Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Kollagen

Det var i vevan som jag testade att äta enligt Paleo som det pratades mycket om ”Kollagen”. Jag hade hört talas om det tidigare men hade dålig koll. Kollagen är ett fiberprotein i kroppen som är som ett klister i kroppen som håller ihop hud, brosk och skelett. 70% av din hud och 30% av din kropp består av kollagen. Din kropp producerar ständigt nytt kollagen men efter man kommit upp i en ålder på 25+ så minskar produktionen med ca 1% per år.

Det är det som kan göra att man får mer rynkor och att man känner sig stelare och osmidigare i sina leder.

Kollagen finns i proteinrika livsmedel som fisk, nötkött och kyckling. Det finns mycket kollagen i inälvsmat som lever, benbuljong, hjärta och senor, men det är ju inget som vi äter så mycket av idag, eller inte jag i alla fall.

Några livsmedel som boostar ens kollagenproduktion är spenat, broccoli, spannmål och kål.

För att hjälpa kroppen på traven så har det blivit vanligt att tillsätta kollagen i kosten. Jag tar inte mycket kosttillskott, jag tar bara D-vitamin under vinterhalvåret, men kollagen är något som jag brukar lägga till kosten och främst i mitt morgonkaffe, men ibland åker det i mina smoothies, gröten, eller i saker jag bakar.

Om det bara hade varit för att det sägs att det motverkar rynkor så hade jag faktiskt skitit i det, men när man hör om att kollagen kan hjälpa till att motverka stelhet och värk i lederna så går jag i gång på det. Fy tusan för att bli en gammal stel pensionär som kanske inte ens kommer ner och kan knyta ens skosnören eller gå i och ur badkaret. Det känns fint att boosta kroppen men lite extra kollagen även om jag inte till 100% vet om det funkar eller ej?! Det är ju inte så att jag märker en enorm skillnad på mitt mående. Jag har läst att om man tar tillskott av kollagen så triggar det i gång kroppens egen kollagenproduktion och det är ju bra! Jag har även läst att om man har problem med psoriasis och eksem så kan huden bli bättre och min matresa har ju även varit kopplade till att läka tarmfloran och mina handeksem… samt så har vi psoriasis i släkten och man vet ju inte om den genen triggas i gång på mig med i livet… känner mig inte särskilt orolig över det då det borde ju dykt upp nu. Men ibland sätter ju sig psoriasis på lederna och att man har det invärtes utan att det syns så mycket på huden.

Jag kollade vad livsmedelsverket hade att säga om tillskott av kollagen men det var rätt svävande svar de gav och jag tolkade det mest som att det behövs mer forskning.

Jag tycker det dock är svårt att hitta en klockren produkt. Jag har köpt Clean Collagen som är ett av de mest prisvärda som jag hittat. Men det står att det kommer från gräsbetande kor… från Argentina!… och det känns ju inte bra… långt bort samt att djurhållningen säkert inte är den bästa där.

Jag har även köpt en dyrare variant från Womensync… det står att den är producerad i Tyskland… mycket bättre än Argentina, men inte 100% bra ändå.

Jag har inte hittat någon sort som är från Sverige, om ni har något tips så får ni gärna skriva till mig på Instagram eller Messenger.

Kram på er/ Johanna