Andlighet / Boktips / Healing / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Reiki / Självkärlek / Träning

Livsstilsbibeln

Josefin Dahlberg och Vanja Wikström har tillsammans skrivit boken ”Livsstilsbibeln: Så skapar du din drömvardag”. Det är en härlig ”ung” energi i boken och riktar sig kanske mer mot 20+ åringar. Men det finns en hel del klokheter i den boken med så tänker att jag delar med mig av dem här. Jag varvar deras innehåll i boken blandat med mina tankar som jag snubblat in på när jag läst boken.

Jag har gått onlinekurser med Josefin och har redan nämnt henne i bloggen vid några tillfällen, men hon kommer dyka upp mer framöver. Jag gillar hennes energi och brukar bli väldigt inspirerad av henne. Jag gillar att omge mig med människor som inspirerar mig att fortsätta på den väg jag går då jag känner att jag mår väldigt bra av det.

De skrev den här boken för de hoppades att den skulle bli ett verktyg som kunde hjälpa dig och mig att skapa vår drömvardag. De går i boken igenom de 12 nycklar som hjälpt dem att förändra sina liv till att ta dem dit de är idag. De vill även påminna om att det många gånger inte är lätt att skapa förändring, ibland kan det skava och vara riktigt läskigt. Hade förändringar varit enkla så hade alla redan levt det drömliv som de vill leva. Återigen så är det ju bäst att läsa boken då man får helheten men jag ska försöka summera den och plocka fram det som jag ser som deras kloka tips som jag bar med mig efter att ha läst boken. Nu kör vi!

Ta ansvar (För ditt liv och din lycka)

Ingen annan kommer att ge dig ditt liv som du vill ha, det är upp till dig att skapa din drömvardag. Första steget är att du behöver bli medveten om att du har makten att skapa ditt eget liv. Vi kan inte påverka allt som händer och sker men vi kan påverka hur vi hanterar det som drabbas oss. Som jag nämnt innan i bloggen ”är glaset halvtomt eller halvfullt?”.

Vi behöver orka anstränga oss som avgör om vi når våra mål eller ej. Tänk vad som skulle hända om du valde att orka anstränga dig, kontra att du inte orkar anstränga dig? Vilket av alternativen tror du hade gynnat dig i långa loppet?! Det här är ju ditt liv vi snackar om… det borde väl vara klokt att engagera sig i det… oavsett var man befinner sig?!

Att se över vad som skaver i livet, det kan ju handla om en dålig relation, att jobbet inte känns bra eller att man har ett negativt tankemönster och att man befinner sig i en nedåtspiral.

Det är väldigt härligt att leva och ha ett positivt tankesätt. Just nu när jag skriver detta så är det den 8/3 och det var snöstorm igår. Våren har börjat komma på intåg och man känner att man hungrar efter sol, värme och vår… och så blir det ett bakslag med vinter och snökaos igen. Här kan man ju välja hur man ser på det… Antingen kan jag trilla ner i tankar där jag tycker allt är skit och att jag känner mig lite deprimerad över att snön kom tillbaka. Eller så kan man välja att omfamna snön och se det vackra och härliga det faktiskt är med att ha fått såååå mycket snö på bara ett dygn. Jag valde att tänka utifrån det sistnämnda och gav mig ut för att omfamna snön. Jag försökte mig på en löprunda men snön blåste in i ögonen som små nålar, ha, ha, ha så jag fick springa och blunda och kika upp mellan varven för att kolla så jag höll mig på vägen, ha, ha, ha. Jag skottade snö och jag och Vincent passade på att ”snöbada”. Vi la oss på rygg i snön och kände hur de stora snöflingorna landade i ansiktet, en efter en, hur härligt som helst!

Se det som att du har rätt att vara lycklig och glad alla dagar… det är svårt, jag vet… men fall inte ner i din nedåtspiral för småsaker… typ som med snön… det kallar jag verkligen en småsak!

Tänk på att det är du som skapar ditt liv! Lyssna på din inre kompass som guidar dig kring vad som skaver och vad du skulle må bra med att förändra. Att skapa sin drömvardag går ibland ut på att ta tuffa beslut.

Områden i livet som man kan behöva se över:

 • Kärleksrelationen
 • Familjerelationer
 • Vänskapsrelationer
 • Jobb/plugg/karriär
 • Hälsa
 • Självkänsla
 • Stil
 • Att utmana sig själv
 • Boende
 • Sexliv
 • Sömn
 • Självförtroende
 • Resa/upplevelser

Kanske att du redan här får upp tankar över saker du vill förändra och förbättra? För att skapa förändring krävs motivation, men som alla vet så kan motivation komma och gå… När du känner att motivationen börjar sina försök att komma tillbaka på rätt bana igen. Kom ihåg att du behöver ta ansvar för ditt liv (skyll inte på allt och alla), du måste orka anstränga dig, nöj dig inte med det lilla! Du har lika rätt som alla andra att vara lycklig och att få må bra! Försök att ha roligt längs med vägen!

Do your thing

Fundera kring vad du vill, vad du mår bra av och hur du vill leva? Vad alla andra gör och lever sina liv spelar ju inte så stor roll så länge du lever det liv du vill leva och gör din grej.

För att bli lycklig på riktigt så behöver du landa i vad som gör dig lycklig inifrån och ut. Här behöver vi blicka inåt mer än utåt. Har nämnt det förr i bloggen men vi blir ju inte lyckliga på riktigt att saker och prylar. Man kan ha allt i världen men ändå vara olycklig eller att man har hur lite som helst men ändå känna lycka.

Vad går du i gång på? Här behöver man connecta inåt med sig själv för att hitta svaret. Många gånger behöver man ta action och testa sig fram för att hitta det som känns rätt för sig själv. Längs resan så kan man ändra sig många gånger! Det som var rätt för dig när du var 20 år kanske inte alls känns lika rätt när du är 30 år eller 40 år… förändring sker och det är så vi lär oss, utvecklar oss och hittar svaren.

Det är aldrig för sent eller för tidigt att vara den du vill vara!

Försök att inte blanda ihop dina drömmar med andras!

Dream big

Att börja drömma och skapa visioner om hur du vill att din framtid ska bli och vara är nästa steg i processen att skapa din drömvardag. Allt börjar ju i våra tankar och tankens kraft är oerhört stark. Oftast sätter vi ju upp hinder längs vägen för oss själva. Om vi har en dröm så börjar den galna kusinen tänka att det kanske inte går att genomföra, att vi inte är bra nog, att andra kan men kanske inte jag och så vidare. Vi kan hitta på många undanflykter för att inte ta action på våra drömmar. Man behöver ta sina drömmar på allvar och omprogrammera sin hjärna som satt upp alla begränsande tankar.

När man har stora drömmar så är det lätt att andra människor har åsikter som kanske inte går i linje med dina drömmar och då är det klokt att inte lyssna på dem som hämmar dig i livet utan att du i stället ska följa ditt hjärta, det är ju ditt liv! Tänk om jag hade lyssnat på min gamla Studie och yrkesvägledare som sa att det inte var någon idé för mig att söka in på frisörlinjen för att jag hade för låga betyg… då hade jag ju inte följt min inre röst som sa åt mig att söka… mitt liv hade ju tagit en helt annan väg och jag är tacksam över den vägen jag fick gå och var den har lett mig vidare i livet.

Försök även att ha roligt längs med vägen, det finns sååå mycket roligt att lära och uppleva! Livet är ju som ett äventyr där alla erfarenheter tar dig framåt… även när vi upplever att det inte går så värst bra så hjälper ju även de erfarenheterna oss framåt.

Våga VÅGA

Ibland behöver man utmana sig och göra saker som man tycker känns läskigt och gå utanför sin comfort zone. Man kan behöva fundera kring vad som skulle vara det värsta som skulle kunna hända? Vad är det du drömmer om och hur ska du göra för att ta dig dit? Ett steg i taget. Man måste ju våga börja någonstans! Det kan ju handla om att söka ett nytt jobb, att utmana sig på det jobbet man har, gå på en märklig behandling, gå på en kurs, att testa att bli vegetarian (ha, ha, ha), börja kallbada, börja äta mer frukt och grönt, att börja träna (kanske spinning/cykel, yoga, styrketräning, löpning eller varför inte Poledance? (Ha, ha, ha). Vi befinner oss alla på olika ställen och har olika saker vi behöver jobba på och få in mer av i livet, stort som smått för att må bättre och kanske till och med få ett roligare liv.  

Just do it (Good enough)

Att kasta sig in och göra något i den riktning man vill gå mot behöver man aktivt jobba för… ledsen att säga det men den perfekta tidpunkten kommer väldigt sällan… man kan få vänta väldigt länge för att allt ska kännas perfekt… det bästa är att ”bara” sätta i gång. Allt behöver inte vara perfekt, sikta mer in på mottot ”Good enough”, tro mig, du kommer lära dig och utvecklas längs med vägen! Tänk att de här små stegen i rätt riktning kan bli de största du tar i ditt liv.

Make it work

Du kommer märka att saker inte blir som du hade tänkt dig, men du kommer lösa det ändå och du kommer även märka att det inte var hela världen att det inte blev som du hade tänkt dig, det kan bli bra i alla fall. Den galna kusinen ska inte se det som misslyckanden utan du ska se det som erfarenheter längs med vägen. Jag tycker själv att jag lärt mig väldigt bra på alla mina misslyckanden, nästan så att jag lär mig bäst på erfarenheter där jag inte varit nöjd eller det kanske till och med gått helt åt skogen… de misstagen gör jag väldigt sällan om och de har även lett mig in på nya tankebanor.

En viktig utgångspunkt för att få saker att funka är att fokusera på det du faktiskt har och inte fastna i tankar på allt du inte har. ”Börja där du är, ta vad du har och gör allt du kan” ett väldigt klokt citat enligt mig!

Vilka superkrafter har du? Ibland är det bra att påminna sig om alla sina superkrafter som vi alla människor besitter… men vi har lite olika superkrafter… det gäller bara att uppmärksamma och hitta vilka superkrafter var och en av oss har.

Fuck it

Jag älskar detta uttryck!! Tror att det är rätt ofta jag uttrycker mig så här… om jag inte säger det högt så säger jag det för mitt inre, ha, ha, ha ”FUCK IT”.

När man möter människor som har negativa åsikter som kan hagla över mig, detta är ju rätt vanligt när man jobbar på en högstadieskola, ha, ha, ha… det liksom ingår i jobbet när man möter ungdomar.

Jag gör mitt bästa för att vara lugn och positiv och ha mitt energiskydd… men det kan vara riktigt svårt ibland… inte ens jag har obegränsat med energi… ibland når jag min gräns jag med. Man kan välja vilka strider man ska ta, oavsett om det gäller på jobbet eller i hemmet eller någon annan stans. Energitjuvar kan man möta överallt. Ibland behöver man fundera på var den negativa kritiken grundar sig i? Kanske är det att den andra personen mår dåligt och att det egentligen inte handlar så mycket om en själv. Det kan ju vara avundsjuka som ligger bakom eller bara att den man möter har en dålig dag. Här är det klockrent att plocka in ”Fuck-it mentaliteten” vilket innebär att man släpper deras negativitet och går vidare och kör sitt race i alla fall.

Ibland drömmer jag om att jobba med positiva vuxna människor… jag liksom fantiserar hur det skulle vara?! Tänk att inte behöva rodda i konflikter, elever som är arga på varandra, föräldrar som kritiserar skolan med mera… Tänk om man hade umgåtts med andra ”peppmänniskor”… undra hur ens energi hade varit då när man kommit hem från jobbet?!

Det man kan försöka göra är att inte slösa värdefull energi på sådant som i det stora hela är oviktigt och som man inte kan påverka!

Fokusera på det som känns rätt för dig och strunta i resten – Fuck it helt enkelt!

Fake it til you make it

Här har vi en annan klockren grej som jag med regelbundet använder mig av, ha, ha, ha. Många brukar säga att jag ser lugn ut och att jag känns lugn, ha, ha, ha… de skulle bara veta vad som kan pågå på insidan!!! Men jag har märkt att mitt lugna yttre än en styrka och en fördel i många sammanhang så ”Fake it til you make it” funkar!

Jag vet inte hur ofta genom livet jag tagit mig utanför min comfort zone?! Men det känns som en röd tråd genom hela mitt liv… och det är säkert samma för dig i ditt liv med?! Varje gång man gör det så skaver det på olika sätt, man känner ångest, är nervös, orolig, känner en inre stress och man kan få upp tankar som ”varför gör jag så här mot mig själv?!” Min aphjärna tycker ju egentligen att det är rätt gött att bara chilla och samtidigt så hamnar jag i ledarroller där jag styr och ställer, ha, ha, ha… sååå knasigt på ett sätt. Ibland undrar jag varför jag inte bara kan vara en vanlig hkk-lärare, gå till jobbet och göra mina lektioner och rodda med alla elever och konflikter som uppstår… varför ska jag dra mig på massa andra uppdrag som grädde på moset?! Jo… för att jag älskar det och för att jag vill göra mer i livet än att bara undervisa i mitt klassrum. Men jobbigt är det, det ska gudarna veta!

Ingen föds med ett fullfjädrat självförtroende! Verkligen inte jag! Det är något man behöver jobba för. När man tar på sig lite för stora skor, gång på gång, så upptäcker man att man helt plötsligt har vuxit i skorna och man upptäcker att man ”klarade det” på ett eller annat sätt. Man tvingar sig själv och andra att tro på ens förmåga. Man får sedan ännu större utmaningar till sig och sitt självförtroende stärks.

Att hitta den perfekta dagen eller perfekta tillfället för att dra igång något nytt projekt finns sällan så man kan behöva fejka det med, ha, ha, ha. Du kan till och med behöva fejka ditt självförtroende om det är så att din galna kusin härjar fritt i din hjärna… sätt på ett stort leende och kör ändå!

Ni har säkert hört uttrycken ”Undra när de kommer på mig?!/ När blir jag avslöjad?!”. Många ledande människor känner på detta sätt inombords, att man inte kan det man gör men att man ger sken av att kunna och vipps så har man på något sätt lyckats trots den inre dialogen.

Att känna sig osäker ingår i att vara människa, alla känner sig osäkra inom något/några forum. Om man hela tiden undviker det som är jobbigt och som skaver så undviker man ju även en del av livet. Så hur man jobbar med sin osäkerhet är ju en del av livet.

En metod kan vara att skapa sitt alter ego som en karaktär som man tar på sig när man ska göra det där jobbiga som ändå är något du behöver göra för att nå dit dina drömmer leder dig.

Bjussa

Att vara generös och bjussa är vägen till framgång. Om personen man möter får en härlig känsla efter att ha mött dig så leder det till en positiv dominoeffekt. Det positiva brukar smitta av sig och sprida sig (vilket även negativ energi gör).

Gabrielle Bernstein pratade om ”Universella lagar” i hennes bok ”Lita till din inre kraft” och jag vet att i alla fall Joesefin har Gabrielle som en stor förebild och tror att hon gått någon kurs hos henne? Även i den här boken tar Josefin upp en universell lag och den är nog känd även för dig ”Det du ger får du tillbaka” och jag känner att jag nickar instämmande mot det uttrycket. En grundstomme i det är att försöka sprida positiv energi runt omkring sig.

Värna vardagsglädjen

Här kommer ett bra tips för att ha energi att nå sina mål. Jag har aldrig fattat grejen med att ”helgkänslan” bara ska vara på helgen när man är ledig utan jag vill få in den känslan i vardagen med. Och nej det handlar inte om att äta godis och se på film varje dag och att det är det som gör ”helgen” utan att ladda batterierna och göra saker som känns bra för kropp och själ till vardagen med.

Man kan även under vardagen höja blicken och så allt fint som man har runt omkring sig och känna glädje och tacksamhet för det. Ha, ha, ha… nu började jag tänka på det här inlägget ”Hette jag Sven”… snacka om att känna tacksamhet för ”små” basala grejer i hemmet. Tacksamhetsträning är gudomligt bra för övrigt… men kommer till det senare i bloggen!

Alla kan träna sig i att lära sig uppskatta de små tingen, vissa har det naturligt i sig och vissa behöver träna… vi har alla våra olika utvecklingsområden.

När jag tränar så brukar jag se det som att jag unnar mig ett träningspass. För mig ger det med mer vardagsglädje. Jag anpassar vad jag väljer för träning efter min dagsform.

Ibland tar jag på mig ”kalaskläder” när jag ska gå till jobbet, ibland dukar jag upp en goare frukost och njuter av den fast det bara kanske är en tisdag, eller poppar en liten skål med popcorn en torsdagskväll, ibland kan jag ta ett glas rött vin fast det bara är måndag, ha, ha, ha… ja… det finns olika sätt att njuta och hitta vardagsglädje på.

Att spela spel med familjen eller göra något annat ihop skänker med mycket glädje.

Vårt hem är som vår oas där vi tankar energi, försök ha ett hem där du trivs. För mig var KonMari metoden ett steg i rätt riktning för att skapa harmoni i mitt hem.

Försök att inte klaga på allt och alla. Om snön kom tillbaka eller du hamnade i en långsam kö när du valde vilken kassa du skulle ställa dig i… so what?! Varför slösa negativ energi på det?!

Försök att vara i nuet och njut av det som är, och du- jämför dig inte med andra!

2:5

Bokens går ut på att du varje dag ska leva det härligaste livet du kan. Inte vänta till semestern eller helgen utan att fånga livet som pågår heeela tiden så det gäller att kunna slappna av och njuta här och nu oavsett när på året det är.

Ibland har vi en tendens att skjuta på saker som vi mår bra av för det kommer så många måsten i vägen… men här gäller det att prioritera om.

Konceptet 2:5 är till för att under två dagar av veckans sju ska man fokusera lite extra på att göra sådant som man mår bra av och att man hittar sin glädje i livet. Det kan vara att man träffar vänner, mediterar, yogar, tränar, bakar, läser, utbildar sig med mera. Man får känna in vad man själv mår bra av. Det gäller att man utmanar sig och inte faller in i sin bekvämlighetszon där man har tummen i röven och inte får något gjort som man skulle må bra av att göra.

Metoden kan man anpassa så den passar en själv… man kanske vill få in ännu mer njutning i vardagen och ha fler dagar där man gör roliga saker på? Valet är ditt!

Livstårtan

Starten på den här resan är att bli medveten om din situation och reflektera över vad som känns bra samt vad du vill förändra och utveckla. Som jag skrev under tidsjakten… Vad lägger du din tid på? Om man nu inte redan lever i sin drömvardag så krävs det att man skapar förändring för att nå dit man vill. Många gånger kan den utmaningen vara väldigt jobbig och det är väl det som gör att många drar sig för att skapa förändring.

Tanken med ”Livstårtan” är att se hur stora bitar olika saker tar i sitt liv och om man kan minska den ”tårtbiten” och ta en större ”tårtbit” från någon annan del som är mindre än vad man önskar? Om jag lägger mycket tid i mitt liv på sociala medier och scrollar på min mobil så är den tårtbiten relativt stor, min tårtbit kopplat till kanske träning eller meditation kanske är mindre och då skulle man ju kunna planera in att lägga mer tid till de aktiviteterna och fördela om min tid.

I boken finns två bilder på en rund ring som ska symbolisera två tårtor. Där ska man i ena bilden rita in hur tårtbitarna i livet ser ut idag och på den andra bilden hur man önskar att tårtbitarna ska se ut. Detta är en bra övning som jag använt mig av i Sanna Sporrongs bok ”Boosta dig själv” som jag skrev om i inlägget ”Journaling”.

Man kan ha tårtbitar som symboliserar jobb, familj, relationer, hobby, sömn, motion, meditation, vila/återhämtning med mera. Som sagt, väldigt likt ”Tidsjakten”.  

Jag älskar den här typen av böcker! Den här har en härlig energi som riktigt sprudlar och jag blir sååå inspirerad av deras berättelser och strategier. Det var kanske inte att jag lärde mig något nytt, men ibland räcker det med repetition samt att det skapar en motivation att fortsätta att utforska livet och de utmaningar man ställs inför.

Jag gillar även känslan att känna en samhörighet med deras berättelser då jag känner igen mig mycket i hur de jobbat med sig själva även om våra liv ser heeelt olika ut. Så ett hett tips från mig är att själva läsa denna fina bok!

Kram till er från mig/ Johanna