Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Husdjur / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Planera för din hälsa 

Det är så ofta jag tappar en del av mina rutiner när jag har semester och en del av mig kan tycka att det är rätt härligt att få släppa på vardagsrutinerna och ha en känsla av att det är lördag varje dag, ha, ha, ha. Löv it!  

Men så kommer dagen då semestern börjar gå mot sitt slut och ett sug inombords kommer där jag vill göra ett omtag på min hälsa och mina rutiner och börja peta in saker i min vardag som jag kanske ha tappat under ledigheten. Jag gillar ändå kontrasterna och jag brukar funka på detta sätt och det är säkert fler som kan relatera till det jag skriver?! 

Det är inte helt ovanligt att jag får några bonuskilon på somrarna, trots alla löprundor och träning som jag ändå håller i regelbundet. Det är nog främst kosten jag “slarvar” med under min ledighet samt att jag drar ner på mitt livstempo när jag inte jobbar. Ekorrhjulet jag brukar befinna mig i när jag jobbar har ett betydligt högre tempo än när jag har semester och det är väl tur det. Gissar att jag inte är själv om att ha det på liknande sätt under semestern? 

Tänkte att jag skulle dela med mig av min metod för att “komma tillbaka till mig själv”. Jag har ju tidigare skrivit ett inlägg om “Journaling” så ni känner säkert till att jag gillar att investera i någon form av en bok som hjälper mig att strukturera upp mina vanor eller att jag arbetar mot mål. Jag tror att det är lättare att nå dit man vill om man har en struktur och mål att arbeta mot även i sitt privata liv. Många har säkerligen det på jobbet där man planerar vad man ska göra och man har mål man strävar mot men kanske att man inte gör den investeringen till sig själv?  

Inför augusti så kände jag att jag ville ta ett omtag på min hälsa och jag hade boken “Planera för din hälsa” av Sanna Sporrong hemma då jag för ett tag sedan investerade i flera av den typen av böcker. De kan bli liggandes ett tag men så vipps kommer dagen då jag attraherar in dem i mitt liv och nu var det dags för just den här boken. Jag ÄLSKAR Sanna Sporrongs böcker, både i hur de ser ut samt upplägg. Bilderna i inlägget är från hennes sida där hon presenterar denna superfina bok.

I början av boken så finns det lite reflektionsrutor där man ska connekta inåt och åskådliggöra sina rädslor, negativa tankar om sig själv och de omedvetna mönster som man följer. Frågorna lyfter även vad man faktiskt har åstadkommit i sitt liv och vad det är man uppskattar hos sig själv och vad hälsa betyder för just dig.  

Man får även möjlighet att reflektera över vanor man vill förbättra kopplat till träning, kost, själsligt och kunskap/hobby.  

Därefter kommer en månadsöverblick och det var där jag satte mig och skissade en plan för min månad. Ett tips här är att skriva med en penna som går att sudda, jag älskar friktionspennor för detta ändamål. Vissa dagar händer det grejer som gör att man inte kan hålla sig till sin grundplan och man väljer att göra något annat istället och då är det bra att kunna sudda och byta ut det man skrivit mot det man faktiskt har gjort den dagen.

 

Sedan har man en dagbok där man varje dag fyller i hur man mår, hur många timmar man sovit, var i menscykeln man befinner sig i (om man nu har en sådan), anledning till varför man mår som man gör, träning man utfört, näringsrik mat, dagens höjdpunkter, hur månfasen ligger till, samt så kan man kryssa i om man druckit vatten, skrivit morgondagbok, utfört tacksamhetsövning, mediterat, kunskap, och sist men inte minst utfört någon hobby.  

Jag gillar att man får fylla i sin menscykel för jag tror att det är många där ute som inte reflekterar över hur man mår och känner sig fysiskt i kroppen kopplat till var i menscykeln man befinner sig i. För mig var det ju en ögonöppnare som jag berättade om här. Efter det så har jag blivit medveten om min cykel och dess mönster på mitt mående och kopplat till min energinivå. Kommer ha fler inlägg om det framöver i bloggen. När jag nu planerar för min hälsa så tar jag hjälp av boken “Kvinnokompassen” som kommer ha ett eget inlägg framöver, men nämner den här kloka bok redan nu. Beroende på var jag befinner mig i min menscykel så anpassar jag dagens aktiviteter utifrån den, samt att hela tiden ha koll på min cykel så får jag en större förståelse för hur min kropp funkar.


Även om jag blivit av med mina stora hormonella obalanser så kan jag känner mig mer skör precis innan och under mens, när mensen kommer så har jag en känsla av att jag vill sakta ner tempot och då väljer jag inte tuff och hård träning utan anpassar träningen därefter. Att dokumentera sin menscykel hjälper verkligen att lära känna sig själv och man kan tydligt se ett mönster i sitt mående och energinivå under cykelns gång. Vid ägglossning, jäklar, det är jag på G på många sätt i livet, ha, ha, ha. Sådana kontraster under cykelns gång, sååå intressant! Jag älskar min menscykel (även om jag kan vara trött på att ha mens) så gillar jag hur kroppen skiftar under cykelns gång på samma sätt som jag gillar årstiderna som med skiftar eller dagens cykel från tidig morgon när man ser solen gå upp, energin man har under dagen för att sedan framåt kvällen boa in sig för att varva ner och så småningom sova. Menscykeln är lite på likande sätt. Jag är tacksam över att jag klarat mig utan hormonella preventivmedel under typ 9 år nu och att jag får leva fri i min egen cykel, det passar mig perfekt!

Vad gäller listan där man ska fylla i hur man mår på en skala mellan 1-10 så funderade jag en hel del på den när jag i augusti månad hela tiden skattade att jag låg någonstans mellan 6-8 på skalan. Jag funderade på vad som skulle krävas för att jag skulle komma upp på en 9:a eller en 10:a? Drömmen är ju om man med jämna mellanrum hamnar där uppe i sitt mående. Men just där och då kändes det som det skulle krävas typ en “All inclusive-resa” för att jag skulle hamna på den nivån. Tror att när livet rullar på med vad allt det innebär att arbeta, ta hand om hem och hushåll… ihop med en omfattande renovering så drömmer man sig kanske ännu mer bort från verkligheten och det man önskar är fullkomlig avkoppling i form av att man får allt serverat ihop med nöjda barn och värme och sol… med tanke på vilket skruttigt väder sommaren gav.

Jag funderade även på hur man mår om man ligger på den nedre delen av skalan… det fick jag några veckor senare uppleva när Mizzy blev dålig och vi fick ta bort henne. Dagen då vi fick ta bort henne skattade jag på en 1:a, fyyy det var den tyngsta dagen på vääääldigt länge. Tack och lov så blev det bättre för varje dag och dagen efter skattade jag till en 2:a, dagen efter det till en 3:a, dagen efter det en 4:a, sedan stannade jag på en 5:a några dagar sedan kom jag upp på en 6:a och 7:a igen. Det som var intressant var att när jag var på lägre nivåerna så tappade jag så mycket även fysiskt. Min matlust var obefintlig, jag petade i mig saker som Anders fixade, men kunde typ inte äta. Jag mådde illa och kände mig sååå svag, det kändes som jag gick runt i en bubbla och knappt var där. Jag var ju dessutom sjuk de här dagarna och det gjorde ju sitt, men jag kan förstå människor som mår så dåligt i sig själva och befinner sig på en plats i livet där siffrorna är så låga hur svårt det måste vara att ta sig upp därifrån. Jag var ju bara på de siffrorna och nosade under några dagar. Men när Mizzy dog så var det som det gick sönder något i mitt hjärta, det gjorde fysiskt ont i mig. Jag tänkte mycket på mitt hjärtchakra och jag hade med den kunskapen en förståelse varför det var just hjärtat och det chakrat som kändes trasigt. När man börjar få en förståelse för respektive chakra så nickar man instämmande och får en större förståelse kring vilket område på kroppen man fysiskt känner av. Skrev om olika chakran här.

Jag minns den andra dagen när jag var själv hemma så gick jag ut i skogen nära huset och var ledsen. Jag gick och klappade rätt så hårt mot bröstet och hjärtat, det var som om jag ville kicka igång mitt hjärtchakra igen och få upp energin där. Det är ofta jag vänder mig till skogen och naturen då jag upplever att den är sååå himla läkande.

Nu var detta ändå bara att förlora en katt... jag tänker mig att om det hade varit att förlora en familjemedlem som är en människa då hade man hamnat under 0 på den här skalan och det hade nog tagit lååång tid innan man ens kommer upp och skattar dagarna på mer än 3 och 4? Det är nog den stora skillnaden när man förlorar ett djur kontra en människa. Men man blir vääldigt ledsen när man förlorar en pälskling… kanske lite extra när man som jag är en högkänslig själ med känslorna lite utanför kroppen. Jag är den i min familj som tagit det hårdast att Mizzy inte längre finns kvar fysiskt hos oss. Det är ändå rätt skönt att det är jag och inte barnen som är så ledsna, det är värre att se barnen må så dåligt än att det är jag!

Är inte detta livet i ett nötskal?! När man känner att man är på gång, man tar tag i sin hälsa och petar in extra goda vanor… att livet händer och saker skiter sig i livets berg- och dalbana?! Efter några veckor i september så började jag komma tillbaka till mig själv och oktober månad blev återigen ett omtag på min hälsa… dock har det varit galet mycket på jobbet och jag har varit helt slut, så jag har ändå haft svårt att fullt ut följa min plan. Men jag har gjort så gott jag har kunnat. Nu börjar jag se fram emot höstlovet och återhämtning som jag har på agendan då. En sak, i taget.


Sömnen är ju med viktig att reflektera kring då det med har stooor inverkan på vår hälsa. Jag kommer även framöver ha ett inlägg (eller flera?) om månen och dess inverkan på oss människor… men är inte riktigt där än så den kan jag med tycka är intressant att Sanna valt att peta in i den här i hälsokalendern.  

Många är slarviga med att få i sig vatten så den kan jag med förstå att hon vill ha med, vad gäller morgondagbok så hinner jag inte skriva det då jag pillar med bloggen istället… det blir mitt forum att skriva av mig. Jag har en tacksamhetsdagbok som jag (och/ibland min familj) skriver i innan vi ska sova så den rutinen sitter rätt så bra. Att läsa, gå kurser och lära mig nya saker är med viktigt för mitt mående och hobbys har jag så det räcker och blir över, ha, ha, ha. Men allt grejar jag kanske inte med varje dag utan det blir som det blir. Man ska inte känna några negativa tankar om man inte har punkter att kryssa för när dagen är slut, då behöver man jobba bort de tankarna.  

När det kommer till näringsrik mat så ser ju livet inte alltid ut så även om man försöker “arbeta med sin hälsa”. Men även här är det bra att synliggöra vad man stoppat i sig oavsett hur man värderar vad som är hälsosamt eller ej.  

Efter en månad så kommer det reflektionssidor där man får skriva av sig vad man gjort bra kopplat till sin hälsa den här månaden, vad man lärt sig om sig själv, vad man kan förbättra, vad orsakerna är som gjort att man kanske inte lyckats så bra, vad som fungerar bra i vardagen och vad som inte fungerar så bra och vilka rutiner man kommer prioritera nästkommande månad.

 På liknande sätt så rullar boken på månad efter månad under åtta månader.  

I slutet av boken så finns det en “habit tracker” där man kan ha olika målsättningar och kryssa i dagar man utfört vissa saker samt ett resultatdiagram om man vill föra statistik för något.  

Det jag har landat i när jag lyssnat inåt och reflekterat kring vad jag behöver göra för att hitta tillbaka till min hälsa är att jag behöver minska mitt skrivande på bloggen då jag saknar mina gamla rutiner som jag hade innan jag drog igång med bloggen. Jag älskar bloggen och jag har en plan med att den ska få rulla på under många år framåt i livet. Att skriva av sig är otroligt förlösande och jag förstår att metoder som att skriva morgondagbok eller dagbok överlag är en bra metod för att arbeta med sig själv och sin hälsa.  

Jag känner dock att skrivandet har tagit mycket tid på morgonen i snart två år nu och jag känner att jag börjar “tappa” min fysiska och själsliga hälsa. Innan jag började med bloggen så tog jag mycket morgonpromenader i skogen, tidig löprunda, jag badade och gjorde healing på mig själv, mediterade, gick kurser, läste böcker och lärde mig nya saker med mera. Jag visste att när jag drog igång med bloggen så skulle jag få sätta sådana saker åt sidan till förmån för att jag kanske kunde hjälpa andra på deras resa. Jag tyckte ändå att jag lärt mig så mycket längs min livsresa och mycket av mina lärdomar är ju saker jag hållit för mig själv eller bara delat med mina nära och kära. Jag tänkte att med en blogg så kanske mina lärdomar skulle ge ringar på vattnet och inspirera andra?  

I början av bloggen hade jag en enorm energi kring mitt skrivande och det bara bubblade ur mig i en enorm takt, därav publicerade jag inlägg varje dag under rätt många månader. Men som hur energi fungerar så har man ju inte orimligt med så mycket energi hela tiden, den går ju upp och ner som allt annat i livet. Just nu är jag i en period där jag känner att jag börjat tappa min energi och då är det viktigt att hitta tillbaka till den. Jag har ju en rätt stor instruktionsbok kring hur jag byggt upp mig själv och min hälsa så det är ju den jag vill gå tillbaka till, backa bandet och investera i mig själv.  

Min deal med mig själv är att jag ska ha ett blogginlägg i veckan så att bloggen inte dör ut, för det vill jag verkligen inte, jag älskar min blogg! Och så ska jag minska mitt skrivande och gå tillbaka till mina gamla morgonrutiner som jag älskade och som jag saknar. När jag själv har fått tillbaka mer energi så kommer jag nog öka blogginläggen igen, men det tar jag då, helt kravlöst. Jag connectar inåt och “go with the flow”.  

Tänk så viktigt ändå, att ta sig tid och lyssna inåt, vad man själv behöver för att planera för sin hälsa både kroppsligt och själsligt. Jag vet att båda delarna är otroligt viktiga och det gäller att man inte glömmer bort någon del och bara kör på.  

Kanske att detta inlägg kan inspirera andra att ta ett omtag om deras hälsa med? Tänk vilken fin grej att göra för sig själv! Snacka om självkärlek!  


Bamsekramar till er från mig/ Johanna