Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Utskällning av läkare

Det var så typiskt! När jag äntligen fått tid på hudkliniken på Ryhov för att visa upp mina eksem då hade jag ätit glutenfri kost i drygt tre veckor och mina eksem började se riktigt fina ut om jag jämförde med innan. Men jag hade ju tagit kort på hur fingrarna såg ut innan jag slutade med gluten så min plan var att visa bilderna för läkaren och att hon mer skulle utgå från hur de brukade kunna se ut.

Jag var så stolt över att jag på egen hand lyckats hitta något som funkade och liksom riktigt längtade att få visa upp detta för läkaren. När jag berättade om vad jag hade gjort så kände jag irritationen i rummet. Hon sa att sådant kan man ju inte laborera med på egen hand. Jag sa att det skulle bara vara fyra veckor och jag hade läst att kroppen fixar det och att man sedan kan gå tillbaka att äta gluten om man vill. Jag berättade att jag hade läst det från en bok som den brittiske läkaren Rangan Chatterjee skrivit.

Hon sa att om det är så att jag har celiaki så måste man först ta ett blodprov för att se om det visar att man har celiaki, om man inte har det så ska man äta gluten. Alla som tål gluten ska äta gluten! De hade kunnat ta ett sådant blodprov men nu när jag inte utsatt mig för gluten på så lång tid så kunde blodprovet visa fel så jag skulle behöva börja äta gluten igen för att därefter kunna ta prov som visar om jag har celiaki. Jag frågade hur länge jag skulle behöva äta gluten innan blodprovet och då sa hon minst tre veckor. Jag frågade om man kunde ta blodprov för att testa om jag hade födoämnesallergi av annat slag, men hon sa att sådant hjälper dem inte till med utan då måste jag kontakta vårdcentralen och det är de som får fixa med blodprov.

Läkaren skrapade bort lite hud på mina fingrar som de skulle ta prov på. Jag skulle få börja sola handen med start omgående, de skulle även kalla mig till att ta nya lapptest samt så fick jag en ny kortisonsalva utskriven. Jag frågade om man kunde göra lapptest kopplat till födoämnen men hon sa att det tar man blodprov för, lapptest då testat man allergi mot kemikalier.

Jag började prata om antiinflammatorisk kost och att jag ändrat mina matvanor för att försöka läka mina eksem. Läkaren sa då att det där är bara nonsens, det finns ingen forskning på att sådan kost funkar. Jag sa att det gjorts studier men att jag var medveten om att de var små och inget som livsmedelsverket godkänt. Läkaren sa att man även kan få näringsbrist när man slutar med livsmedel utan att man samtalat med en dietist innan. Jag sa att jag var hkk-lärare och hade bra koll på näringsinnehåll själv och hade redan kollat upp vilka näringsämnen jag gick miste om när jag slutade med glutenrika livsmedel. Läkaren var såååå irriterad på mig och liksom suckade och fnös när hon lämnade rummet. Kvar stod en AT-läkare från Norge och viskade till mig med en värme i blicken när läkaren gått… ”Jag har själv celiaki och hade stora problem med eksem när jag åt gluten så om du mår bättre med glutenfri kost och märker att dina eksem blir bättre så ska du fortsätta med det!”

Hennes ord värmde något enormt, men det var som luften gick ur mig när jag satt där. Om man hittat något som funkar så drastiskt, varför bli så kritisk och arg?! Vad spelar det för roll om det inte finns tillräckligt med studier kring något om jag faktiskt upptäckte vad MIN kropp svarade bra på?! Hon såg ju mina bilder på före och nu efter glutenfri kost, varför bara dissa det?!

Jag hade bestämt mig för att jag skulle följa deras plan, börja med kortisonsalva, sola samt börja äta gluten. Jag älskar ju gluten så tänkte att nu ska jag ta tre veckor och njuta av glutenrika livsmedel. Jag hade ju inte slutat med gluten för att jag inte gillar det, mitt enda fokus var att läka mina eksem som jag var sååå sjukt trött på att gå runt med.

Lämna ett svar