Andlighet / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Renovering / Självkärlek

Renoveringen – Det roligaste kvar! 

Här hemma händer det grejer nu ska ni veta! Det var rätt länge sedan jag uppdaterade er hur det har gått med våran mastodontrenovering, men nu kommer det äntligen ett inlägg med det.  

När vi drog igång i april så hoppades vi ju att vi skulle vara klara till min födelsedag (27:e november) eller till julafton… men icke, så bidde det inte.  

Det känns som vi inte kan påverka riktigt exakt hur lång tid detta kommer att ta… exempelvis projektet att spackla och slipa… jag trodde att det skulle ta max två helger… om vi vetat att det skulle ta 4-5 helger med det skitgörat så hade vi med facit i hand anlitat någon att göra det.  

Det var en uppgiven period och vi önskar att vi lagt pengarna på något annat spackel. Det bara bubblade sig på taket och på väggarna. Fyyy, det var verkligen psykisk terror den biten av renoveringen. Kändes som det aldrig skulle bli bra.  

Det här spacklet från Byggmax ska vi INTE köpa igen!

Vi var sååå glada när vi äntligen kom till projektet att börja måla väggarna och taket, så det var så surt när man såg hur skarvarna började bubbla sig och Anders fick skära bort delar, spackla igen, torka och sedan att vi kunde måla igen… för att sedan komma andra ytor som bubblade sig, suck, pust och stön. Det var ju inte så att man kunde ignorera bubblorna och sedan köra på ändå… så det var ett steg som det kändes som vi aldrig skulle passera i renoverings processen… dessutom ett skittråkigt steg som tog mycket energi och både Anders och jag kände oss helt gråtfärdiga. Min pappa var här en del och hjälpte oss i detta astråkiga steg och vi är väldigt tacksamma över hans hjälp!  

Men skam den som ger sig, till slut började det med ordna upp sig.  

Vi kom till en punkt där Anders skulle slipa golvet en sista gång. När han hade gjort det i mellandagarna så blev det först sämre än vad det var innan han hade börjat slipa. Det var som att även när han slipade med den finaste slipen som att det inte riktigt tog och golvet var strävare än innan han började slipa. Vi älskade känslan av det lena, varma betonggolvet som vi hade haft vid förra tillfället han slipade. Så han fick slipa och slipa ännu mer för att komma ner till det där blanka som vi tidigare haft. Golvet var ju mycket “mjukare” vid första slipningen. Nu hade ju betongplattan hårdnat och då tog det mer slipning för att det skulle bli lent igen.  

Vi blev jättenöjda med golvet. Sedan så har vi behandlat golvet med Betsil Betong impregnering som har luktat och känts lite som såpa på golvet… har dock dålig koll på exakt vad det innehåller, men det ska vara ett miljövänligt medel som dessutom är svenskt. Det har känts behagligt att andas in samt en mjuk känsla när det lagt sig på golvet och skönt att gå på när det torkat, så det är ju ändå ett gott tecken. Vi hade läst att golvet skulle se för jävligt ut efter att man dragit ut det på golvet, men att det skulle bli bra när det torkade, den vetskapen lugnade våra nerver när golvet såg ut som det gjorde på bilden här nedan, ha, ha, ha.

Vi har anlitat vår granne som arbetar som snickare att hjälpa oss med fasaden på framsidan, det blir sååå himla fint! Ännu finare kommer det ju bli när vi kan måla det, så nu ser det inte riktigt lika skabbigt ut huset. Stackars, stackars hus, vad det har fått stå ut med saker under vår renovering, har verkligen tyckt synd om huset under renoveringens gång.  

En annan som vi har anlitat är en murare som kom och hjälpte oss att laga murstocken samt mura upp en förlängande vägg där vi ska ha förvaring i samt ha som tv-vägg. Han murade även en sittbänk där vi ska ha vedförvaring under samt någon form av sittdyna så den blir mjuk att sitta på. Vi hade ju sparat allt tegel från när vi tog ner tegelväggen och vår gamla kamin, sååå roligt att vi kunde få användning av det nu. Det blir hur fint som helst!! Vi är supernöjda! Anders var själv egentligen sugen på att mura detta, men vi landande i att det skulle ta för lång tid då han inte direkt är en murarexpert, ha, ha, ha… samt att det kändes viktigt att den här väggen blev bra då den liksom är centrum i hela huset. Vi har lite tegel kvar… Anders är sugen på att ha en bar utomhus i vår framtida uteplats, vem vet, där kanske sista teglet kan komma till användning?! Vi får se vad som händer och sker.  

Anders hade fundering på om vi skulle få på något på den nya delen som muraren murat upp för att få dem att smälta ihop lite mer, men just nu är han osäker på om vi behöver det eller om det blir bra ändå? På bilderna här ovan så är det helt nymurat så det mörka murbruket är inte så mörkt längre, det ljusnade en del när det torkade. På sådana detaljer så litar jag helt och fullt på min Ernst. Det han brukar tycka bli bra, det blir bra! Så lyxigt att ha en man som är en fena på inredningsdetaljer och liksom har det i sitt blod, jag är sååå tacksam!  

Sedan kom dagen då vi ÄNTLIGEN kunde börja bära in köket från vårat garage. Tänk, hela den här kaotiska renoveringen började ju att vi köpte kök till vår framtida planlösning, ha, ha, ha. Det är sååå typiskt oss att börja i en sådan ände. Elgiganten hade ju halva priset på kök på Black Friday förrförra året. Vi hade funderingar på IKEA-kök eller Epoq från Elgiganten. Vi räknade och jämförde och med rabatten så skulle Epoq bli rätt mycket billigare än samma kök från IKEA så då slog vi till på det.  

Det var sååå skönt att få in köket! Det var som julafton, jag hade sådan hög energi och skrattade och skuttade av glädje när vi fick in alla lådor och grejer, det till och med kom en tår i ögat av glädje. Ihop med att ÄNTLIGEN få tillbaka platsen i garaget. Köket har ju ockuperat halva garaget har det känt som. Vår stackars åkgräsklippare har inte fått plats utan den har fått stå utanför garaget… så det ska bli spännande att se om den går att starta någon mer gång efter att den varit ute i snö och regn?! Det blir ett framtida problem i sådana fall… 

Min pappa var här och hjälpte oss att bära in köket och sedan började han och Anders att montera. Jag satsade på att bära ut pallar och kartonger för att elda, det har jag ju blivit riktigt bra på under den här renoveringen.  

Dagen efter så kom min svärfar och min pappa och hjälpte oss montera kök. Det kändes som det gick undan riktigt bra med deras hjälp. Om man jämför med steget “spackling och slipning” så är ju detta huuur roligt som helst!! Det kändes verkligen som en milstolpe så det fick bli bubbel igen.  

Det känns som det kan bli rätt mycket bubbel framöver då det är många milstolpar inom rätt kort tid vi kommer passera, ha, ha, ha.

Jag tänker mig när köket är monterat och klart, det är helt klart en milstolpe. En annan milstolpe är när kaminen är på plats och vi kan ta ett glas bubbel framför elden. När vi tapetserat, målat klart och fått till det fint runt alla fönster… det borde ju med vara en milstolpe…. och sedan när vi fått in möbler och dylikt… Badrummet ska vi med fixa klar med, men prio ett just nu är att få ordning i köket så vi äntligen kommer kunna komma in och laga mat igen. Vi är rätt mätta på att laga mat ute i tvättstugan/gäststugan/servicehuset (kärt barn har många namn sägs det ju, ha, ha, ha)… Vi måste ju ha öppen dörr för att sladden till spisen ska kunna vara i… inte helt lajbans när det var 20 minus ute, ha, ha, ha… Inte direkt så man ställer sig med ett långkok om man säger så… Vi har några bonuskilon Anders och jag, ha, ha, ha… det har blivit väldigt mycket mat som går snabbt att göra, ihop med att vi inte alls hunnit träna på det sättet som vi brukar att göra… så den biten längtar vi tillbaka till med! Ja, vi har helt klart en rolig renoveringstid framför oss och saker och ting kommer på olika sätt gå mot ljusare tider!  

Ja, här har vi vårat “servicehus” där vi lagar mat, äter, duschar, går på toa och tvättar.

En annan grej som varit superhärlig i vinter det är den fantastiska värmen vi har i huset. Från att ha bott i ett dragit hus där det blåst kall luft genom springorna i golvet från torpagrunden samt genom gamla dragiga fönster till att få en varm stenplatta med golvvärme och nya, täta fönster. Det är en sådan behaglig känsla inomhus! Så himla skönt! Vi har ju bergvärme i huset (där man kan peta in elvärme när bergvärmen inte räcker till), men på vintrarna så har det ändå blivit kallt och vi har fått elda en hel del i kaminen för att få till värmen i huset. Vi har kunnat vakna på morgonen och haft 16-17 grader inomhus när det varit riktigt kallt ute, men nu efter renoveringen så är det inte alls på det sättet. Vi har köpt ett ventilationssystem som med ska installeras i huset och på vinden. Det är väl det som kan vara en nackdel med ett tätt hus… om det blir för tätt, vi har ju inte haft det dilemmat innan om man säger så, ha, ha, ha. Även om renoveringen blir tokdyr, så tänker jag att vi i alla fall borde spara en del pengar i framtiden på dyra uppvärmningskostnader som vi tidigare haft ihop med att vi har höjt värdet på huset en hel del.

Livet leker igen känns det som. 2024, vilket jäkla år vi har framför oss! Husets energi börjar med kännas riktigt härlig. Det känns som huset garvar nöjt över sitt nya utseende och gillar det som vi gör med det. Känns lite rock´n roll över det hela och vårat hus börjar verkligen fatta hur vi tänker, så det känns lugnt men lite uppspelt, huset kunde nog inte i sin vildaste fantasi tro att det skulle kunna få den kostymen som den börjar få, ha, ha, ha.
Jag vet att när vi flyttade in i huset så var det en rätt trött energi här, nästan så man kan känna det när man kollar på de här bilderna från när vi köpte huset. Sedan kändes det som att huset gillade oss och vår energi ihop med att vi fick in barn och bus i huset igen, det kändes som att huset fick ny energi… även om vi själva kände att vi polerade en bajskorv, ha, ha, ha.

Är det förresten stört att jag känner in så med vårat hus?! Jag ser huset som en gubbe som är född 1940 och som är en rätt skojig prick med mycket humor och som har en räv bakom örat… men som har varit lite stressad och orolig när vi totalt gick loss med renoveringen… ni vet det där läget här när huset var som en slaktad kyckling, ha, ha, ha.

Energier och hus… ni måste väl ändå hålla med om att olika hus och hem återspeglar olika energier?! Jag tror inte man behöver vara en så känslig själ för att ändå kunna hålla med och stämma in på det?! Älskar energier, det är ju hur spännande som helst!

Huset och livet – Here we come!  Idag bjuder jag på den här lekfulla låten “Vi kan gunga” med Jimmy Jansson.

Kram/ Johanna