så mycket vi kan vända vår tacksamhet kring i stort som smått. Det är verkligen en kraftfull övning för att få ett inre mer glädjefyllt skifte och inte vara kvar i tankar och känslor som begränsar oss. De upplyftande känslorna är mer kreativa känslor vilket gör att vi tar oss framåt i livet på ett helt annat sätt än om vi lever med de begränsande känslorna.  

I boken ger Joe även exempel på hur hypnos kan fungera som en väg i att få kontakt med vårt undermedvetna och ta oss förbi vår analytiska del i hjärnan och hjälpa oss att programmera om våran hjärna. Meditation har ju även samma effekt och det är en metod som är lättare för oss att komma i kontakt med än hypnos. Syftet med meditation är att gå bortom den analytiska delen av sinnet och att flytta uppmärksamheten från omvärlden, kroppen och tiden och rikta fokus på den inre världen. Det är många gånger jag upplever meditation som att jag bara “åker med” och ser vad som händer när man kommer djupare ner i sitt medvetande. Meditation kan te sig på så olika sätt och det är svårt att förklara, snarare något man behöver uppleva och experimentera sig fram och testa olika meditationstekniker. Jag har i tidigare blogginlägg försökt att berätta om några olika händelser kopplat till meditation för att ni ska få en inblick i vad som kan hända. Många kanske tänker meditation att det är någon guru eller en munk som sitter och utövar det, men så är det självfallet inte, meditation är för ALLA! 

I meditation så går vi från den medvetna delen i psyket till den undermedvetna. Vi går från att vara någon till att vara ingenting, från att vara någonstans till att vara ingenstans, från att vara i tiden till att vara utanför tiden, från att vara i en tro om en yttre värld till en tro om att det finns en inre värld. Man flyttar sig från att vara i ett överlevnadsläge till ett skaparläge, från separation till samhörighet, från obalans till balans, från ett nödläge till ett läge där kroppen läker och reparerar sig, från begränsande känslor till obegränsade känslor. Vi går från det kända och välbekanta till det okända.  

Jag kan bara instämma med allt Joe beskriver vad som händer när man går in i en djup meditation. Min wow-känsla när jag kliver upp ur mitt bad efter att ha utforskat vad jag kallar mitt “inre universum” är ta mig tusan heeelt otroligt. När man känner att själen svävar fritt och att man är en del av något så mycket större. När man kopplar bort kroppen, tid och rum och man inte vet hur länge man legat där i badet. När man kommer tillbaka och då upplever att vattnet är kallt, men att man helt missat att det ens börjat bli kallt för att man fysiskt inte är där. När man är tillbaka så kan man känna sig som en upprymd person med massa nya idéer och tankar och det är som man får en omstart.

Sedan är det ju tyvärr inte så här varje gång man mediterar, långt ifrån! Många gånger är det svårt att komma så djupt ner i en meditation. När man haft mycket på jobbet eller i livet och hjärnan är i högvarv så upplever jag att det är det svårt att komma djupt ner, men även om man inte “lyckas” så ger det ändå positiva hälsoeffekter och man får ner sin stress avsevärt. Jag upplever att utöva meditation i badet verkligen är en nyckel att komma djupare in i mig själv till skillnad om jag sitter upp eller ligger i sängen.  

Boken tar även upp många exempel på placeboeffektens magiska kraft, intressant läsning på många sätt. Så om du inte har läst boken så är det verkligen en bok jag rekommenderar!  

Kram till dig från mig/ Johanna

Idag bjuder jag på Bon Jovis gamla goding, lyssna, se och njut!